Europa ima drausti žiurkių nuodus

  • Teksto dydis:

Olandai, norėdami išnaikinti įsiveisusias žiurkes, nuo šių metu pradžios nebegali naudoti nuodų granulių. Šalies vyriausybė nusprendė apriboti žiurkių nuodų prieinamumą. Jais nuodyti graužikus nuo šiol gali tik šios srities ekspertai, praneša LNK.

Tiesa, Nyderlandų kenkėjų ir laukinės gamtos centrai mano, kad toks sprendimas turės neigiamų padarinių. Esą gyventojai vien spąstais su žiurkėmis nepakovos. Tad po kelerių metų šaliai gali grėsti žiurkių maro protrūkiai.

„Kadangi pas mus Lietuvoje graužikai naikinami nuolat, tokia tikimybė mažai tikėtina. Tačiau jų nenaikinant, kadangi jie labai greitai dauginasi, visko galėtų būti“, – akcentavo NVSC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyr. specialistas Jonas Antanavičius.

Lietuva taip pat bandė eiti panašiu keliu kaip ir Nyderlandai. Rudenį Seimas svarstė siūlymą drausti prekybą žiurknuodžiais.

„Siūliau, kad žiurknuodžiai būtų parduodami arba stacionariose gaudyklėse, t. y. specialios gaudyklės, kur graužikai įlenda ir suvalgo nuodus, arba padaryti prieinamus tik tiems, kas turi teisę naudotis šiomis nuodingomis cheminėmis medžiagomis“, – siūlė Seimo narys Linas Jonauskas.

Vis dėlto parlamentarai nepritaria siūlymui, kad tik graužikus naikinančios įmonės ir ūkininkai, baigę ūkininkavimo pradmenų kursus, galėtų įsigyti žiurkių nuodų. Specialistai sako, kad tokie draudimai nepadėtų, o net pakenktų, kadangi tuomet gyventojams kovoti su žiurkėmis būtų dar sudėtingiau.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Jeigu jų įsiveisia, spąstais jų jau neišnaikintume. Graužikai labai greitai veisiasi. Pelės per du mėnesius atsiveda po šešis–aštuonis jauniklius, žiurkės – kas tris mėnesius po keturis–šešis“, – pažymėjo J. Antanavičius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat prižiūri, ar maisto tvarkymo, gyvulių laikymo ir veterinarijos įstaigos tinkamai naikina graužikus.

Graužikai labai greitai veisiasi.

„Pagrindiniai reikalavimai – kad biocidai būtų autorizuoti ir naudojami pagal instrukcijas, nurodytas autorizuojant veterinarinius biocidinius produktus“, – akcentavo VMVT atstovė Giedrė Petrauskienė.

Tarnyba tikina, kad pasitaiko, jog įstaigos naudoja nepatvirtintus nuodus.

„Tai vienetiniai atvejai“, – sakė G. Petrauskienė.

Specialistai perspėja – žiurkių ir pelių kaimynystė žmonėms yra itin pavojinga, kadangi šie graužikai platina sunkiai gydomas ligas.

„Žiurkės ir pelės platina daugelį užkrečiamųjų ligų: leptospirozę, hemoraginę karštligę su inkstu sindromu, pasiutligę, erkinį encefalitą, gali Laimo ligą platinti“, – vardijo J. Antanavičius.

Nors pastaruoju metu vis dažniau girdime apie žiurknuodžiais pagardintais skanėstais apsinuodijančius augintinius ir tokiais nuodais besisvaiginančius paauglius, Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad kol kas svarstymų uždrausti tokių nuodų prieinamumą nėra.

„Jei šią problemą matysiu ne tik aš, nevyriausybinės organizacijos, gyvūnų gerovės organizacijos, tada, matyt, bus platesnė diskusija Seime ir galėtume vėl registruoti pataisas“, – sakė L. Jonauskas.

Nuodų prekybą yra apribojusios Danija, Švedija, Airija, Jungtinė Karalystė ir Nyderlandai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
Čia viskas per tuos šunmylas. Vedžioja savo veršius be antsnukių, tie prisiryja žiurknuodžių ir stimpa, tada šeimininkės jau pradeda kaukti vai vai vai, mano šunelis numirė...

Žiurkes

Žiurkes portretas
tures priedanga daugintis .

Seniai reikejo uzdrausti

Seniai reikejo uzdrausti portretas
Kad kikvienas asilas sugalvojes pirktu ir metytu.Reikia pirmiausia laikytis svaros ir tvarkos tada nebus grauziku.O jeigu dar lauke gyvena bent kelios kates tai bus tvarka.Konteineriai turi buti laiku isvezti. Ir baigti viena karta su tais nuodais.Ten kur gyvena nevaleikos bus visko ir blakiu ir ziurkiu.Tai nebukime tokie.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių