Energetikos ministras: elektra ir dujos pigs tiek, kiek įmanoma

Premjerui Sauliui Skverneliui pažadėjus, kad nuo liepos elektra gyventojams pigs maždaug 10 proc., o dujos – 15 proc., energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad kainų sumažinimas gali būti dar didesnis, priklausomai nuo to, kaip dar keisis jų kaina rinkoje.

„Mes norime padaryti maksimalią pastangą, kad sumažinimas būtų maksimalus, tiek, kiek įmanoma, Pati idėja – perskaičiavimo procesą pradėjome prieš mėnesį, prasidėjus karantino laikotarpiui, ir todėl šiandien turime VERT paskaičiuotas prognozes, koks tas sumažinimas galėtų būti. Natūralu, kad kiekviena diena įneša tam tikras korekcijas, bet šiandienos duomenimis, elektros kaina nuo liepos galėtų mažėti bent 10 proc. o dujos – bent 15 proc., bet gali būti ir daugiau. Tam tikrą rezervą matome dujoms, konkretūs skaičiai bus, kai VERT suskaičiuos ir sudėlios, Manau, per mėnesį jau turėsime patikslintus konkrečius skaičius“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas. 

Anot jo, per pastaruosius 10 metų tik vieną kartą elektros kainos buvo peržiūrėtos metų viduryje – paprastai jos keičiamos metų pradžioje. Šiuo atveju, prasidėjus koronaviruso sukeltai krizei, buvo svarstomi keli scenarijai – kainas keisti jau birželį arba laukti kitų metų sausio.   

„Vienas scenarijus klasikinis būtų nieko nedaryti, laukti, sumokėti tam tikras skolas įmonėms, kurios dar yra iš ankstesnių laikotarpių, ir kainą peržiūrėti metų pabaigoje, kaip paprastai būdavo daroma. (...) Bet žmonių situacija tikrai nelengva, dėl to ir kalbėjome su premjeru, ką įmanoma padaryti, kad kainos peržiūra būtų kuo greitesnė. Techniškai tą galima padaryti nuo liepos 1 dienos, o su papildomais įstatymo pakeitimais galbūt būtų galima ir nuo birželio 1 dienos, bet tai turbūt būtų sulaukę pakankamai daug diskusijų, juolab geriau didesnis sumažėjimas nuo liepos, nei mažesnis nuo birželio“, – aiškino Ž. Vaičiūnas.

Tuo metu VERT narys Renatas Pocius sako, kad realu, jog elektros kaina mažės iki 10 proc.

„Jis (elektros kainos mažėjimas – BNS) galėtų būti iki 10 proc., gali būti procentu kitu mažesnis. Kalbant apie gamtines dujas, ten matyti ryškus mažėjimas. Būtent šitas kainos mažėjimas leistų sumažinti kainas apie 8 centus už kubinį metrą“, – BNS sakė R. Pocius.

Kaip pabrėžė VERT narys, rinkose smukusios elektros kainos turi veidrodinį efektą, nes dėl sumažėjusių kainų išauga kita galutinės kainos dedamoji – viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) dalis.

„Tie 10 proc. yra labai realistiškas vertinimas. Elektros kainą sudaro ne tik rinkos kaina, nes turime atvirkštinį efektą, kai rinkos kaina mažėja, tai turi teigiamą efektą elektros kainos dedamajai, tačiau turi neigiamą efektą kitai dedamajai – VIAP daliai“, – sakė R. Pocius.

„Jei rinkos kaina mažėja, tai atsiranda didesnis poreikis išmokėti skirtumą tarp realios rinkos kainos ir mūsų nustatytos rinkos kainos atsinaujinančių šaltinių generacijai“, – aiškino jis.

Pasak R. Pociaus, galutiniai skaičiavimai, kiek mažės dujų ir elektros kaina nuo liepos, VERT atliks  gegužę.

„Bus atliekami tikslesni skaičiavimai, nes kad kainos įsigaliotų nuo liepos 1 dienos, pagal teisės aktus jos vėliausiai turi būti patvirtintos iki gegužės pabaigos“, – teigė jis.

S. Skvernelio teigimu, elektros ir dujų kainų mažinimas yra viena iš Vyriausybės priemonių mažinant neigiamas koronaviruso pasekmes žmonėms ir kartu išnaudojant elektros ir dujų, ypač SGD rinkų tendencijas.

„Litgrid“ BNS pateiktais duomenimis, vidutinė didmeninė elektros kaina Lietuvoje balandžio antrąją savaitę, palyginti su sausio antra savaite, smuko 38 proc., o per metus – palyginti su antra balandžio savaite pernai, – 2,5 karto. 

Elektra buitiniams vartotojams nuo sausio pabrango vidutiniškai 14,7 proc., o dujos pigo vidutiniškai 17,9 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Zmones ar zinot kad norint atsisakyt duju bute jeigu nesinaudoji dujomis ir nenori veltui moket abonentinio mokescio, kainuoja net 99 eurus, ir kasmet didina kaina, pries 5 metus dar kainavo 35 eur, o dabar net 99 eur, juk tai apiplesimas vidury dienos, tycia brangina kasmet , kad negaletum atsijungti nuo ju.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Nieko naujo tikrai visoje europoje.mażėja duju kainos ir elektros. Atėjo toks laikas o vyriausybė sako kad mażeja, bwt gi.cia.nw jų nuopelnas, kam apgaudineti mus.

EX

EX portretas
Elektra pigs kiek įmanoma iki rinkimų. Paskui brangs iki kitų,po to pigs ir t.t. Bet pigi nebus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių