Daržovių derlius Lietuvoje: ar kils kainos?

Daržovių augintojai guodžiasi, kad puikiai augusį derlių vasarą sunaikino liūtys. Iš mažiau lietaus gavusių morkų laukų dabar imamas geras derlius. Tačiau yra ūkių, kurie liko visai be morkų. Štai Joniškio rajono ūkininkai prarado kone visą derlių.

Jau porą savaičių ūkininkų technika intensyviai dirba morkų laukuose.

„Morkų derlius šiemet neblogas, jei neskaičiuosime tų hektarų, kurie numirko – apie 40 hektarų morkų“, – teigė ūkininkas Julius Šateika.

Vadinasi, liepos gale praūžusi liūtis suniokojo maždaug penktadalį derliaus. Vietomis morkos sudygo rečiau, atsirado tarpų. O dar daugiau vandens gavę plotai atrodo dar blogiau.

„Yra vietų, kur jos tiesiog nunyko. Ten net morkų nebesimato, tik tušti plotai. Jos nunyko, užmirko, supuvo – nieko nebeliko“, – nusivylimo neslėpė ūkininkas.

Situacija dar prastesnė Joniškio rajone. Čia liūtis nuplovė beveik visą Jakiškių ūkio morkų derlių.

„Turėjome pasisėję vienintelį lauką ir po liūties jis paskendo visiškai. Vanduo ilgai stovėjo, morkos supuvo, liko tik mažas kampelis – apie 3 hektarus“, – teigė Jakiškių žemės ūkio kooperatyvo direktorius Arvydas Dakanis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Tai prasčiausi metai – morkų liko vos pusantro procento nuo viso suplanuoto derliaus. Ūkis skaičiuoja patyręs milžiniškus nuostolius.

„Grubiai tariant, tai yra įmonės metinis darbuotojų atlyginimas“, – akcentavo A. Dakanis.

Jei ne laukus užliejęs vanduo, šiemet galėjo būti rekordinis morkų derlius. Oro sąlygos daržovėms buvo palankios, nors kai kur mažiau sudygo dėl sausesnio pavasario.

Ne auksinis šiemet ir svogūnų derlius.

Yra vietų, kur jos tiesiog nunyko. Ten net morkų nebesimato, tik tušti plotai. Jos nunyko, užmirko, supuvo – nieko nebeliko.

„Viskas priklauso ir nuo svogūnų veislės. Viena veislė, ispaniško tipo, labiau pripratusi prie karštesnio klimato, tai ji užaugo“, – pasakojo J. Šateika.

O lietuviškam klimatui pritaikyti svogūnai šiemet užaugo prastesni ir mažesni. Be to, dalį derliaus sunaikino liga, kuri plinta, kai oro temperatūra staigiai pakyla po didesnio lietaus.

„Reikia įrengti lašelinę laistymo sistemą, kad būtų sausa ir svogūnams nuolat tiekti maistą“, – aiškino ūkininkas.

Menkas derlius neturėtų paveikti pirkėjų, nes didmeninės kainos yra panašios kaip pernai.

„Svogūnų kaina šiuo metu yra apie 30 centų, morkų taip pat. Kaina svyruoja priklausomai nuo to, kur reikia pristatyti. Pavyzdžiui, jei vežame į Taliną, tai bus truputį brangiau dėl transporto išlaidų“, – aiškino J. Šateika.

Nuostolius patyrusiems ūkininkams teks tvarkytis patiems. Liūties nuniokoto derliaus nekompensuos nei valstybė, nei draudimas.

„Draudžiama tik nuo krušos. Daržovės nėra draudžiamos nuo stovinčio vandens ir net nežinau, ar kažkas pasikeis. Realiai sumokėjome pinigus, o naudos nėra“, – kalbėjo Jakiškių žemės ūkio kooperatyvo direktorius.

Morkų ir svogūnų kaina šiemet panaši visoje Europoje ir iki Naujųjų metų vargu ar keisis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių