A. Butkevičius: netenkino „Verslios Lietuvos“ vadovo vadyba

Agentūros „Versli Lietuva“ vadovas Paulius Lukauskas atleistas, nes netenkino jo vadybiniai sugebėjimai, sako premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

„Netenkina pirmiausia vadybiniai dalykai (...) Ar galite sutikti su pavaldiniu, kuris važiuotų į kitą valstybę ir neatsiskaitytų, ką jis daro?“ - antradienį susitikime su opozicinėmis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Liberalų sąjūdžio frakcijomis sakė Vyriausybės vadovas.

Pasak A. Butkevičiaus, „Versli Lietuva“ iki šiol nėra pateikusi pirmojo ketvirčio veiklos ataskaitos. Be to, tarp Ūkio ministerijos ir „Verslios Lietuvos“ esą nebuvo komandinio darbo.

Konservatorius ir buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys, kuris priėmė P. Lukauską į darbą, stebėjosi priekaištais dėl ataskaitos nepateikimo. Anot jo, „Versli Lietuva“ kiekvieną mėnesį viešai skelbia ataskaitas.

Vyriausybės vadovas tvirtino dar sausį pats bendravęs su P. Lukausku apie jo veiklą už agentūros ribų ir jam pranešęs, kad jo darbą pirmiausia vertins ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.

„Pasakiau, jeigu ūkio ministrei tiks šis variantas ir jūs atsiskaitysite, kokie yra nuveikti darbai, kokią naudą Lietuva mato iš to ir kokie pasiekiami rezultatai, tada rasime sutarimą. Bet kada buvo aiškiai pasakyta, kad mes esame vos ne aukščiau už ministrus, kad čia komercinė paslaptis, jokia informacija nebus teikiama. To nebus“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Jis paneigė, kad P. Lukausko darbo sutartyje buvo numatyta, jog jis dešimt savaičių per metus gali neatvykti į darbą.

Premjero duomenimis, „Verslios Lietuvos“ vadovas pernai darbe nepasirodė 68 darbo dienas, ketvirtadalį metų agentūrai vadovavo P. Lukausko pavaduotoja Lina Vaitkevičienė. P. Lukauskas ėmė nemokamų atostogų arba buvo gavęs administracijos leidimą neatvykti į darbą. P. Lukauskas tuo metu esą daugiausia lankėsi Ukrainoje, Rusijoje, kur teikė konsultacines paslaugas.

Šių metų gegužės 6 dieną „Verslios Lietuvos“ vadovas Ūkio ministerijos vėl paprašė leidimo neatvykti į darbą nuo 13 iki 17 dienos, tačiau ūkio viceministras Kęstutis Trečiokas šio prašymo netenkino. Ūkio ministerijos duomenimis, P. Lukauskui atsisakius pakeisti planus, jam pasiūlyta trauktis iš pareigų šalių susitarimu, pažadėta trijų mėnesių išeitinė kompensacija.

Be to, Ūkio ministerijai užkliuvo vieno agentūros darbuotojo darbo valandos įkainiai. Per trejus metus įkainis beveik padvigubėjo. 2010 metais už valandą mokėta 54,81 lito, 2011 metais - 46,03 lito, 2012 metais - 117,41 lito.

Abejonių sukėlė ir kai kurios „Verslios Lietuvos“ viešųjų pirkimų sutartys. Neskelbiamų derybų būdu arba surengus supaprastintą atvirą konkursą, viešieji pirkimai vykdyti už pusę milijono ar beveik milijoną litų.

Ūkio ministerijos duomenimis, už trijų dienų renginio organizavimą sumokėta 967 tūkst. litų. Atmetus visus kaštus - patalpų, įrangos nuomą, nakvynės išlaidas, lėktuvų bilietus, honorarus pranešėjams - renginio organizatoriams, ministerijos skaičiavimu, turėjo likti apie 0,5 mln. litų.

Premjeras tvirtino pasitikįs ir remiąs ūkio ministrę. Pasak jo, pagrindinis darbą, kurį ji atliko tapusi ministre, - peržiūrėjo Europos Sąjungos lėšų paskirstymą.

„Jeigu laiku nebūtų buvę sureaguota, mes būtume praradę apie 700 mln. litų“, - teigė A. Butkevičius.

Jis atmetė konservatorių įtarimus, kad ūkio ministrę vengiama įtraukti į delegacijų, vykstančių į užsienį, sudėtį, ir tokiu būdu „paslėpti“ nuo potencialių investuotojų.

„Ji šiuo metu yra Kazachstane (...) Ja pasitikėjimas yra didelis. Ji vadovauja delegacijai. Kita išvyka numatyta į Izraelį, bus aukščiausio lygio susitikimai. Neseniai buvo Kinijoje, kur vadovavo delegacijai“, - B. Vėsaitės planus vardijo premjeras.

Po susitikimo su premjeru opozicijos atstovai pareiškė taip ir nesupratę, kuo neįtiko „Verslios Lietuvos“ vadovas.

„Tenka apgailestauti, kad premjeras niekaip nesugebėjo įvardyti, pagal kokius parametrus vertino “Verslios Lietuvos„ darbus. Atrodo, kad nesusigaudoma iki šiol nei kuo ta agentūra užsiima, nei kokius tikslus jai reikia kelti, kaip juos reikėtų matuoti. Noriu priminti, kad ši agentūra atsakinga už Lietuvos verslo sėkmę užsienio eksporto rinkose. Eksporto parametrai per pastaruosius pora trejetų metų tikrai yra labai geri. Lietuvos eksporto skaičiai yra 50 proc. geresni nei buvo 2008 metų vasaros piko metu“, - žurnalistams sakė opozicijos lyderis konservatorius ir buvęs premjeras Andrius Kubilius.

Anot jo, valdžia, atleisdama gabius, darbo užsienyje patirties turinčius jaunus žmones, griauna pasitikėjimą pačia valstybe.

Vyriausybės vadovas savo ruožtu pareiškė, kad konservatoriai ir liberalai tiesiog negali susitaikyti su tuo, kad jie nebėra valdžioje.

„Manau, kad jie negali susitaikyti beveik praėjus pusmečiui, kad valdančioji koalicija yra kita. Prisiminus tą laikotarpį, kai jie atėjo į valdžią, iš karto atleido beveik visus ministerijos sekretorius, pakeitė departamento direktorius, nėra ką ir lyginti“, - žurnalistams sakė A. Butkevičius.

P.Lukauskas šalių susitarimu iš pareigų pasitraukė gegužės 10 dieną. Agentūros „Investuok Lietuvoje“ vadovė Milda Dargužaitė patvirtino taip pat sulaukusi siūlymo iš Ūkio ministerijos palikti postą, bet šį siūlymą atmetusi.

Dėl šių Ūkio ministerijos vadovų veiksmų nerimą pareiškė Lietuvos verslininkai.

Tuo metu pats P.Lukauskas pirmadienį viešai išplatino atvirą laišką, kuriame teigia, jog „Versli Lietuva“ pasiekė puikių rezultatų - esą tai rodo ne tik statistiniai rodikliai, tačiau ir teigiami klientų bei partnerių atsiliepimai.

„Dėl nepasiektų tikslų teikėme pasiūlymus Ūkio ministerijai, kokių sprendimų ir pagalbos reikėtų iš Ūkio ministerijos, kad ir tuos tikslus būtų galima pasiekti“, - rašo P. Lukauskas. Tačiau, anot jo, per pastarąjį pusmetį Ūkio ministerijos taip ir nepavyko įtraukti į diskusiją apie „Verslią Lietuvą“.

P. Laukauso teigimu, dirbti „Verslioje Lietuvoje“ jis sutiko, gavęs pažadą, kad bus orientuojamasi į konkrečius rezultatus, o dalį laiko – apie 10 savaičių per metus – jis galės išeiti neapmokamų atostogų. Pasak P. Lukausko, sutarta, kad atostogų metu jis užsiimti privačia veikla, kuri nesikerta su „Verslios Lietuvos“ veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai

Teisingai portretas
Premjeras elgiasi. Dvi struktūros- dvynės tik konserv ų giminaičių ir bendrapartiečių įdarbinimui, atlyginimų pasiėmimui, pinigų plovimui o rezultatai prasčiausi pasaulyje. Tai kam jos reikalingos? O verkšlena tie, kurie irgi veltui pinigėlius į kišenes dėjosi, be abejo, kad buvo labai gerai. Teisingai, Premjere, reikia išvalyti tas grobikų struktūras. Sėkmės Jums.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių