Brangstant knygoms leidėjai ir bibliotekos prašo didinti finansavimą leidiniams įsigyti

  • Teksto dydis:

Gerokai brangstant knygų leidybai nepakanka išlaikyti buvusį finansavimą bibliotekų fondams pildyti, jį būtina didinti, sako leidėjai ir bibliotekų atstovai.

Trečiadienį Seimo Kultūros komitetui svarstant kitų metų valstybės biudžeto projektą nutarta siūlyti papildomai skirti 1,1 mln. eurų bibliotekų fondams finansuoti.

„Situacija yra apverktina“, – trečiadienį per komiteto posėdį sakė Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė.

Jos teigimu, per pandemiją ir karantiną susidomėjimas skaitymu gerokai išaugo, knygų poreikis yra padidėjęs, bibliotekų paslaugomis pradėjo naudotis net tie, kurie anksčiau to nedarė. Tuo metu knygų leidyba brangsta.

Knygų kainos dėl neįtikėtinai keistų priežasčių kyla, pavyzdžiui, dėl popieriaus krizės pasaulyje.

„Knygų kainos dėl neįtikėtinai keistų priežasčių kyla, pavyzdžiui, dėl popieriaus krizės pasaulyje. Dėl Kinijos didžiulių poreikių pandemijos metu popieriaus pakuotėms rinkoje sumažėjo popieriaus kiekis knygoms, ir tai natūraliai kelia kainas. Visos dedamosios rodo, kad knygos brangs“, – tvirtino L. Varanavičienė.

Anot jos, siūlomas papildomas 1,1 mln. eurų „net neakumuliuos knygų brangimo“.

„Turime (finansavimą – BNS) didinti tvariai, nuspręsti, kad biblioteka nėra baseinas be vandens, kad ne tik pensininkai ten turėtų ateiti sumokėti mokesčių, verkiant reikia didinti finansavimą. Tai yra visuomenės interesas – ne leidėjų, leidėjai išgyvens ir be bibliotekų“, – pabrėžė L. Varanavičienė.

Pasak jos, nenustatant bibliotekų fondo finansavimo kaip prioriteto einama „į tamsos amžių“.

Komiteto posėdyje dalyvavęs kultūros ministras Simonas Kairys garantavo, kad kitąmet lėšos, skirtos bibliotekoms leidiniams įsigyti, nebus mažesnės nei šiemet.

„Noriu užtikrinti, kad Vyriausybė tikrai problemą žino, nėra taip, kad jos nespręsime ir mums neįdomu. Bet prioritetus reikia nustatyti, ir norisi ne visiems po truputį pabarstyti, o žengti žingsnį vienų ar kitų nemenkų problemų sprendime“, – sakė jis.

Kultūros ministerijos kancleris Rolandas Kvietkauskas teigė, kad šiais metais bibliotekoms pinigų skirta daugiau nei planuota biudžete.

„Kultūros ministerija ieškos sprendimų išlaikyti 2021 metų finansavimą. Tai minimalus planas, tai reiškia, kad dar reikės perskirstyti apie 350 tūkst. eurų ministerijos lėšų norint tą daryti. Jeigu nesikeis sprendimai po pakartotinių svarstymų, be abejo, vertinsime programų vykdymą, ir tas poreikis (naujiems leidiniams įsigyti – BNS) yra tarp pirmųjų prioritetų, kur nukreipti lėšas, jei nebus vykdomos kitos programos“, – sakė ministerijos kancleris.

L. Varanavičienė prašė, kad lėšos bibliotekų fondams pildyti būtų numatytos atskira eilutė, o ne „kaišoma iš ministerijos malonės ir nuotaikų“.

Ji pabrėžė, kad dabar už tą pačią sumą galima nupirkti dvigubai mažiau knygų nei prieš dešimtmetį.

Asociacijos duomenimis, 2008 metais už 2,5 mln. eurų buvo galima įsigyti 418 tūkst. knygų egzempliorių, dabar – 270 tūkstančių.

2021 metais bibliotekų fondams finansuoti skirta 2,658 mln. eurų, tai yra vienam žmogui tenkanti suma sudaro 0,95 euro. ES vidurkis yra 1,22 euro.


Šiame straipsnyje: knygosleidėjaifinansavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pritariu komentarui ,,Kiek"

Pritariu komentarui ,,Kiek" portretas
tikrai, dabar net gerai išsilaikę ir išskirtinio turinio knygos metamos į konteinerius. O atsimenant kokia kažkada buvo vykdoma kokybiška atranka spausdinimui, kad buvo kur kas platesnis asortimento pasirinkimas, reikia pripažinti kad dabartinis knygų naikinimas yra nusikalstamas. Kada nors susigriebsime bet bus vėlu.. Tarp kitko, kuo toliau tuo daugiau mūsų knygynai yra užverčiami paprasčiausiu šlamštu, todėl tikrai nesuprantu ką juose randa bibliotekos kad nori net pirkti?Užeikit kada ir pereikit per sekcijas - stebėsitės neatsistebėsit. Tikra pramoga matamt kaip rimtai mėginama parduoti Š'ą :D))):DD)

Kiek

Kiek portretas
Išmetama knygų į sąvartynus? Kodėl negalima jų priduoti bibliotekoms? Nemokamai!!!! Tik paimkite.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių