Apynasris kainoms: prakalbo apie PVM mažinimą duonai, mėsai ir pienui

Seimo pirmininkui prabilus apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) būtiniausiems maisto produktams mažinimą, premjeras Saulius Skvernelis tokios galimybės neatmeta, tačiau pabrėžia, kad bet kokio siūlymo naudą turi pajusti vartotojai, o ne prekybininkai.

Premjeras PVM mažinimui pritartų

„Vyriausybė svarsto įvairias priemones, kurios padėtų užtikrinti maisto produktų ir ne tik jų kainų mažėjimą. Bet kokie sprendimai turi būti gerai pamatuoti ir įvertinti, o pagrindinis siekis yra užtikrinti, kad ne tik trumpuoju, bet ir ilguoju laikotarpiu jie duotų naudą būtent vartotojams, pirkėjams – ne prekybos centrams ar kitiems“, – premjero komentarą BNS pardavė jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Viktoras Pranckietis interviu Žinių radijui trečiadienį pareiškė, kad siekiant sumažinti arba stabilizuoti kainas, galėtų būti sumažintas PVM būtiniausiems maisto produktams – duonai, mėsai ir pienui.

„Mes lygtai ir esame pamiršę tokį dalyką, kad PVM tarifas galėtų galbūt keliems produktams būti sumažintas kuriam tai laikotarpiui ir pažiūrėti, ar tai turės įtakos kainoms. (...) Tai kol kas būtų nauja iniciatyva“, – tvirtino Seimo vadovas.

Vėliau jis BNS sakė, kad tokį pasiūlymą teiks Vyriausybės vertinimui.

„Siūlysiu Vyriausybei, jeigu jie svarstys ir manys, kad galima pabandyti, tai susitiksiu su prekybos centrais“, – BNS trečiadienį sakė Seimo vadovas.

Lietuvoje ne vieną kartą siūlyta įvesti lengvatinį PVM vienai ar kitai maisto produktų grupei, tačiau iki šiol jie neįveikdavo Vyriausybės barjero. Tiek Finansų ministerija, tiek pats S. Skvernelis yra ne kartą pabrėžę, kad tai sumažintų biudžeto pajamas ir neužtikrintų kainų mažėjimo vartotojams.

Pernai vasarą mažinti PVM pagrindiniams maisto produktams – duonai, pieno produktams daržovėms – siūlė socialdemokratai, tačiau S. Skvernelis tuomet pareiškė, kad gyventojams kainos nesumažėtų, o pelną pasididintų prekybininkai. Jis ne kartą yra teigęs, kad prekybininkų apetitus gali suvaldyti tik didėjanti konkurencija.

Tuo metu „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis anksčiau tvirtino, kad PVM mažinimas yra vienintelė konkreti priemonė, kuria galėtų tiesiogiai pasinaudoti Vyriausybė, siekdama sumažinti maisto produktų kainas.

„Turbūt vienintelė tiesioginė priemonė yra PVM, kurį sumažinus maisto produktams, galėtų sumažėti maisto kainos, bet kitų tiesioginių svertų daryti įtakos rinkos kainoms rinkos ekonomikoje natūraliai nėra“, – neseniai BNS sakė N. Mačiulis.

Prekybininkų bei gamintojų atstovai taip pat yra teigę, kad sumažinus PVM maisto produktams, sumažėtų ir jų kainos vartotojams.

Šių metų vasarį politikams, prekybininkams bei gamintojams diskutuojant, kaip sumažinti brangstančio maisto kainas, konservatoriai siūlė pasirašyti memorandumą ir įsipareigoti nedidinti kainų.

Mažintų duonai, mėsai ir pienui?

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis svarsto, jog siekiant sumažinti arba stabilizuoti kainas, galėtų būti išbandytas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumažinimas tam tikriems būtiniausiems maisto produktams.

„Mes lygtai ir esame pamiršę tokį dalyką, kad PVM tarifas galėtų galbūt keliems produktams būti sumažintas kuriam tai laikotarpiui ir pažiūrėti, ar tai turės įtakos kainoms. (...) Tai kol kas būtų nauja iniciatyva“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė Seimo vadovas.

Anot jo, PVM galėtų būti mažinamas duonai, mėsai ir pienui.

„Siekis sumažinti kainas arba jas suvaldyti yra labai geras siekis. Tai yra žmonių interesas didžiulis“, – teigė V. Pranckietis.

Mes lygtai ir esame pamiršę tokį dalyką, kad PVM tarifas galėtų galbūt keliems produktams būti sumažintas kuriam tai laikotarpiui ir pažiūrėti, ar tai turės įtakos kainoms.

Prekybininkai ir profesinės sąjungos pirmadienį preliminariai sutarė, kad didieji mažmeninės prekybos tinklai nedirbtų per Kalėdas ir Velykas, tačiau dėl nedarbo sekmadieniais diskusijos nevyko. Svarstoma, kad dėl nedarbo per šventes profsąjungos ir prekybininkai gali susitarti kolektyvine sutartimi.

Premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę savaitę pareiškė, kad siekiant pažaboti prekių ir paslaugų kainų augimą, mažmeninėje rinkoje žadama didinti konkurenciją, mažinant didžiųjų prekybos tinklų įtaką ir galbūt ribojant jų darbo laiką savaitgaliais.

V. Pranckietis sako, jog prekybos tinklų nedarbo laiko ribojimas yra sveikintina iniciatyva.

Seimas birželio pabaigoje ėmėsi „tvarkiečių“ siūlomos Darbo kodekso pataisos, siūlančios nuo 2019 metų uždaryti parduotuves per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Darbo kodekse įrašyta 13 šventinių dienų: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.

Šių metų pirmąją Velykų dieną Lietuvoje nedirbo visos „Norfos“ ir „Lidl“ parduotuvės. „Maxima“ sutrumpino parduotuvių darbo laiką, kai kurios jų taip pat neveikė, tuo metu „Rimi“ ir „Iki“ parduotuvių darbo grafikas nesikeitė. Pirmąją 2017 metų Kalėdų dieną ir pirmą šių metų dieną nedirbo visos „Lidl“ parduotuvės, „Maxima“ parduotuvės dirbo trumpiau arba iš viso nedirbo.

Lenkijoje nuo šių metų kovo iki metų pabaigos parduotuvėms leista dirbti tik du sekmadienius per mėnesį, 2019 metais – vieną, o nuo 2020 metų darbas sekmadieniais bus uždraustas.

Paskutinį kartą lengvatinį PVM šiemet birželį Seime siūlyta taikyti Lietuvoje užaugintiems vaisiams, daržovėms ir uogoms.

Siūlymų lengvatinį PVM tarifą taikyti maisto produktams buvo ir daugiau. Pernai vasarą mažinti PVM pagrindiniams maisto produktams – duonai, pieno produktams daržovėms – siūlė socialdemokratai, tačiau premjeras Saulius Skvernelis tuomet pareiškė, kad gyventojams kainos nesumažėtų.

2017 metų sausį Vyriausybė posėdyje atmetė siūlymus nustatyti lengvatinį 5 proc. PVM mėsai, žuviai bei kitiems būtiniausiems maisto produktams – tuomet Finansų ministerija skaičiavo, kad dėl sumažinto tarifo biudžetas netektų 135 mln. eurų pajamų.

Lengvatinis 9 proc. PVM dabar yra taikomas keleivių vežimui, spaudai, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, centralizuotam šildymui, o 5 proc. tarifas – vaistams.

Standartinis PVM tarifas Lietuvoje siekia 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip, PVM reikia mažint!!! (juk valdžia vis vien jį iššvaisto). O kalbos ESĄ iš to tik prekeiviai pasipelnys yra NIEKINĖS: jie ir taip tas kainas NUOLATOS didina, taip kad jei nors keletą mėnesių tos kainos nedidės, mums ir tai bus nauda. (beje, didelis PVM naudingas TIK jo grobstytojams; kiek 'nusipelniusių' liktų su baronkos skyle rankoje jei PVM būtų išvis atsisakyta, o visus mokesčius verslinYkai susimokėtų PATYS!)

Kada ta apynasri uždės

Kada ta apynasri uždės portretas
Viarslynyku viršpeniui .

€ portretas
Senas geras posakis: nėra didelių kainų, yra tik per maži atlyginimai. Gal valdininkai dirbkit ties tuo.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių