Akcizų didinimas – dovana kontrabandininkams?

„Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys sako, kad akcizų didinimas tik didina kontrabandininkų pelnus.

„Užsienyje tos prekės po truputį brangsta, ir kuras kur nors Baltarusijoje, ir cigaretės, ir alkoholis, po truputį ir tų kaimyninių šalių valdžios didina tų prekių kainas, bet Lietuvoje jos auga dar greičiau ir pelningumas kontrabandininkų išlieka aukštas.

Galima būtų jį (akcizą. – ELTA) didinti laipsniškai, bet tai neturėtų būti tokiais drastiškais šuoliais, kokius kartais stebime. Akcizas gali būti per vienerius metus pakeliamas labai žymiai, bet tuo būdu vėl dar kartą kontrabandos vykdytojams duodame dovanėlę ir didiname jų verslo pelningumą“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė K. Kupšys.

„Lietuva be šešėlio“ vadovas pastebi, kad šešėlio mastai Lietuvoje tik auga.

„Mūsų taškų, kuriuos piliečiai žymi patys žemėlapyje, kreivė yra stabiliai auganti, matome dar 7 proc. šiemet padidėjusį šešėlio taškų skaičių. Atsirado dar virš 100 naujų taškų, ir bendras jų skaičius jau yra 2,5 tūkst. Aiškiai matosi tos grindys, į kurias atsimušė visos šešėlio mažėjimo kreivės. Išsėmėme įvairias galimybes kovoti su šešėliu, todėl reikalingos kažkokios naujos priemonės. Tos priemonės, kurias daro valdžia, ir tai yra labai aiškiai identifikuojama, kad akcizų politika didina legalių prekių kainą, tai tuo būdu didina ir nelegalių prekių patrauklumą. Ši priemonė gadina bet kokią tendenciją šešėlio mažėjimo“, – laidoje teigė K. Kupšys.

ELTA primena, kad šešėlis stipriųjų gėrimų rinkoje sudaro apie 22 proc., cigarečių – 19 proc. visos rinkos, rodo Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) kartu su rinkos tyrimų bendrovėmis atlikti tyrimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

444

444 portretas
su tuo akcizu didinimu NIEKO NELAIMES ! tik bus BLOGIAU !!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių