Danguje – naujos mįslės

Neseniai atrasta ir aplink Saulę ištęsta orbita skriejanti mažoji planeta gali paaiškinti kometų prigimtį.

Dangaus kūnas, pavadintas 2006 SQ372, šiuo metu tolsta nuo Saulės skriedamas orbita, kuria visiškai apsuka per 22,5 tūkst. metų. Labiausiai nutolusiame orbitos taške jis atsiduria maždaug už 240 mlrd. kilometrų nuo Saulės sistemos centro.

Pasak pirmadienį vykusiame simpoziume dalyvavusių mokslininkų, ši apledėjusi uola dabar yra už maždaug 3,2 mlrd. kilometrų nuo Žemės - kiek arčiau negu Neptūno orbita.

2006 SQ372 skrieja elipsine orbita, kurios ilgis keturis kartus didesnis už plotį, sakė šio dangaus kūno tyrėjų komandai vadovavęs Vašingtono universiteto astronomas Andrew Beckeris. Panašią, tačiau ne tokią ištęstą, orbitą turi tik Sedna - į Plutoną panaši tolima mažoji planeta, kuri buvo atrasta 2003 metais.

Atrastojo dangaus kūno skersmuo - maždaug 97 kilometrai.

„Iš esmės tai yra kometa, tačiau ji niekada taip nepriartėja prie Saulės, kad iš išgaravusių dujų ir dulkių susidarytų ilga ryški uodega", - pranešime sakė A.Beckeris .

Pasak Vašingtono universiteto doktoranto Nathano Kaibo, nežinoma, kaip susidarė šis objektas.

„Jis galėjo susidaryti kaip Plutonas, už Neptūno orbitos plytėjusioje ledo skeveldrų juostoje, o vėliau jį galėjo toli nusviesti Neptūno arba Urano gravitacijos laukas", - sakė N.Kaibas.

„Vienas iš mūsų uždavinių yra sužinoti, iš kur atsiranda kometos, kurios yra vienas įspūdingiausių dangaus reginių. Tačiau dar svarbesnis uždavinys - ištirti Saulės sistemos ankstyvąją istoriją ir išsiaiškinti, kas vyko, kai formavosi planetos", - teigė N.Kaibas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių