- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Maisto tendencijų prognozuotojai ir stebėtojai vieningai sutaria, kad rauginimas yra viena ryškiausių 2019-ųjų metų maisto sektoriaus tendencijų.
Ši mada pamažu atkeliauja ir į Lietuvą, tačiau, pasak rauginimo specialistės Ievos Šidlaitės, lietuviai dar nepakankamai supranta raugintų produktų vertę. Lietuvoje rauginti produktai – nieko neįprasto, nes daugelis juos valgo kasdien, todėl kartais pamirštama didžiulė jų naudą organizmui.
Fermentuoti maisto produktai – jogurtas, kefyras, arbata kombucha, kimchi ar rauginti kopūstai, raugintų sojų gaminiai kaip miso ir tempeh sūris bei itin populiarėjanti duona su raugu (angl. sourdough) – vis dažniau sutinkami madingiausių produktų sąrašuose. Vartotojai daug dėmesio skiria žarnyno veiklai, kuriai šie produktai itin naudingi dėl juose esančių fermentų, omega-3 riebalų rūgščių, probiotikų ir vitamino B.
„Rauginimas išpopuliarėjo todėl, kad vis daugiau ligų kildinama iš nuskurdusios žmonių mikrofloros. Kasdien valgome pasterizuotą, konservuotą, įvairiais chemikalais apdorotą maistą tam, kad šis kuo ilgiau nesugestų. Gyvų mikroorganizmų mūsų virškinamajame trakte ir ant odos yra 10 kartų daugiau nei mūsų kūno gyvųjų ląstelių, jie padeda mums išgyventi, mes – jiems. Todėl „susirgus“ mumyse esančiai mikroflorai, susergame ir mes, o to pasekmė – alergijos, depresijos, vėžys ir begalės kitų fizinių ir psichinių ligų“, – teigia I. Šidlaitė.
Rauginimas išpopuliarėjo todėl, kad vis daugiau ligų kildinama iš nuskurdusios žmonių mikrofloros.
Rauginimo tendencija pavėlavusi atkeliauja į Lietuvą
Anot I. Šidlaitės, prieš dešimtmetį apie raugą ir rauginimą pradėta garsiai kalbėti visame pasaulyje, o dabar ši banga atsirito ir į Lietuvą. Tačiau ji smarkiai vėlavo, kadangi lietuviai raugintų produktų valgo ganėtinai daug ir tai mūsų skoniui nėra nieko neįprasto.
„Rūgštus raugo skonis yra dažnas mūsų kraštų tradicinėje virtuvėje, nes maistas buvo rūgštinamas įvairiomis giromis, raugintų daržovių sūrymu, visur dedama grietinė, iš rūgpienio gaminamos įvairios šaltsriubės, geriamos išrūgos, rauginta medžių sula. Taip pat jau daugelį metų lietuviai valgo duoną, keptą su raugu. Tačiau dėl to, kad šie produktai tokie įprasti, mes nebesusimąstome, kokie jie iš tikrųjų naudingi“, – teigia rauginimo ekspertė.
Raugintuose produktuose esančios bakterijos ir mielės, eidamos mūsų virškinamuoju traktu, padeda vidinei mikroflorai atlikti jai priklausančius darbus ir taip ji gali atsikurti. Kartu su raugintu maistu mes gauname ir medžiagų, būtinų sveikai organizmo mikroflorai palaikyti.
„Rauginti produktai – daržovės, pieno produktai, duona kepta su raugu, fermentuoti gėrimai – yra jau „apvirškinti“ mielių ir bakterijų. Sunkiai pasisavinami baltymai suskaidomi į lengviau pasisavinamus junginius. Todėl raugintos daržovės lengviau virškinamos už žalias, raugintas pienas ar su raugu kepta duona – lengviau už neraugintus“, – teigia I. Šidlaitė.
Vienas populiariausių gaminių – duona
Kone populiariausias ir seniausias raugintas produktas Lietuvoje – duona, kepta su raugu. Anot „Fazer Lietuva“ produktų vystymo vadovo Tado Aleknavičiaus, vartotojai vis daugiau dėmesio skiria rauginimo procesų supratimui ir jų esminėms savybėms.
„Panašiai kaip ir kiti fermentuoti maisto produktai, duona su raugu fermentuojama naudojant lactobacillus kultūras (pienarūgštės bakterijas). Tam, kad ruginė duoną būtų kokybiška, reikia rūgštesnės tešlos. Nes jeigu rūgšties bus per mažai, duonos minkštimas bus skylėtas, o šonai įtrūkinėję. Raugas suteikia reikiamos rūgšties, tai padeda ruginę duoną iškepti kokybiškai, o tuo pačiu jai suteikia ne tik išskirtinių skoninių savybių, bet ir leidžia ilgiau išlaikyti šviežią. Rūgštis veikia kaip natūralus konservantas, todėl kuo duona rūgštesnė – tuo ilgiau ji išsilaikys nesupelijusi“, – teigia T. Aleknavičius.
Rauginta duona yra lengviau virškinama ir maistingesnė, nes pieno rūgštys padeda miltuose esančius vitaminus ir mineralus lengviau įsisavinti, rašoma pranešime spaudai. Be to, šios rūgštys sulėtina gliukozės išsiskyrimo į kraują greitį ir sumažina duonos glikeminį indeksą, todėl ji nesukelia nepageidaujamų insulino šuolių.
Anot I. Šidlaitės, kartais žmonės, kurie jautrūs glitimui, negali valgyti kviečių, tačiau keptus su raugu valgo be problemų. Taip yra dėl to, kad glitimo baltymą raugo bakterijos paverčia labiau virškinamu, jį suskaido.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
COVID-19 statistika: 304 nauji atvejai, vienas žmogus mirė
Praėjusią parą nustatyti 304 nauji COVID-19 atvejai, fiksuota viena mirtis, rodo šeštadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Pasaulinei širdies dienai paminėti Klaipėdos medikai rengia dviračių žygį
Pasaulinei širdies dienai paminėti sekmadienį Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) medikai rengia dviračių žygį. ...
-
SAM atnaujina išankstinę pacientų registracijos sistemą – bus daugiau funkcijų
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujina išankstinę pacientų registracijos informacinę sistemą (IPR IS), žada daugiau galimybių pacientams valdyti registraciją pas šeimos gydytojus ir gydytojus specialistus. ...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 304 nauji atvejai, mirčių nefiksuota4
Praėjusią parą nustatyti 304 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo penktadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Iš demencijos palatų – širdį virpinančios istorijos1
Visame pasaulyje pažymint Tarptautinę Alzheimerio ligos dieną, „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ vakar pasidalijo istorijomis, kaip prisibelsti į senjorų širdis per demencijos rūką. ...
-
Susižaloję paspirtukininkai pas medikus plūsta kasdien: situacija tik blogėja16
Avariją su paspirtuku patyrusi Raminta Naujanytė-Bjelle sako, kad po šio įvykio pamėgtos transporto priemonės atsisakys visiems laikams. Tuo tarpu medikai praneša, kad situacija tik blogėja. Į priėmimo skyrius susižaloję paspirtukininka...
-
Musmirių prisivalgęs vyras: pradėjo putos eiti iš burnos19
Jau kelias paras Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijoje gydomas vyras, kuris savo noru, be jokio apsirikimo, suvalgė raudonųjų musmirių. Vilnietis prisipažįsta, kad jų valgė iš smalsumo, o rinko už pinigus kaimynui, susiruošu...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 304 nauji atvejai, mirčių nefiksuota3
Praėjusią parą nustatyti 304 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo ketvirtadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Informacija mokinių tėvams: kaip patvirtinti vaiko apsilankymą pas gydytoją1
Prasidėjus naujiems mokslo metams, gydymo įstaigos pastebi, kad mokinių tėvai vėl kreipiasi į gydytojus dėl pažymų praleistoms pamokoms pateisinti. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad tokios pažymos nebeišduodamos nuo 2019 m., o ...
-
Profesorius: ištikus insultui tėra vienintelė auksinė valanda, kad žmogus neliktų suluošintas11
„Paskaičiuota, kad per kiekvieną uždelstą minutę iki krešulio pašalinimo ar ištirpdymo žūsta 2 mln. neuronų. Tad svarbi kiekviena minutė. Mūsų Insulto gydymo centre atliekami insulto simuliacijos mokymai padeda tobulėti j...