A. Veryga davė interviu BBC: reikalavimų gyventojai nesilaiko ne tik dėl nuovargio

Su pirmąja koronaviruso pandemijos banga Lietuva susitvarkė gerai, tačiau pastaruoju metu šalis pirmauja pasaulyje pagal 100 tūkst. gyventojų tenkančių naujų COVID-19 atvejų skaičių. Šią situaciją interviu BBC radijo laidai „Newsday“ pakomentavo kadenciją baigęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, pataręs naujajai Vyriausybei aiškiau komunikuoti dėl priimtų pandemijos suvaldymo priemonių svarbos.

A. Veryga interviu taip pat pabrėžė, kad Lietuvos gyventojai Vyriausybės reikalavimų nesilaiko dėl dviejų priežasčių – nepakankamo pasitikėjimo Vyriausybe ir nuovargio dėl COVID-19 pandemijos bei priimtų apribojimų.

Paklaustas, kas Lietuvoje „nutiko ne taip“, A. Veryga tikino, kad viena iš dabartinės padėties priežasčių – Seimo rinkimai.

„Nėra lengva rasti paprastą atsakymą į šį sudėtingą klausimą. Pirmoji banga buvo sukontroliuota labai gerai, (užsikrėtimų) skaičiai buvo labai maži. Tai buvo labai sėkminga. Tačiau antroji banga neatėjo netikėtai, visi kalbėjo, kad ji ateis. Bet ji atėjo kartu su kitu svarbiu įvykiu šalyje – parlamento rinkimais. Galite įsivaizduoti, kaip pats koronavirusas buvo išnaudotas politiniuose debatuose. Pirmosios bangos kontrolė ir Vyriausybės veiksmai buvo labai kritikuojami“, – teigė jis.

Bet ji atėjo kartu su kitu svarbiu įvykiu šalyje – parlamento rinkimais. Galite įsivaizduoti, kaip pats koronavirusas buvo išnaudotas politiniuose debatuose.

A. Verygos teigimu, nepaisant pandemijos, rinkimai turėjo vykti. Vis dėlto, tvirtino buvęs ministras, dėl kritikos, kurios susilaukė Vyriausybė, žmonės ėmė mažiau pasitikėti jos sprendimais ir nurodymais.

„Pabandysiu paaiškinti, kodėl miniu parlamento rinkimus. Žinoma, jie turėtų vykti, buvo padaryta viskas, kad jie vyktų. Bet problema yra žmonių elgesys. Kai kritikuoji Vyriausybę, smukdai pasitikėjimą ja“, – sakė A. Veryga.

Vis dėlto, BBC žurnalistas pertraukė A. Verygą ir pabrėžė, kad Vyriausybės turi prisiimti atsakomybę už savo sprendimus, o kritikos išvengti nepavyks, bei paklausė A. Verygos, ar nuovargis dėl COVID-19 yra problema Lietuvai.

„Taip, tai problema. Bet grįžtant ne prie kritikos, o prie to, ką turėjau omenyje minėdamas kritiką. Žmonės nustojo pasitikėti priemonėmis, kurios yra labai svarbios, ir jų elgesys iš tiesų keičiasi. Pirmosios bangos metu žmonės tikrai laikėsi reikalavimų. Žmonės iš tiesų klausėsi skelbiamų rekomendacijų. Taip nebuvo antrosios bangos metu. Tai veikiausiai galima paaiškinti keliais dalykais: pirma, tikriausiai pasitikėjimas Vyriausybe, antra, ką teisingai paminėjote, nuovargis dėl koronaviruso ir dabartinių priemonių“, – aiškino A. Veryga.

Paprašytas duoti patarimą naujajam sveikatos apsaugos ministrui, A. Veryga ragino kuo aiškiau komunikuoti.

„(Apribojimai) jau įvesti, naujoji Vyriausybė jau pradėjo dirbti, jie sugriežtino apribojimus, kuriuos pradėjo kadenciją baigusi Vyriausybė. Patarčiau jiems pabandyti rasti būdą komunikuoti (...), kad žmonės pasitikėtų. Žinote, yra dvi skirtingos nuomonės, kurias pateikia įvairūs ekspertai, kad bauginančių duomenų skelbimas nepasiteisina dėl nuovargio ir galų gale žmones užplūstančio neigimo. Rasti balansą labai svarbu, nenueiti iki kraštutinumų, nes žmonės pavargsta nuo priemonių ir ima sakyti – na, tai neišvengiamai įvyks“, – sakė kadenciją baigęs sveikatos apsaugos ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsirado lietuvė!

Atsirado lietuvė! portretas
Tu pati darai gėdą mūsų šaliai, kvaiša. Nes balsavai už tris marytes

Lietuvė

Lietuvė portretas
Praleido progą patylėti. Daro gėdą mūsų šaliai, dergia ją ir mūsų rinkėjų išrinktą valdžią.

tai

tai portretas
JO Tai sakai Veryga kaltas, kad tavo sutrini apatiniai švaresni nei vienkartinė kaukė ir niekaip negali nustoti lakstyti į svečius bei linksmintis vakarėliuose?
VISI KOMENTARAI 59

Galerijos

Daugiau straipsnių