Vakarienė be mėsos — ir namie, ir prie laužo Pereiti į pagrindinį turinį

Vakarienė be mėsos — ir namie, ir prie laužo

2007-08-28 00:00

Gyvulinės kilmės produktų atsisakiusi jauna menininkė trykšta gera savijauta ir optimizmu  

Gyvulinės kilmės produktų atsisakiusi jauna menininkė trykšta gera savijauta ir optimizmu  

Kai kaunietė Ieva Vaivaraitė vyksta į turistinį žygį, draugai žino, kad jos krepšyje neras konservų ar dešros – tik kruopų ir daržovių. Mergina jau daug metų yra veganė – nevalgo jokių gyvulinės kilmės produktų, ir jaučiasi puikiai.

 Kelionėje nepavargsta

 „Visą pusdienį mynusi dviračio pedalus nejaučiu nuovargio. O vaikinai, kurie kerta lašinius, pavargsta greičiau, – juokėsi 22 metų kaunietė Ieva. – Mėsą valgantiesiems sunkiau, nes jie priversti gerti daugiau vandens, o aš, pasistiprinusi kruopų koše, jaučiuosi lengva lyg pūkas.“ Dauguma Ievos draugų irgi vegetarai arba kaip ir ji – veganai. Todėl išsirengę į kelionę jaunuoliai ant laužo dažniausiai gamina vegetarišką vakarienę. Ieva sako, kad vegetarizmas – gyvenimo būdas, prie kurio reikia priprasti. Kai tai pavyksta, sveikatos sutrikimų ar kitų problemų nekyla.

Kai kurie vegetarais save vadinantys žmonės neatsisako vištienos patiekalų, tačiau Ieva visiškai nevalgo ne tik mėsos, bet ir žuvies, kiaušinių, pieno produktų.

Ji nedėvi ir drabužių iš kailio, vilnos ar natūralios odos, neavi iš jos pagamintos avalynės. „Nenaudoju ir kosmetikos priemonių, nes jas gaminant dažniausiai bandymai atliekami su gyvūnais. Jei žinosiu, kad tai daroma ir kuriant kuriuos nors vaistus, niekada jų nevartosiu“, – tvirtino mergina. Ji – Lietuvos žaliųjų judėjimo iniciatyvinės grupės „Gerbk gyvūnų teises“ narė, todėl kitaip elgtis negalėtų.

 Vegetarais tapo ir tėvai

Domėtis vegetarizmu mergina pradėjo būdama 14 metų, kai vasarodavo pas senelius kaime. Kartu su broliu kasmet po kelis mėnesius praleisdavo sodyboje, kur klegėdavo vištos, žąsys, ganydavosi avys. Gyvūnai tapo gerais vaikų draugais. Iš pradžių Ieva valgydavo viską, ką močiutė pagamindavo iš mėsos, bet paskui jai pasidarė gaila pjaunamų gyvulių ir paukščių. „Buvau paauglė, jautriai reagavau į tai, jog gyvūnai žudomi maistui. Todėl nutariau mėsos produktų neimti į burną ne tik pas senelius, bet grįžusi namo“, – prisiminė mergina.

Išsiaiškinusi, kad atsisakiusi mėsos nepakenks savo sveikatai, nebepasidavė motinos raginimui retkarčiais suvalgyti bent gabalėlį dešros. Ievos mama – gydytoja, iš pradžių priešinosi dukros nuostatai – buvo neramu, kad paauglei gali išsivystyti mažakraujystė, trūkti geležies. Bet daryti tai, kas jai patiko, nedraudė. Vėliau mergina susidomėjo veganizmu, pamažu iš valgiaraščio išbraukė visus gyvūninės kilmės produktus. „Tėvai ilgainiui irgi priprato prie tokio mano valgiaraščio. Mėsos jie taip pat seniai nebevalgo, tik kartais paragauja žuvies“, – pasakojo Ieva. Aštuoniolikmetis brolis jau šešeri metai yra sesers sekėjas.

Kad tėvams būtų ramiau, mergina retkarčiais išsitiria kraują. Tyrimai būna geri, tad nerimauti nėra dėl ko.

Mėgsta košes ir daržoves

Ieva praėjusį pavasarį sėkmingai baigė Kauno dailės institutą, įgijo grafiko specialybę. Linksma, kupina optimizmo, sveika ir žvali – tokią ją mato aplinkiniai. Ką ji valgo? Daug ankštinių produktų – lęšių, žirnių, pupų, taip pat kruopų ir, žinoma, gausybę įvairiausių daržovių. Pavyzdžiui, pusryčiams ji išsiverda perlinių ar grikių kruopų košės, kurią pagardina sėmenų, saulėgrąžų, kanapių aliejumi arba žaliomis daržovėmis. Košes, ypač žiemą, mėgsta valgyti su uogomis, kurių su namiškiais prisirenka. „Namuose pilnas šaldiklis mėlynių, bruknių, aviečių. Kai žinai, kur jas rinkai, uogos skaniausios“, – tvirtino Ieva.

„Firminis“ veganės patiekalas – grikių blynai. Išvirtus grikius ji sumaišo su miltais, šviežiais arba džiovintais krapais, aštresniais prieskoniais, kartais prideda saulėgrąžų, sezamo ar linų sėmenų. Blynus kepa aliejuje ir valgo su daržovėmis. Sako, galima pirštus apsilaižyti. Pietums mėgsta pasigaminti daržovių troškinį arba išsivirti sriubą su lęšiais, pupomis, kopūstais, cukinijomis, kaliaropėmis. Grietinės arba sviesto niekada į sriubą nededa, vietoj jo naudoja avokadą.

Tiesa, kartą Ieva vis dėlto buvo priversta suvalgyti porciją ledų. Jais vaišino pagyvenęs vyras, kuris ją ir brolį pavėžėjo, kai jiedu autostopu keliavo po Lietuvą. „Žmogus geraširdiškai nupirko ledų mūsų nepasiklausęs, tad nepriimti buvo nepatogu. Tačiau atpratusi nuo pieniškų produktų, iškart pasijutau prastai“, – prisiminė mergina.

Kvietė globoti gyvūnus

Parduotuvėje rinkdamasi saldainius ar sausainius Ieva visada žiūri, kad jų sudėtyje nebūtų želatinos, pieno miltelių, kiaušinių. Piniginėje ji nešiojasi ir konservantų sąrašą, kad žinotų, ko reikia vengti.

„Lietuvoje dažnai klaidingai manoma, kad veganiškas maistas yra skurdus ir neskanus, – sakė Ieva. – Daugeliui daržovės asocijuojasi tik su bulvėmis, pomidorais ar agurkais, o kruopų arba ankštinių daržovių valgiaraštyje galima rasti itin retai. Veganiška mityba yra sveika – jei nestokosime išradingumo, ji žmogų gali aprūpinti visais reikiamais vitaminais ir mineralais“, – įsitikinusi mergina. Ievą labiausiai skaudina kalbos, kad visi vegetarai ir juo labiau veganai yra paliegę.

Neseniai Ieva su iniciatyvinės grupės „Gerbk gyvūnų teises“ nariais Vilniuje ir Kaune surengė akciją, kurios metu praeiviams dalijo lankstinukus, raginančius globoti gyvūnus. Ragindami jų nežudyti žaliųjų atstovai kvietė prisijungti prie žmonių, siekiančių padėti gyvūnams, kenčiantiems nuo įvairių bandymų pramonės įmonėse, testavimo laboratorijose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų