Vaisių ir daržovių suvalgome daug mažiau, nei rekomenduojama

  • Teksto dydis:

Tyrimų duomenimis, vos 6 proc. Lietuvos gyventojų laikosi nustatytos rekomenduojamos vaisių ir daržovių suvartojimo normos. Tuo metu Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atlikti tyrimai rodo, kad nepakankamas jų vartojimas didina riziką susirgti įvairiomis ligomis.

Vaisiai neatstos daržovių

Kiek vaisių ir daržovių reikėtų suvartoti per dieną, norint palaikyti gerą sveikatos būklę? Ką svarbu žinoti jas renkantis? Ir kokie padariniai gali laukti tų, kurie jų nesuvartoja pakankamai? Į šiuos ir kitus klausimus atsako gydytoja dietologė Ieva Laukytė-Gaulė.

PSO specialistai rekomenduoja per dieną suvalgyti 5 porcijas vaisių ir daržovių. Kaip teigia gydytoja dietologė I. Laukytė-Gaulė, toks kiekis yra būtinas norint palaikyti normalią sveikatos būklę.

„Minimalios rekomendacijos yra bent po 200 g daržovių ir po 200 g vaisių per dieną. 200 g – maždaug vidutinio kumščio dydžio daržovė ar vaisius. Taigi, norėdami per dieną suvalgyti bent 200 g daržovių, turime suvartoti bent kumščio dydžio porciją arba puodelį pjaustytų daržovių. Renkantis lapines daržoves, jų reikėtų suvalgyti du puodelius“, – tvirtina dietologė.

I. Laukytė-Gaulė pabrėžia, kad nors vaisiai yra skanūs ir saldūs, tačiau jie neatstoja daržovių, todėl turėtume vartoti tiek vienus, tiek kitus.

Svarbu įvairovė

Specialistė priduria, kad nėra vieno vaisiaus ar daržovės, kuris išspręstų visas sveikatos problemas. Gera savijauta džiugina tada, kai išlaikoma jų įvairovė ir pusiausvyra.

Vienų spalvų daržovės kaupia vienokius vitaminus ir mineralines medžiagas, kitų – kitokias, todėl nereikėtų įsikibti vieno vaisiaus ar daržovės.

„Pasitaiko atvejų, kai žmonės paskaito apie specifinio vaisiaus ar daržovės naudą ir pradeda kasdien valgyti šį produktą. Svarbu atsiminti, kad vienų spalvų daržovės kaupia vienokius vitaminus ir mineralines medžiagas, kitų – kitokias, todėl nereikėtų rinktis vienokių vaisių ar daržovių. Kiekviename produkte gausu skirtingų maistinių medžiagų, tad, jei vartosime tik kažkurį vieną, organizmas negaus kitų vitaminų, kurių šiame vaisiuje ar daržovėje nėra“, – tikina gydytoja.

I. Laukytė-Gaulė atkreipia dėmesį, kad itin naudinga kliautis sezoniškumu: kai yra vieno ar kito produkto sezonas, tuo metu jie ir būna maistingiausi, o skonis ir kokybė geriausi. Tiesa, gali kilti pagunda sezono metu atsivalgyti tam tikrų vaisių ir uogų, tačiau piktnaudžiauti jais nevertėtų. Dietologė atskleidžia, kad dažniausiai žmonės yra linkę persivalgyti braškių, arbūzų, trešnių ir obuolių. Tokiu atveju apsisaugoti nuo persivalgymo ir išlaikyti ribas gali padėti įvairūs vaisių, uogų ir daržovių paruošimo būdai. Specialistė pataria juos džiovinti, šaldyti ar virti – taip šiomis vaišėmis bus galima mėgautis ir pasibaigus sezono pikui.

Gresia rimti padariniai

Vartojant vaisių ir daržovių nepakankamai, didėja lėtinių neinfekcinių ligų tikimybė. Rizikuojama susirgti žarnyno, širdies ir kraujagyslių ligomis, įvairiomis vėžio formomis, dėl to gali pakilti kraujospūdis ar cholesterolio kiekis kraujyje. Organizmui negaunant pakankamai vaisių ir daržovių, kuriose gausu skaidulų, gali suprastėti virškinimas, tapti sunku išsituštinti.

Įvairūs moksliniai tyrimai patvirtina vaisių ir daržovių naudą ir svarbą lėtinių ligų prevencijai. Tokie vaisiai kaip ananasai, mangai ir kiviai gerina virškinimo sistemos darbą, todėl puikiai tinka turint tam tikrų virškinimo sutrikimų. Imbieras pasižymi uždegimo slopinamosiomis savybėmis, todėl gali būti naudingas gydant infekcines ligas. Ciberžolė gali pagerinti smegenų darbą, o dažnai kiekvieno virtuvėje naudojamos  morkos ir pomidorai – sumažinti širdies ligų tikimybę.

Susidūrus su tam tikrais sveikatos negalavimais, rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją dietologą, kuris išsamiai pagal žmogaus ligos istoriją parinks tinkamus vaisius ir daržoves, patars, kaip identifikuoti simptomus lengvinančius ar sunkinančius produktus ir suteiks maitinimosi rekomendacijų.


Šiame straipsnyje: vaisiaidaržovėsvitaminai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sakot,kad mažai naudoja daržovių?

Sakot,kad mažai naudoja daržovių? portretas
Tad ir sugalvojo ,,geradarių''krepšelius ,kad puvėkus žmonės išpirktų.Juokas paėmė dėl rekomendacijų.O jūs paimkit ir įvęskit buvusią sovietmečio tvarką ,kai kooperatyve supuvusias kilkas kaip ,,priedą'' pridėdavo prie perkamų vertingesnių prekių.Arba įveskit kaip kooperatyve markutes ir klijuokite jas ant savo prekių atėjusiems pas jus pirkti.

na

na portretas
aišku kad nepirks, galima pas kaimiečius nusipirkti per pus pigiau ..ir obuoliai tai sultys bėga atsikandus...tai kam aš pirksiu du kart brangiau ir supukštus...kelkit kainas kiek galit...prekybos centrai...kelkit...ir dar Televizijos reklaamom mokėkit...bet tik ne žmogui pigiau parduokit...kur Jūsų logika...kai į vaisius pirštai lenda tai nukainuojat...

Lala

Lala portretas
Kuo mažiau valgyt vaisių iš parduotuvių. Užteršti chemikalais.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių