V. Kasiulevičius: karantino ribojimai būtini bent iki balandžio vidurio

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius teigia, kad kalbėti apie karantino suvaržymų atlaisvinimą dar per anksti. 

„Atlaisviname ribojimus – gauname naują susirgimų šuolį. O naujos viruso atmainos plinta dar greičiau, todėl pastangų jų plitimui suvaldyti reikia daugiau. Apribojame savo judėjimą, mažiau leidžiame laiko susibūrimuose – susirgimų mažėja, mažiau perteklinių mirčių, o kartu išvengiame perteklinio sveikatos sistemos perkrovimo net ir naujoms viruso atmainoms vyraujant. Tai rodo ir JK bei Airijos duomenys: vyriausybės vėl ėmėsi priemonių, žmonių judėjimas į susibūrimo vietas sumažėjo, situacija ima stabilizuotis“, – rašė profesorius, pasidalijęs ir skaidrėmis apie koronaviruso situaciją Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje ir Lietuvoje.

Anot jo, svarbu atkreipti dėmesį, kad nepaisant visų ribojimų pramonė dirba, bekontaktines paslaugas sukuriančios įmonės dirba, elektros energijos sunaudojimas sumažėjęs labai minimaliai, o tose įmonėse, kur nuolat susitinka tie patys žmonės ir darbdaviai sugeba atskirti pamainas, užtikrinti minimalius tarpusavio kontaktus, aprūpinti dirbančiuosius apsaugos priemonėmis ir juos testuoti, ten protrūkiai dažniausiai minimalūs.

„Reguliarus testavimas, ankstyvas susirgusių asmenų išaiškinimas ir izoliavimas irgi gali mažinti susirgimų skaičių. Taikant reguliarų testavimą galima būtų pradėti paslaugų sektoriaus atvėrimą. Bet be greitųjų antigenų testų ar automatizuotų PGR tyrimų linijų įdiegimo mūsų šalyje tokį visuotinį testavimą sunkai įsivaizduoju. Nei vieno dalyko iki šiol neturime, – rašo V. Kasiulevičius. – Todėl šiandien turime tik vieną efektyvią priemonę – ribojimus, jie veikia ir tie apribojimai mūsų šaliai yra būtini ne iki sausio 31 dienos, o bent iki balandžio mėnesio vidurio, kuomet UV indeksas ir oro temperatūra pradės stabdyti infekcijos plitimą. Pagaliau, iki balandžio vidurio bus paskiepyti patys pažeidžiamiausi asmenys. Ir jau tuomet galima bus kalbėti apie laisvinimą.“

Primename, kad praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 1122 nauji COVID-19 atvejai, mirė 28 žmonės. raėjusią parą taip pat registruoti 3475 pasveikę žmonės.

Iš viso Lietuvoje registruoti 166 tūkst. 680 COVID-19 atvejų, 104 tūkst. 47 asmenys pasveiko, 59 tūkst. 48 – tebeserga.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 2414 žmonių.

Praėjusią parą taip pat registruota 10 mirčių nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Per praėjusią parą nuo COVID-19 Lietuvoje paskiepyta 5896 asmenys, bendras paskiepytų žmonių skaičius siekia 45 tūkst. 475.

Praėjusią parą Lietuvoje atlikti 9 tūkst. 540 tyrimų dėl koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 799 tūkst. 616.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aciū už pastovų informavimą

Aciū už pastovų informavimą portretas
Trūksta spadoje profesionalų informacijos ir tikuosi, jau greit galėsim gauti geras žinias.

Geriau pakentėt kelias savaites

Geriau pakentėt kelias savaites portretas
Nei viska pradėt iš naujo, lauksim

Šitas vampyras tegu slepiasi po pernykščiais lapais

Šitas vampyras  tegu slepiasi po pernykščiais lapais portretas
Jau visai išprotėjo siūlydamas karantiną iki balandžio vidurio. Šitiek mėnesių per visą karantiną į savaitę po 1 kartą , o per mėn jau 4 kartai vis dezinfekuoja ir dezinfekuoja laiptines, o mes gyventojai už kievieną išpurkškimą nuo buto mokam po 1 eurą 50 centų, per 1 mėn gaunasi jau 6 eurai ir jeigu dar iki balandžio mėn būtu karantinas tai velniai žino kiek sumokėsim Būsto valdai už dezinfekciją
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių