Stipriam imunitetui – trys svarbiausi pagalbininkai Pereiti į pagrindinį turinį

Stipriam imunitetui – trys svarbiausi pagalbininkai

2024-10-08 05:00 kauno.diena.lt inf.

Rudenėjant ant daugelio žmonių valgomojo stalo vis rečiau atsiduria sodo gėrybės ir įvairūs lengvi, bet naudingų medžiagų kupini patiekalai, o laikas gryname ore iškeičiamas į jaukius vakarus namuose. Tai – vienos priežasčių, kodėl dažną kankina nusilpęs imunitetas ir slogesnė nuotaika. Tačiau nereikia skubėti saujomis vartoti įvairių vitaminų ir mineralų – stipriam imunitetui užteks trijų esminių pagalbininkų.

Stipriam imunitetui – trys svarbiausi pagalbininkai
Stipriam imunitetui – trys svarbiausi pagalbininkai / Įmonės nuotr.

Vitaminas C

Vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė aiškina, kad vitaminas C yra labai svarbus kiekvienam žmogui, nes organizmas pats jo nepasigamina. Labai svarbu ir tai, kad vitaminas C nesikaupia organizme, todėl tiems, kurie neturi galimybių valgyti minėtų produktų ir nesilaiko sveikos mitybos principų, maisto papildai gali būti labai naudingi.

„Vartojant vitaminą C reikėtų gerti daug vandens, nes jis yra tirpus vandenyje. Dažniausiai vitamino C vartojimui paros metas didelės įtakos neturi, tačiau jei vitaminas vartojamas nevalgius, gali kilti skrandžio suerzinimo tikimybė, tad patartina prieš tai lengvai užkąsti. Vitamino C maisto papildus vaistinėse kiekvienas gali rasti įvairiomis formomis, todėl pasikonsultavus su vaistininku galima išsirinkti patogiausią vartoti formą ir nepristigti šio vitamino“, – sako vaistininkė.

Vitaminas D

Vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė primena, kad vitaminas D dalyvauja daugybėje skirtingų organizmo procesų, pavyzdžiui, kaulų ir dantų formavimosi, raumenų susitraukimo. Jis taip pat yra svarbus nervų sistemos komponentas, prisideda prie stipresnės imuninės sistemos, sklandesnio širdies ir kraujagyslių sistemos darbo. Kai kurie moksliniai šaltiniai skelbia, kad vitaminas D turi reikšmės ir vėžinių susirgimų prevencijoje.

„Nors pagrindiniu vitamino D šaltiniu yra laikoma saulės spinduliuotė, jo taip pat galima rasti įvairiose riebiose žuvyse,  kiaušiniuose (ypač jų tryniuose), kai kuriuose pieno produktuose. Vis dėlto vitamino D maisto produktuose yra gana nedaug. Lietuvos gyventojams įprastai gydytojai rekomenduoja vitamino D maisto papildus vartoti profilaktiškai, nedidelėmis dozės, tačiau nuolat. Įprasta profilaktinė vitamino D norma – bent 2000TV per parą“, – sako vaistininkė.

Anot vaistininkės, vitaminas D, kaip ir omega-3 riebalų rūgštys, yra tirpus riebaluose, todėl jį reikėtų vartoti kartu su gerųjų riebalų turinčiais produktais, o juos žmonės dažniau valgo dienos metu.

Omega-3 riebalų rūgštys

Vaistininkas Deimantas Auškalnis teigia, kad omega-3 padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sistemos funkciją, taip pat normalų galvos smegenų funkcionavimą ir gerą regėjimą. Kadangi žmogaus organizmas negeba pats pasigaminti omega-3 riebalų rūgščių, jas būtina gauti su maistu ar maisto papildais.

„Kalbant apie maisto papildus, dažniausias pacientų pasirinkimas būna žuvų taukai, tačiau vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį, kad yra išgrynintų omega-3 maisto papildų“, – sako vaistininkas.

Pasak jo, omega-3 riebalų rūgštys rekomenduojamos vartoti vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat turintiems polinkį į depresyvią nuotaiką, nerimą, sunkiai išgyvenantiems stresą ir įtampą, besilaukiančioms ar krūtimi maitinančioms moterims. Apskritai suaugusiam žmogui rekomenduojama omega-3 paros dozė yra 1000 mg.

Omega-3 maisto papildus patartina vartoti valgio metu arba iš karto po jo. Tokiu būdu organizmas galės geriau juos įsisavinti. Yra nemažai žuvies taukų ar omega-3 preparatų, kurių sudėtyje taip pat yra vitaminų ar mikroelementų, todėl reikėtų atkreipti dėmesį į visų medžiagų paros normos kiekį, kad jų nebūtų suvartojama per daug.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų