Skambina pavojaus varpais: tėveliai, šio maisto jokiu būdu neduokite savo vaikams

  • Teksto dydis:

Apie hidrintus riebalus daugelis esame girdėję, tačiau apie iš dalies hidrintų riebalų žalą kalbama mažiau. Apie tai LNK papasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus patarėja Ona Keblienė.

– Kas yra hidrinti riebalai? Kuo jie pavojingi?

– Na, iš tikrųjų turėtume vengti iš dalies hidrintų riebalų, dar kitaip vadinamų transriebalų. Tai yra specifiškai susidariusios jungtys, kurios, patekusios į organizmą, turi lemtingą poveikį širdies kraujagyslių sistemai. Dėl to transizomerų, arba iš dalies hidrintų riebalų, kiekis maiste yra ribojamas.

– Kaip susidaro iš dalies hidrinti riebalai? Kaip tai paaiškintumėte paprastam žmogui?

– Paprastam žmogui atskirti tai labai lengva – jeigu jis perka jau pagamintą produktą, turėtų žiūrėti į produkto etiketę ir ieškoti nurodytos frazės „iš dalies hidrintas“. Kaip jie susidaro? Kaitinant aliejų aukštoje temperatūroje. Žinoma, šiek tiek natūraliai transizomerų yra ir mėsoje, piene, tačiau kiekiai yra tokie nedideli, kad poveikio sveikatai jie neturi. Tik tie kiekiai, kurie yra jau pagamintuose maisto produktuose, turėtų būti ribojami.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokių pavojų, apart širdies kraujagyslių ligų, kelia šie riebalai?

– Aplamai, didelis riebalų vartojimas yra susijęs su nutukimu, daug yra aspektų, susijusių su sveikata. Tėveliai, kurie kartais nori padaryti gera vaikams, palepinti, turėtų labai stebėti maisto produktus ir galbūt, jei yra galimybė, rinktis maisto produktus, kuriuose nėra iš dalies hidrintų riebalų. Kas yra gerai – ES nuo 2021 m. iš esmės buvo pradėtas riboti transizomerų kiekis maiste ir jeigu prieš kokius penkerius metus mes rasdavome sausainių, kur 100 g būdavo iki 40 g transizomerų, šiuo metu tas kiekis labai labai sumažintas, iki 2 g 100 g produkto. Tačiau bet kokiu atveju bendrą kiekį reikėtų skaičiuoti. Pasaulio sveikatos organizacija yra pateiksi labai aiškią rekomendaciją, kad ne daugiau 1 proc. suvartojamos energinės vertės turėtų sudaryti riebalų rūgščių transizomerai. Tai tikrai yra iššūkis, nes pats kiekis ženklinime nėra nurodomas, tačiau yra nurodoma „iš dalies hidrinti riebalai“.

– Kokiuose maisto produktuose yra transizomerų? Ar tik saldumynuose?

Tikrai kiekvienu atveju, deja, reikia žiūrėti į etiketes. Nepaisant to, kad tai užtrunka, tai yra investicija į sveikatą.

– Tikrai ne tik saldumynuose. Visų pirma, tepamieji mišiniai, vadinamieji margarinai – kita didelė grupė. Taip pat įvairūs kepiniai su glaistu, spraginti gaminiai. Tų produktų tikrai nemažai, tad visada reikėtų renkantis maisto produktus atidžiai skaityti etiketes, ypač jei kalbame apie vaikų mitybą.

– Darželiuose yra uždrausti maisto produktai su šiais riebalais. Tačiau būna gimtadieniai, tėveliai nori atnešti saldumynų. Ar galima taip daryti?

– Iš tikrųjų teisės aktas sako, kad nerekomenduojama nešti nei gaminių, kuriuose yra iš dalies hidrintų riebalų, nei rūkytų, nei kažkokių kitų gaminių. Tačiau labai priklauso nuo situacijos pačiame darželyje, nuo jų vidinių taisyklių ir susitarimų. Žinoma, atneša tėveliai visko. Čia jau reikėtų pačių tėvelių švietimo, kai jie renkasi gaminius, kad rinktųsi tuos, kuriuose nėra iš dalies hidrintų riebalų, kurie yra kuo natūralesni.

– Tai nereikia sakyti „ne“ visiems sausainiams, šakočiams? Reikia skaityti etiketes ir žiūrėti, ar ten yra sviesto, ar iš dalies hidrintų riebalų?

– Iš esmės, taip. Tikrai kiekvienu atveju, deja, reikia žiūrėti į etiketes. Nepaisant to, kad tai užtrunka, tai yra investicija į sveikatą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
jų yra beveik visur Turite priverst gamintojus to gėrio atsisakyt, o ne pirkėjus tuščiagalviškai šokdint

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Prie ko čia tėveliai?!Tegul sutvarko gamintojus,kurie deda į maistą,ne maisto produktus,o chemiją.Ispanija,Italija sugeba įstatymais uždrausti, visokio mėšlo dėjimą į maistą.Ten maisto etiketėse cukrus,druska,sviestas,pienas, kiaušiniai ir t.t.Tų šalių žmonės pripažinti,vienais ilgaamžiškiausių ir sveikiausių, dėka savo mitybos įpročių.Pas mus skatina,teigdami,kad tai labai europietiška.Etiketėse vien E ir visokie pieno milteliai, kiaušinių milteliai,saldikliai,natrio grupės chemija,kuri nėra druska,o tik imituoja druskos skonį.Tie patys dietologai nuodija žmones,matai cukrus ir druska nesveika,o cheminiai jų pakaitalai yra gėris, valgyt galit,kiek tik norit.

Bet

Bet portretas
jeigu Lietuvoja daugiausiai miršta žmonių dėl širdies ir kraujagyslių ligų, o hidrinti riebalai nuodija, kodėl jie nedraudžiami?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių