S. Čaplinskas apie 5–11 metų vaikų skiepijimą: tai turės įtakos ir kiekvieno vaiko sveikatai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas teigia, kad sprendimas gruodžio mėnesį nuo COVID-19 liga pradėti skiepyti ir 5–11 metų vaikus ne tik prisidės prie geresnės epidemiologinės situacijos, tačiau ir padės apsaugoti vaikus nuo galimų COVID-19 ligos komplikacijų. Anot jo, toks sprendimas buvo priimtas įvertinus visas aplinkybes, todėl baimintis dėl vaikų skiepijimo nevertėtų.

„Aišku, kad sprendimas priimtas ne šiaip sau, o priimtas įvertinus visas aplinkybes, atitaikius skiepo dozę, kad ji tiktų mažiems vaikams, bei įvertinus teikiamą skiepo naudą. Skiepo nauda aiškiai persveria nepageidaujamų reiškinių riziką, pasiskiepiję paprastai perserga lengviau, todėl toks sprendimas bei leidimas naudoti šiuos skiepus vaikams ir buvo priimtas. Niekas nerizikuotų vaikučių sveikata“, – Eltai teigė S. Čaplinskas.

Sprendimas svarbus epidemiologiškai, bet, svarbiausia, kad tai turės įtakos ir kiekvieno vaiko sveikatai.

ULAC vadovo teigimu, nors nepasiskiepiję vaikai iki šiol dažnu atveju koronavirusu perserga lengviau, rizika atsidurti ligoninėje su sunkia ligos forma vis tiek išlieka.

„Aišku tai, kad vaikai serga įprastai lengviau, deja, jau ir Lietuvoje matome, kad vis tik visokio amžiaus asmenys, tame tarpe ir vaikai, gali atsidurti ligoninėje su sunkia ligos forma. Norint maksimalaus poveikio kiekvieno žmogaus sveikatai, žinia, kad buvo įvertintas skiepų efektyvumas ir jie buvo pritaikyti būtent vaikų skiepijimui, tikrai yra gera“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Vis dėlto, nors 5–11 metų vaikams skiepytis bus galima jau gruodžio mėnesį, S. Čaplinskas nesitiki greitų rezultatų. Anot jo, visų pirma reikia atsakyti į tėvams iškilusius klausimus.

„Aš manau, kad viskam reikia laiko ir pirmiausia reikia aiškiai atsakyti tėveliams į kylančius klausimus. Natūralu, kad kiekvienas tėtis ir mama rūpinasi savo vaiko sveikata ir nori geriausio. Kuo daugiau bus duomenų apie tai, kaip veikia skiepas, tuo mažiau bus tėvelių nuogąstavimų, tuo daugiau jų supras, kodėl reikia skiepytis ir tam pasiryš“ , – teigė ULAC vadovas.

„Sprendimas svarbus epidemiologiškai, bet, svarbiausia, kad tai turės įtakos ir kiekvieno vaiko sveikatai“, – pridūrė S. Čaplinskas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog Europos vaistų agentūrai (EVA) rekomendavus skiepyti 5–11 metų vaikus nuo COVID-19 ligos, šios amžiaus grupės vakcinacija kitą mėnesį prasidės ir Lietuvoje. Specialiai šios amžiaus grupės vaikams skirtos mažesnio tūrio „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech ir Pfizer“) vakcinos Lietuvą turėtų pasiekti gruodžio antroje pusėje.

Naujoji vakcina jaunesniems vaikams turės 10 mikrogramų COVID-19 mRNR (veikliosios medžiagos), vaikui bus suleidžiama 0,2 ml tūrio vakcinos dozė. 12 metų ir vyresniems gyventojams skirtose „Comirnaty“ vakcinose yra 30 mikrogramų COVID-19 mRNR, o vienos dozės tūris sudaro 0,3 ml.

EVA ketvirtadienį patvirtino, kad 5–11 metų vaikams skirtos „Comirnaty“ vakcinos yra saugios ir efektyviai apsaugo vaikus nuo COVID-19 ligos. Jos bus suleidžiamos į žasto raumenį, tarp pirmos ir antros dozės bus daroma trijų savaičių pertrauka.

„BioNTech ir Pfizer“ informavo, kad vakcinos, skirtos 5–11 metų vaikams, gruodžio antroje pusėje turėtų pasiekti visas Europos Sąjungos šalis. Pirmąją Lietuvai skirtą siuntą sudarys 78 tūkst. vakcinos dozių. Kai jos bus pristatytos į Lietuvą ir paskirstytos skiepijančioms įstaigoms, gyventojai galės registruoti savo vaikus vakcinacijai.

Atlydėti vaiką į vakcinacijos centrą turės bent vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų. Atvykimas į vakcinacijos centrą yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis, todėl sutikimo pažymos pildyti nereikės, pažymima SAM pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koks skirtumas

Koks skirtumas  portretas
O tu ar prisimsi atsakomybę už vaikų šalutinius poveikius???

žinoma kad turės

žinoma kad turės portretas
sunaikins natūralų imunitetą ir pavers nugeibėliais, kurie sėdės ant skiepų visą gyvenimą.

As

As portretas
Skiepink savo vaikus ir anūkus,jei tiki tuo marmalu,bet mano vaikų neliesk.Juk rodo tyrimai,kad tas skiepas vaikams sukels miokarditą,o tas parsidavėlis ir toliau reklamuoja tą skystį.Nu ,bet jau toks jo darbas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių