Laktozės netoleravimas – gana dažnas reiškinys, tačiau ne visi žmonės supranta, kas sukelia pilvo dieglius, viduriavimą ar kitų nepageidaujamų simptomų. Kai kurie laktozės netoleravimą painioja su alergija pienui.
Sukelia fermento trūkumas
Lietuvoje per 34 proc. gyventojų trūksta pieno cukrų laktozę skaidančio fermento. Suvartojus pieno produktų ar kitokio maisto, kuriame yra laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų simptomų.
Kaip paaiškino Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė, laktozės netoleravimą sukelia fermento laktazės trūkumas plonajame žarnyne.
Fermentas laktazė skaido pieno cukrų laktozę iki gliukozės ir galaktozės, o šios medžiagos absorbuojamos į kraują. Jei laktozė nesuskaidoma plonajame žarnyne, ji kartu su maistu patenka į storąjį žarnyną. Čia laktozę veikia storosios žarnos bakterijos – vykstant šiam procesui išsiskiria dujos, todėl juntamas pilvo pūtimas, žmogus gali viduriuoti. Tai dažniausiai nėra gyvybei pavojinga būklė, tačiau pasireiškiantys požymiai būna nemalonūs.
Laktozės netoleruoti dažniausiai pradeda vyresnio amžiaus žmonės, o kūdikystėje su tuo susiduriama retai.
Laktozės netoleravimas paplitęs tarp Azijos, Ispanijos gyventojų ir Amerikos indėnų – iki 95 proc. O Šiaurės Europos gyventojai laktozės netoleruoja rečiau.
Skiriasi nuo alergijos
Pasak V.Gapšytės, ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, tad laktozės netoleruojantiems žmonėms svarbu žinoti, kad daug jos yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, lydytame sūryje.
Tokie žmonės geriau toleruoja rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę.
Specialistė atkreipė dėmesį, kad alergija pienui ir laktozės netoleravimas – ne tas pats. Alergija pienui pasireiškia naujagimiams, jos požymių atsiranda dėl neįprastos imuninių mechanizmų reakcijos į piene esančius baltymus.
Be maisto netoleravimui būdingų simptomų, alergiškam žmogui gali atsirasti sloga, ašarojimas, odos niežulys, dilgėlinė, pasunkėti kvėpavimas ar net kilti anafilaksijai būdingų simptomų.
Laktozės netoleravimo sukeliami požymiai dažniausiai pasireiškia praėjus 0,5–2 valandoms nuo pieno ar jo produktų vartojimo. Nustojus vartoti pieno produktus, požymiai paprastai išnyksta.
Įspės etiketės
V.Gapšytė atkreipė vartotojų dėmesį, kad simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo su maistu gauto laktozės kiekio.
Kaip pabrėžė instituto specialistė, atidžiai perskaityta maisto produkto etiketė padės vartotojams pasirinkti tinkamus maisto produktus ir išvengti tų, kurie gali sukelti nemalonių simptomų.
Nuo 2014 m. alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos privalės būti paženklintos taip, kad aiškiai išsiskirtų iš kitų sąrašo sudedamųjų dalių: pavyzdžiui, tam tikru šriftu, stiliumi arba fono spalva.
Ką daryti?
Atsisakykite pieno ar jo produktų arba savo maisto racione sumažinkite jų kiekį. Nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius, nejausdami neigiamų požymių;
paskirstykite suvartojamą pieno ar jo produktų kiekį į mažas porcijas;
požymiai mažiau pasireiškia, jei pieno produktai vartojami su kitų rūšių produktais;
jei vartojate pieną, geriau rinkitės riebesnį;
rinkitės mažiau laktozės turinčius pieno produktus;
rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes, nes laktozės yra ir iš pieno pagamintuose gaminiuose;
jei vargina nepageidaujami požymiai, gydytojas gali paskirti fermento laktazės preparatų.
Didesnis suvartotas pieno ar jo produktų kiekis gali sukelti:
pilvo pūtimą;
pilvo dieglius;
viduriavimą;
vidurių užkietėjimą;
pykinimą;
vėmimą;
kūdikiams ir vaikams gali sulėtėti augimas ir sumažėti svoris.
Naujausi komentarai