Pasiskiepiję nuo koronaviruso, kai kurie nežada skiepytis nuo gripo: laukia dar vienas protrūkis?

  • Teksto dydis:

Po praėjusio ramaus gripo sezono, šiemet ekspertai sako – laikas pradėti ruoštis. Neatmetama, jog galime sulaukti gripo protrūkio. Visgi gyventojai apie skiepus nuo gripo kol kas dar negalvoja, o dalis įsitikinę, jog pasiskiepiję nuo koronaviruso bus apsaugoti ir nuo gripo, praneša LNK.

Vienas skiepas dviem infekcijoms?

Įprastai, tokiu metu, kai jau visai netrukus įsibėgės šaltasis sezonas, gyventojai pradeda galvoti ir apie skiepus nuo gripo, tačiau ar skiepysis šiemet, daugelis dar neapsisprendė.

„Dar nežinau, bet kol kas planuoju tik pasiskiepyti nuo koronaviruso“, „gavęs daug skiepų, manau, nuo gripo nesiskiepysiu“, – kalbėjo žmonės.

Kai kurie gyventojai sakė, kad nuo gripo nesiskiepijo niekad, lygiai taip pat ketina elgtis ir šiais metais. O dalis, pasiskiepiję nuo koronaviruso, įsitikinę, kad skiepas apsaugos ir nuo gripo.

„Tai yra labai klaidinga, todėl, kad koronavirusas ir gripo virusas yra visiškai skirtingi virusai. Jie netgi ne giminaičiai ir jokios kryžminės apsaugos nėra“, – aiškino infektologas Vytautas Usonis.

„Jeigu asmuo skiepijasi nuo COVID-19 infekcijos, jis tikrai bus apsaugotas tik nuo šio viruso, pandemiją sukėlusio SARS-COV-2 viruso. Jis tikrai neapsaugos nė vienu procentu nuo gripo ar kitos infekcijos“, – antrino epidemiologė Daiva Razmuvienė.

O šie metai esą išskirtiniai. Lyginant su kitomis Europos šalimis, Lietuva kaip niekad anksti jau įsigijo vakcinas nuo gripo. Vakcinų įsigijimo sutartis pasirašyta dar kovo mėnesį. Pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 2 mln. eurų.

Jeigu asmuo skiepijasi nuo COVID-19 infekcijos, jis tikrai bus apsaugotas tik nuo šio viruso. Jis tikrai neapsaugos nuo gripo.

„Šiemet mes Lietuvai nupirkom 5 proc. daugiau vakcinų negu pernai. Iš viso tas kiekis yra 257 tūkst. Tai yra keturvalentės vakcinos dozė“, – teigė Valstybinės ligonių kasos atstovas Rimantas Zagrebajevas.

Gripo vakcinos į gydymo įstaigas bus pristatytos rugsėjį ir spalį. Vis dar besiskiepijantiems nuo koronaviruso svarbu žinoti – norint pasiskiepyti ir nuo gripo, teks kiek palaukti, kol susiformuos imunitetas.

„Su COVID-19 infekcijos skiepu kartu jis negali būti daromas. Jeigu žmogui suplanuota skiepas nuo COVID-19 infekcijos, po tų dviejų skiepų turi praeiti 14 dienų, kad būtų galima atlikinėti gripo skiepą“, – sakė D. Razmuvienė.

Laukia gripo protrūkis?

Laukia protrūkis ar bus pakankamai ramu? Koks šiemet bus gripo sezonas, epidemiologai kol kas atsakyti negali.

„Labai sunku prognozuoti, apskritai apie virusus daryt prognozes, kai tie virusai geba pasikeisti. Praeitas sezonas buvo neįtikėtinai ramus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

„Pietų pusrutulyje gripo aktyvumas buvo labai žemas. Ten dabar jau ankstyvas pavasaris, žiemos sezonas praėjęs, aktyvumas buvo labai mažas. Bet ar tai reiškia, kad ir Šiaurės pusrutulyje mes galime tikėtis mažo sergamumo, tikrai labai daug abejonių“, – sakė V. Usonis.

Mažam sergamumui reikšmės turėjo ir apsaugos nuo koronaviruso priemonės, ir karantinas. Tačiau profesorius V. Usonis ne toks ramus ir ragina skiepytis. Sakė, ir pats tai padarys: „Turime būti pasiruošę ir galimam gripo protrūkiui. Reikėtų pasiskiepyti gripo vakcina“.

Šiuo metu Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65 metų ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis, nėščios moterys, gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai. Kreiptis dėl nemokamo skiepo reikia į šeimos gydytoją.

„Mus gydo ne gūglas ir ne kažkokios kitos informacinės bazės. Visą laiką reikėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju, jis labiausiai ir geriausiai žino, kokios pas mus kitos ligos, kada mums geriausia pasiskiepyti“, – šnekėjo R. Zagrebajevas.

Specialistai primena, jog šaltuoju metu per gripo pakilimą siaučia ir pneumokokinė infekcija.

„Jeigu asmuo turi dar kažkokių lėtinių ligų, priklauso tam tikrai ligos grupei, tai jis tikrai turėtų pasirūpinti skiepu ir nuo pneumokokinės infekcijos“ – komentavo D. Razmuvienė.

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu ir yra paplitusi visame pasaulyje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Maitinimas, aktyvus gyvenimo būdas - taip. Mūsų šeim už medicina, bet ne farma. Vaistai ir vakcinos? Ačiū - ne. Palikit Grubliauskui :))

Kažkokia silpnaprotystė užpuolus ....

Kažkokia silpnaprotystė užpuolus .... portretas
Kaip maži vaikiukai - ką tik parekomenduoja , to NEDARÝSIU !....

dar kokiai nors med . firmai

dar kokiai nors med . firmai portretas
Truksta babkiu..?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių