- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vienas iš būdų mėgautis lietuviškų daržo gėrybių derliumi šaltuoju metų laiku – valgyti raugintas daržoves.
Lietuvių pamėgti rauginti kopūstai ar agurkai ne tik gali pagardinti pamėgtus patiekalus, bet ir yra ypač naudingi organizmui. Dietistė Vaida Kurpienė sako, kad rauginimas yra vienas geriausių konservavimo būdų, o mūsų klimato sąlygomis jis itin parankus siekiant papildyti organizmą vitaminais, gerai žarnyno veiklai reikalingais probiotikais ir kitomis vertingomis medžiagomis.
Tuo metu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pažymi, kad raugintos daržovės žiemą lietuvių yra vienos mėgstamiausių.
V. Kurpienės teigimu, raugintose daržovėse gausu gerųjų bakterijų – probiotikų. Dėl to valgant jas gerinama žarnyno veikla, nuo kurios didele dalimi priklauso organizmui svarbių medžiagų įsisavinimas, stiprus imunitetas ir gera žmogaus savijauta. Be to, raugintuose produktuose yra daug imunitetą stiprinančių antioksidantų bei maistinių skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat yra labai svarbios gerai žarnyno veiklai.
„Peršalimų ir virusų sezono metu raugintos daržovės yra išties gera priemonė organizmo imunitetui stiprinti. Be kitų vertingųjų raugintų produktų savybių galima paminėti ir tokiose daržovėse didelę vitamino C koncentraciją. Šis vitaminas yra svarbus organizmo galimybėms apsiginti nuo bakterijų ir virusų. Be to, dėl raugintuose produktuose esančios pieno rūgšties organizmui lengviau įsisavinti tokius svarbius daržovėse esančius mikroelementus kaip kalis, kalcis ar fosforas“, – sako V. Kurpienė.
Mitybos specialistė pažymi, kad net ir valgant tokius naudingus produktus kaip raugintos daržovės, svarbu nepamiršti saiko. Kaip žinia, raugintuose produktuose yra nemažai druskos, o per didelis jos suvartojimas gali lemti padidėjusį kraujospūdį ar skysčių organizme užsilaikymą bei su tuo susijusį audinių tinimą. Anot V. Kurpienės, siekiant sumažinti su raugintomis daržovėmis gaunamą druskos kiekį, prieš vartojant, jas galima nuplauti. Tiesa, tuomet kartu nuplaunama ir dalis vertingų medžiagų.
„Raugintas daržoves rekomenduotina valgyti dažniau, bet nedidelėmis porcijomis. Jomis galima pagardinti pagrindinius dienos patiekalus ar valgyti šalia jų po šaukštą. Raugintus produktus taip pat geriau vartoti ne vakare, o dienos metu“, – sako V. Kurpienė.
Prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad lietuviai tradiciškai yra išties dideli raugintų daržo gėrybių mėgėjai, o parduotuvėse parduodami rauginti produktai visuomet susilaukia didelio jų dėmesio.
„Ypač šaltuoju metų laiku rauginti kopūstai ar agurkai tampa vienu iš populiariausių pasirinkimų visoje daržovių kategorijoje. Pirkėjams itin svarbu, kad tokia produkcija būtų lietuviška“, – sako V. Drulienė.
Anot V. Drulienės, pernai raugintų daržovių pardavimai išliko panašūs į 2018 metų, o raugintų agurkų buvo nupirkta net ir šiek tiek daugiau. Todėl galima manyti, kad lietuviai tradiciškai lietuviškai virtuvei būdingų raugintų daržovių nepamiršta ir toliau jas vartoja gausiai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Žiniasklaida: mįslingai atsistatydino Žalgirio klinikos vadovas
Iš Žalgirio klinikos vadovo pareigų atsistatydino vienerius metus įstaigai vadovavęs Dalius Matkevičius, rašo portalas LRT.lt. ...
-
Tokie skaičiai – pirmąkart per visą veiklos istoriją: išgelbėtos 586 gyvybės1
Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos – toliau NTB, pasitikdamas 29-ąjį veiklos gimtadienį, dalinasi 2024-aisiais metais nuveiktų darbų ir pasiektų rezultatų apžvalga. Per metus buvo užregistruoti 168 potencia...
-
Epigenetika – kelias į personalizuotą ateities mediciną1
Dažnai girdima, kad sveikatą lemia aplinkos veiksniai, gyvenimo būdas, mityba ir genetika. Tačiau pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie kitą, rečiau minimą, bet ne mažiau svarbų mokslo lauką – epigenetiką. Epigenetika būtent ir tiria, kaip...
-
Trūkstant šios srities darbuotojų – siūlys finansuoti mokslus5
Lietuvoje trūkstant kelių šimtų slaugytojų, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlys didinti valstybės finansuojamų vietų skaičių slaugytojo padėjėjo profesinio mokymo programai. ...
-
Padaugėjo mirčių nuo šios ligos: prakalbo ir apie skiepus8
Šį sezoną padaugėjo mirčių nuo gripo, nors gyventojai gana aktyviai skiepijasi nuo šios užkrečiamosios ligos, tuo metu nuo COVID-19 mirė 47 žmonės, o pasiskiepijo mažiau nei procentas gyventojų, rodo Sveikatos apsaugos ministerijos (S...
-
Santaros klinikos: Nacionaliniam vėžio institutui tapus filialu, darbą tęsia per 97 proc. darbuotojų
Nuo sausio reorganizavus Nacionalinį vėžio institutą (NVI) ir dalį jo pavertus Santaros klinikų filialu, darbą sveikatos įstaigoje tęsia beveik visi darbuotojai, auga suteiktų paslaugų skaičius. ...
-
Ministrė ieškos būdų kalio jodido tablečių suteikti Vilniuje neregistruotiems studentams3
Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė žada ieškoti būdų, kad kalio jodido tabletes galėtų atsiimti ir Vilniuje gyvenantys, bet čia savo gyvenamosios vietos neregistravę studentai. ...
-
Gydytoja nusprendė tvirtai – pacientų rusų kalba nekonsultuos177
Vaikų ligų gydytojos Indrės Plėštytės-Alminės įrašas socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą audrą. Moteris paskelbė nusprendusi nebeteikti konsultacijų rusų kalba, išskyrus į Lietuvą neseniai atvykusiems ukrainiečiams. ...
-
Kaip atskirti, ar tai eilinis peršalimas, COVID-19 ar gripas?1
Šiuo laiku, kaip ir kasmet, vis daugiau sunegalavusių žmonių. Medikai sako, kad šiuo metu daugiau žmonių serga „paslaptingąja" plaučių liga. Jos metu žmogus be kosulio nejaučia kitų simptomų. Šis susirgimas &nd...
-
Kas penktas lietuvis patiria nemigą: įvardijo kone pagrindinę priežastį
Kartu su Vilniaus universitetu (VU), „Tele2“ užsakymu Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad nemigą patiria kas penktas šalies gyventojas. Specialistų teigimu, viena iš didžiausių to priežasčių – perdėtas nar&...