- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Neseniai prekybos tinklo „Maxima" atliktas pirkėjų mitybos įpročių tyrimas atskleidė, kad šalies gyventojų mitybos įpročiai reikšmingai keičiasi.
Daugiau nei pusė tyrime dalyvavusių respondentų teigia, jog per pastaruosius trejus metus jų mityba tapo sveikesnė. Net trys ketvirtadaliai valgo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, atidžiau skaito etiketes ir renkasi aukštesnės kokybės maisto produktus. Tiesa, sveikiau maitintis lietuviai labiau linkę darbo dienomis, o savaitgaliais mielai skanauja kaloringą maistą.
„Sveikesnės mitybos tendenciją mūsų parduotuvėse stebime jau kurį laiką. Pastebime, jog pirkėjai vis dažniau teiraujasi sveikesnių, įvairiems mitybos poreikiams pritaikytų produktų, pavyzdžiui, be laktozės ar glitimo, taip pat ekologiškų maisto produktų. Be to, matome, jog pirkėjams itin svarbi maisto kokybė. Didžioji dalis jų pagal tai susidaro nuomonę ir apie patį prekybos centrą", - sako bendrovės „Maxima LT" Korporacinių reikalų departamento vadovas Rosvaldas Gorbačiovas.
R. Gorbačiovas pastebi, kad maisto prekių kokybė, apsiperkant prekybos centre, yra svarbiausias faktorius, lemiantis pirkėjų pasitenkinimą - taip mano net 60 proc. pirkėjų. Didžioji dalis jų šiandien atidžiau vertina maisto šviežumą, skaito prekių etiketes ir gamintojo pateikiamą informaciją, griežčiau vertina produktų išvaizdą, skonį ir kvapą. Pasak jo, tam įtakos turi ir tai, jog vis daugiau šalies gyventojų maitinasi reguliariai ir maistą gamina namuose.
Pusryčių neįsivaizduoja be kavos ir kiaušinių
Remiantis tyrimo duomenimis, šalies gyventojai savo dienos nepradeda be pusryčių. Juos kasdien reguliariai valgo net 95 proc. respondentų. 87 proc. pusryčius ruošia namuose ir tik 13 proc. prisipažįsta, jog paskubomis papusryčiauja darbe. Pasirodo, savo pusryčių lietuviai neįsivaizduoja be kiaušinių, sūrio ir juodos duonos. Juos pusryčių metu valgo atitinkamai 58, 52 ir 47 proc. apklaustųjų. Rinkdamiesi pusryčių gėrimą, didžioji dalis gyventojų pirmenybę teikia kavai. Ją rytais dažniausiai geria 62 proc. respondentų, arbatą - 31 proc. Savaitgalio rytais didžioji dalis pirkėjų (40 proc.) ruošia pusryčius iš kiaušinių, kepa blynus (38 proc.) ar gamina sumuštinius (26 proc.).
Pietums - daržovės ir salotos
Tai, jog vis didesnė dalis pirkėjų maistą gamina namuose, rodo ir pietavimo įpročiai. Beveik pusė tyrimo dalyvių teigia pietus į darbą atsinešantys iš namų ir tik ketvirtadalis pietaujantys kavinėse ar kitose maitinimo įstaigose. Kaip rodo tyrimo duomenys, dažniausiai pietums valgomos įvairios daržovės ir salotos, kurias darbe renkasi net 48 proc. apklaustųjų. Dar apie 20 proc. šiuo dienos metu renkasi sriubą, 18 proc. - įvairiai paruoštas bulves, tiek pat - kiaulieną.
Daugiau dėmesio pietums ir įdomesniems patiekalams skiriama savaitgaliais. 48 proc. apklaustųjų sako, jog savaitgaliais pietus gamina dažniau, dar 33 proc. poilsio dienomis stengiasi pagaminti įmantresnio maisto. Tiesa, dažniausiai renkasi tradicinį lietuvišką maistą. Kaip rodo tyrimo duomenys, savaitgaliais lietuviai dažniausiai skanauja kiaulienos kepsnius (29 proc.), cepelinus (18 proc.), įvairius bulvių patiekalus (17 proc.), taip pat vištieną, žuvį ir daržovių patiekalus, kuriuos atitinkamai renkasi 14 ir 11 proc. respondentų.
Vakarienei - greitai paruošiamas lengvas maistas
Vis tik dažniausiai lietuviai namuose vakarieniauja. Taip elgiasi net 96 proc. tyrimo dalyvių. Didžioji dalis respondentų vakarienei renkasi greitai paruošiamą virškinimo sistemos neapsunkinantį maistą. 28 proc. vakarienei dažniausiai valgo įvairias daržoves ar salotas, 16 proc. - įvairius pieno produktus, pavyzdžiui, varškę, kefyrą ar sūrį. Tiesa, kas dešimtas prisipažįsta vakarienei nevengiantis ir bulvių patiekalų ar blynų, ypač savaitgaliais.
Kaip rodo tyrimo rezultatai, savaitgaliais šalies gyventojai vakarienei dažniau gamina įvairius blynus (21 proc.), mėsos patiekalus (18 proc.), varškės patiekalus (15 proc.), įvairias sriubas ar troškinius (12 proc.).
Ateityje planuoja maitintis sveikiau
Remiantis tyrimo duomenimis, sveikesnės mitybos svarba šalyje turėtų augti ir ateityje. 61 proc. tyrime dalyvavusių pirkėjų teigia ketinantys keisti savo mitybos įpročius artimiausioje ateityje. 25 proc. planuoja atisakyti kai kurių maisto produktų, 23 proc. žada rinktis sveikesnius produktus, 10 proc. - atidžiau derinti skirtingą maistą, dar 3 proc. žada imtis kitų priemonių. Be to, 15 proc. respondentų jau dabar riboja suvalgomo maisto kiekį, 9 proc. stengiasi vartoti mažiau cukraus, 8 proc. - gerti daugiau vandens. Tiesa, beveik trečdalis (28 proc.) prisipažįsta nors ir nesantys patenkinti dabartiniais mitybos įpročiais, jų keisti neplanuoja.
Rugpjūtį prekybos tinklo „Maxima" atliktame pirkėjų mitybos įpročių tyrime dalyvavo 503 respondentai - vyrai ir moterys, vyresni nei 18 metų amžiaus iš įvairių šalies miestų ir mažesnių gyvenviečių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Išaugo sergamumas viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis: nuo COVID-19 ligos mirė 38 metų asmuo
Nors pastarąją savaitę sumažėjo COVID-19 atvejų skaičius, išaugo sergamumas gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, praėjusią savaitę Tauragės ir Vilniaus rajonuo...
-
Dietologas E. Grišinas: geriausias papildas nieko nekainuoja1
„Labai gerai medžiagų apykaitą paskatina vanduo, labai geras papildas ir nieko nekainuoja. Todėl labai raginu kiekvienam žmogui juo pasinaudoti, nes tikrai suteikia sotumo, budrumo, sumažina nuovargio jausmą ir net protinę veiklą pagerina. Dažn...
-
Poliklinikose nebeliko „Foxpay“ savitarnos terminalų: pacientai susiduria su problemomis11
Panaikinus „Foxpay“ licenciją, nustojo veikti daugelyje gydymo įstaigų stovėję savitarnos mokėjimų aparatai. Dėl to kai kur iki sausio grynieji nebus priimami. Dalis šalies poliklinikų ar ligoninių rado išeitį, tiesa, dabar...
-
Prezidentas iš sveikatos ministro tikisi eilių pas gydytojus, nelygybės mažinimo7
Prezidentas iš naujojo sveikatos apsaugos ministro tikisi eilių pas gydytojus ir nelygybės sveikatos apsaugoje mažinimo. ...
-
Tik prasidėjus gripo sezonui, ėmė daugėti susirgimų: dalis skiepų bijo labiau nei pačios ligos8
Baigiantis rudeniui didėja sergamumas gripu. Vaistininkai pastebėjo šoktelėjusius vaistų nuo šios ligos pardavimus. Nors susirgusiųjų dar nėra daug, gripas jau nusinešė pirmąją gyvybę. ...
-
Medikų bendruomenė perspėja apie galimą krizę50
Pacientus, medikus ir gydymo įstaigas vienijančios organizacijos išreiškė didelį susirūpinimą Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir jai pavaldžios Valstybinės ligonių kasos (VLK) užmoju mažinti finansavimą daliai sveikatos prieži...
-
LSMU Kauno ligoninės ortopedai traumatologai pacientus priims šiuolaikiškose patalpose16
Iki šiol Gedimino gatvėje paslaugas teikę traumatologai ruošiasi įkurtuvėms naujose erdvėse Šilainiuose. Kauno miesto tarybai pritarus, baigtas statyti Ortopedijos traumatologijos korpusas su moderniomis operacinėmis, palatomis, kons...
-
Po nelaimingo atsitikimo savo sūnų atpažino tik iš kojos piršto: visas Danielius buvo subintuotas3
Nors liepos 6-ąją Kavarske gyvenanti Puodžiūnų šeima įprastai švęsdavo su visa šalimi, šių metų minėjimas jų atmintyje įstrigs visam gyvenimui. Inga tą vakarą sulaukė kraupios žinios – jos sūnų Danielių nukr...
-
Vilniaus rajono savivaldybė taikys skatinamąsias priemones trūkstamiems gydytojams pritraukti
Vilniaus rajono savivaldybė patvirtino gydytojų pritraukimui skirtas skatinamąsias priemones. Savivaldybės teigimu, tai apima darbo užmokesčio kompensavimą šeimos gydytojams, rezidentūros studijų kompensavimą bei priedų mokėjimą gydytojams ...
-
Mokslas patvirtino – fizinis aktyvumas yra raktas į ilgesnį gyvenimą2
Seniai žinoma, kad fizinis aktyvumas yra susijęs su geresne sveikata ir ilgaamžiškumu. Vis dėlto, australų mokslininkų tyrimas parodė, kad judėjimo nauda yra net dvigubai didesnė nei buvo skelbta anksčiau. ...