Ką turėtume žinoti apie žaliavalgystę?

Apie maisto analizę ir parinkimą kalbame su Maisto saugos ir gyvūnų higienos katedros prof. Loreta Šerniene.

- Kas yra žaliavalgystė?

- Žaliavalgyste vadinamas žalio (t. y. ne aukštesnėje nei 42oC temperatūroje termiškai apdoroto) maisto vartojimas. Lietuvos medikai ją vadina „ekstremalia veganizmo forma“). Tokio maitinimosi idėja kilusi iš prielaidos, kad jei visiems gyviems žemės padarams yra prieinamas jiems reikalingas maistas savo pradine forma, tai žmogus taip pat turėtų būti ne išimtis.

- Kiek yra šios srities pasekėjų. Juk nepakanka keisti tik mitybą, turi keistis ir gyvenimo būdas?

- Lietuvoje taip besimaitinančių žmonių vis daugėja, tačiau tikslus šios idėjos pasekėjų skaičius nėra žinomas. Dažniausiai žaliavalgiais tampa vegetarai ar veganai, bet būna atvejų, kai įprastai besimaitinantys žmonės, sutrikus sveikatai ar iškilus pavojui gyvybei, griebiasi keisti mitybą, taip pat gyvenimo būdą. Tie, kurie būna atkaklūs ir pasižymi tokiam pokyčiui būtina branda, sustiprėja ir gali padėti kitiems. Tačiau nusprendus tapti žaliavalgiu, gyvenimo būdas nesikeisti negali: Jūs kitaip maitinatės, vadinasi keičiasi žmonių, su kuriais bendraujate ratas, o švarėjant, valantis fiziniam kūnui, keičiasi ir mąstymas, stiprėja juslės, atsiranda „kito“ gyvenimo skonis.

- Prašau išvardinkite pagrindinius žaliavalgystės prioritetus ir trūkumus?

- Įrodyta, kad žalio maisto vartojimas nesukelia virškinamajame trakte uždegiminės reakcijos, pasireiškiančios baltųjų kraujo kūnelių skaičiaus didėjimu plonajame žarnyne ir kraujyje. Tai nealina imuninės sistemos. Žaliame maiste taip pat yra daug fermentų, kai kurie jų (ypač iš kai kurių daržovių) nesuirę patenka į plonąjį žarnyną ir padeda virškinti, o jei maisto kiekis nedidelis, tai dar – ir „valyti“ organizmą. Tiesiogine prasme žalias maistas valo organizmą, t. y. jame esanti ląsteliena veikia kaip „žarnyno šluota“. Pagrindinis žalios mitybos trūkumas, beje, kaip ir visų kitų mitybos tipų, yra jos nesubalansavimas. Norint tinkamai „žaliai“ maitintis, reikia žinių arba puikios nuojautos (didelio organizmo jautrumo).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių