„Eurovaistinė“ pataria, kas svarbu kokybiškam nakties miegui

  • Teksto dydis:

Kokybiškas nakties miegas dažnai nulemia visos dienos savijautą, vis dėlto „Eurovaistinės“ vaistininkai sako, kad pandemijos metu priekaištų miegui turi neretas. Klientai ateina į vaistinę ieškodami būdų, kaip įveikti įvairius miego sutrikimus – pradedant nemiga, baigiant nekokybišku nakties miegu.

Pandemijos rezultatas

Kasdienius įpročius pakoregavusi pandemija, paveikė ir nereto miegą. Darbas iš namų ar net patogiai įsitaisius lovoje, sutrikęs dienos ritmas, izoliacija, kurios metu sumažėja fizinis aktyvumas ir rečiau būname lauke – visa tai gali turėti įtakos sumažėjusiai miego kokybei.

Pasak „Eurovaistinės“ vaistininkės Jovitos Aleknienės, pandemijos įtaka atsispindi mūsų poilsyje. „Būnant izoliacijoje, sergant koronavirusu ar juo persirgus žmonės dažnai jaučiasi išsibalansavę, jų dienos ritmas sutrinka. Daug laiko tik namuose praleidžiantys žmonės pameta įprastą ritmą, kada keltis, o kada eiti miegoti ir po to sunku sugrįžti į darbus ar mokslus. Ypač jaunesni žmonės daugiau naktinėja, vėliau keliasi ir bandant sugrįžti į įprastą ritmą kyla įvairios problemos“, – sako ji.

Taip pat prasčiau pailsėti galime ir jausdami ligos simptomus. Anot vaistininkės, prasčiau miegama, kai esame peršalę, susiduriame su apsunkintu kvėpavimu, sloga ar kitais ligų simptomais.

Dažniausiai vaistinėje klientai konsultuojasi dėl nemigos, dažno nubudimo naktį ir negalėjimo užmigti ar paprasčiausiai nekokybiško poilsio.

Pirmas žingsnis – kasdieniai įpročiai

Susidūrus su nemiga, vaistininkė pirmiausiai ragina peržiūrėti savo kasdienius įpročius ir atkreipti dėmesį į dienos ritmą. „Pasistenkite keltis ir eiti miegoti panašiu metu, dieną bent pusvalandį praleiskite lauke, pasistenkite būti fiziškai aktyvūs, tik ne prieš miegą“, – įvardija vaistininkė. Nors šiandien dažnam sunku riboti laiką praleidžiamą prie ekranų, J. Aleknienė rekomenduoja bent jau prieš miegą telefoną iškeisti į knygą ar pokalbį su namiškiais.

Vaistininkė sako, kad kai kurių žmonių miego kokybė pagerėja, kai jie ima miegoti vieni kambaryje. Anot J. Aleknienės, jeigu pastebite, kad miegate jautriai, sunku užmigti ar nubundate nuo menko garso, kartais gali būti padėti sprendimas išeiti miegoti į kitą kambarį.

Jeigu nemiga kankina kelionių metu ar intensyvesnėmis dienomis darbe, patyrus trumpalaikį stresą, tačiau nesitęsia ilgai, gali būti naudingi ir melatonino preparatai, vis dėlto, jeigu miego sutrikimai kankina kurį laiką ir netgi peržiūrėjus kasdienius įpročius miego kokybė nesusitvarko, vaistininkė rekomenduoja kreiptis į gydytoją.

Miegui svarbu ir subalansuota mityba, įtakos miego kokybei gali turėti ir B grupės vitaminų ar magnio trūkumas, todėl svarbu pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamai šių medžiagų, į racioną įtraukti produktų, kuriuose yra jų gausu.

Nors kartais gali pasirodyti, kad nemiga ar kiti miego sutrikimai yra nieko rimto, vis dėlto, vaistininkė ragina į juos žiūrėti rimtai. „Miegas svarbus mūsų gyvybinėms funkcijoms. Jo metu po dienos pailsi visi organai, smegenys, todėl prastai miegant, iškart susiduriame ir su prastesne savijauta“, – akcentuoja vaistininkė. Prastai miegoję žmonės dažnai sunkiau susikaupia, prasčiau įsimena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemiga

Nemiga portretas
Straipsnis apie nieką.Nei patarimų, nei medikamentų.

4

4 portretas
Kad būtų kokybiškas miegas, reikia priprasti ir nekreipti jokio dėmesio prie miego kuris gaunasi. Kūnas pats suregulios kada ir kiek miegoti, kad nejaustumet nepatogumų, bet tam reikia laiko, supratimo ir fiziškai sveikam buti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių