Su gydytoja dietologe Aušra Jauniškyte susitikę projekto "Lieknėk su "Vilniaus diena" dalyviai neišsigando – jie sutiko klausyti visų specialistės patarimų, kad tik pavyktų atsikratyti nereikalingų kilogramų.
Badauti neteks niekam
Projektas "Lieknėk su "Vilniaus diena" įsibėgėja. Atrinkti penki dalyviai, norintys patobulinti savo figūrą ir sveikatą, šią savaitę susitiko su gydytoja dietologe A.Jauniškyte, kuri kiekvienam iš jų sudarė individualią mitybos programą. Išsigandusio ir pasitraukusio neatsirado nė vieno – kol kas visi pasiryžę eiti iki galo.
Su dalyviais susipažinusi A.Jauniškytė pabrėžė, kad visi jie – labai skirtingi žmonės ir jų nutukimo laipsnis labai nevienodas. Vaikinams svorį pakoreguoti reiktų gana nežymiai, o vienai iš merginų nustatytas didžiausias trečio laipsnio nutukimas. Todėl ir programos jiems bus sudarytos skirtingos.
"Maitinimosi planą sudariau ne tik pagal tai, kiek kilogramų žmogui reikia numesti, bet ir pagal tai, ką jis mėgsta valgyti, kaip įpratęs maitintis. Ši programa truks du mėnesius. Iš karto aišku, kad kai kuriems to nepakaks ir gydymas truks ilgiau. Tačiau net ir trumpesnį laiką žmogus negali valgyti tik neskanaus maisto – tokia dieta ilgai netruks", – įsitikinusi gydytoja.
Svarbiausias dalykas ne tik pasirinkti, ką valgyti, bet ir kiek. Tačiau dietologė perspėja: drastiškai porcijų mažinti nereikėtų, nes rezultatas gali būti priešingas. "Nė vienam nusprendusiam sulieknėti nepatariama mažinti įprastos porcijos pusiau ar dar daugiau. Jei žmogus greitai numeta per daug svorio, jo medžiagų apykaita sulėtėja ir vėliau pasiektą rezultatą išlaikyti būna labai sunku", – aiškino ji.
Gydytoja dietologė apskaičiavo projekto "Lieknėk su "Vilniaus diena" dalyvių kūno masės indeksą, atliko kūno sudėties analizę – palygino raumenų ir riebalų santykį, taip pat bazinės medžiagų apykaitos tyrimą, kad galėtų nustatyti, kiek tiksliai norintiems sulieknėti reikėtų mažinti porcijas.
"Žinoma, žmonės galėtų pasiskaičiuoti ir patys – metant svorį porcijas reiktų mažinti maždaug 300–500 kilokalorijų. Tačiau skaičiuoti patiems dažniausiai būna sudėtinga. Vienas dalykas, lentelėse paprastai nurodomas tik kalorijų produktuose kiekis, bet juk valgome ne atskirus produktus, o patiekalus. Antra, skaičiavimas labai apsunkina žmogaus gyvenimą. Žiūrint paprastai, tiesiog reiktų atsisakyti labai kaloringų produktų, o įprastus valgyti mažesnėmis porcijomis", – pabrėžė A.Jauniškytė.
Atsisakyti pusryčių negalima
Blogai elgiasi tie, kurie atsisako kurio nors iš dienos valgių. "Būna, žmogus nevalgo pusryčių ir tikisi, kad taip sutaupys kalorijų, ar nevalgo pusryčių ir pietų, kad galėtų vakare pavalgyti. Žmogus nėra mechaniškai apskaičiuojamas: vis tiek yra alkio, sotumo jausmai. Nustatyta, kad jei žmogus nevalgo pusryčių, vakare jis suvalgo daugiau, todėl viskas išeina dar blogiau. Bandymai apriboti mitybą savarankiškai kartais būna sėkmingi, tačiau kai bando taikyti visas teorijas vienu metu, deja, pasitaiko nemažai nesėkmingų atvejų", – pasakojo dietologė.
Klaidingas ir populiarus mitas, kad nebegalima nieko valgyti po šeštos valandos vakaro: "Tiesiog reiktų nevalgyti likus dviem trims valandoms iki miego. Jei žmogus eina miegoti vidurnaktį ir nuo šešių nebevalgo, badavimo laikas tikrai per ilgas. Norintys numesti svorio žmonės turėtų valgyti maždaug kas keturias valandas."
Sočiausias dienos maistas turėtų būti per pietus, tačiau pusryčiams taip pat nereiktų rinktis tik indelio jogurto indelio ar varškės sūrelio. Jei praėjus valandai ar dviem vėl norite valgyti, vadinasi, kažką darote ne taip. "Reikėtų pusryčius rinktis tokius, kuriuose būtų daug angliavandenių. Puikiai tinka įvairios košės, dribsniai", – patarė A.Jauniškytė.
Ne saldėsiams ir alkoholiui
Vienos didžiausių pagundų norintiems sulieknėti – gabalėlis šokolado ar bokalas šalto alaus karštą vasaros dieną. Deja, čia kitos išeities nėra – šiuos malonumus teks apriboti. "Pavyzdžiui, taurė vyno turi apie 140 kilokalorijų – tai nedaug. Alus pats taip pat nėra labai kaloringas, tačiau alkoholis turi tokią savybę, kad dėl jo žmogus praranda kontrolę. Atrodo, jog suvalgei visai ne daug, tačiau yra kitaip. Be to, alkoholis didina apetitą", – aiškino A.Jauniškytė.
Su saldumynais taip pat reiktų elgtis atsargiai. "Jie labai kaloringi, o juk mes norime sumažinti kalorijų kiekį maiste. Tik kalbant apie saldumynus yra toks įdomus dalykas, kad nėra taip paprasta jų atsisakyti, – šypsojosi gydytoja dietologė. – Kai mažini normalaus maisto kiekį, gali būti taip, kad labiau norėsis saldumynų. Tai viena iš priežasčių, kodėl žmonėms nepasiseka sumažinti svorio savarankiškai. Jiems sustiprėja saldumynų noras ir jie tiesiog viską meta. Tuomet reiktų kreiptis į specialistus, kad tiksliau parinktų maistą – tai galima pareguliuoti."
Pasak dietologės, saldumynų noras gali turėti labai daug priežasčių: "Emocijos taip pat vaidina ne paskutinį vaidmenį. Kai žmogus blogai jaučiasi, jaučia įtampą ar liūdesį, saldumynų nori dažniau nei būdamas normalios nuotaikos. Tačiau jei jau pasilepina kokiu saldumynu, geriau reiktų po valgio – tada suvalgys mažesnę porciją. Kai esi sotus, saldumynų persivalgyti sunkiau. O jei valgysi ką nors saldaus prieš normalų maistą, gali atsitikti taip, kad saldumynų norėsis vietoj valgio."
Tačiau kitų gyvenimo malonumų A.Jauniškytė jokiu būdu nesiūlo atsisakyti: "Nutukimas yra liga, bet ne tokia, dėl kurios reiktų, pavyzdžiui, atsiriboti nuo socialinio gyvenimo. Jei draugai važiuoja į iškylą, reikia tiesiog pagalvoti, kad galima valgyti kitokį maistą – pavyzdžiui, išsikepti žuvies ar vištienos šašlyką. Galų gale galima tiesiog nepersivalgyti."
Anastasija Volotkevičienė
Pas dietologą lankiausi pirmą kartą. Viskas vyko maždaug taip, kaip ir įsivaizdavau. Paklausinėjo, ką valgau, kokiu dienos metu, davė šiek tiek pastabų. Dabar bandau prisipratinti prie jos nustatyto ritmo: 10 val. – pusryčiai, 14 val. – pietūs, apie 19 val. vakarienė. Aš ir prieš apsilankydama pas dietologę stengdavausi nevalgyti po 18 val., todėl man tai nesunku. Tik bijau, kad bus sudėtingiau po to, kai ji sudarys visą tvarkaraštį. Kol kas valgau tą patį, ką buvau įpratusi.
Tomas Gaižauskas
Man įdomiausi buvo tyrimai apie riebalų ir raumenų santykį kūne bei medžiagų apytakos greičio nustatymas. Visai nebuvo baisu, tik smalsu. Iki šiol man niekas tokių tyrimų nebuvo atlikęs, sužinojau daug naujovių. Tačiau kokių nors pokyčių dar nepradėjau – laukiu sudaryto valgiaraščio, o tuomet prasidės tikrasis išbandymas.
Aušra Daveckaitė
Pakalbėjome, pasakė keletą dalykų, ką darau ne taip, ko reikėtų vengti. Reikia nevalgyti saldainių, mažinti porcijas, nevartoti alkoholio. Dabar tai sunku, nes labai alaus noriu (juokiasi). Buvau įpratusi po darbo su bendradarbiais kur nors nueiti pasėdėti. Dabar stengiuosi to vengti, nes valia negeležinė. Tačiau kai gausiu sudarytą grafiką, jos tikrai pakaks. Dabar namie guli dėžutė saldainių ir aš jos net nepaliečiau. Šeriu saldainiais draugą, mes pamainomis maitinsimės ir lieknėsime.
Dominykas Gaidulis
Nieko naujo nesužinojau, tiesiog pasėdėjome, pašnekėjome, buvo įdomu. Nusprendžiau, kad važiavimus į gamtą su šašlykais ar pasisėdėjimus prie bokalo alaus reikės užmiršti, bet jei nori pasiekti tikslą, reikia ką nors aukoti. Olimpinėms žaidynėms ruošdamiesi žmonės po ketverius metus tokių malonumų atsisako ir išgyvena.
Renata Konovalova
Gerai sekėsi, pasakė tas problemas, kurias jau žinojau, tačiau buvo įdomu. Pirmiausia reikia kovoti su nesveiku maistu. Bet dietologė sakė, kad esant mano amžiaus dar galima viską sutvarkyti ir kad po dviejų mėnesių gal turės geresnių naujienų. Gerai, kad nereikės nieko keisti drastiškai – po truputį pratinsimės prie sveiko maisto.
Naujausi komentarai