Dietologai patarė, kaip per šventes nepriaugti svorio

  • Teksto dydis:

Kaip nepriaugti svorio per šventes? Tokį klausimą pastaruoju metu itin dažnai girdi Lieknėjimo ir sveikatingumo centro treneriai ir mitybos specialistai.

Specialistai neretai girdi ne vieno lietuvio skundus, kad  kiekvienais metais per Kalėdų šventes priaugti keli kilogramai po švenčių neretai niekur nedingta. 

Sudeginkit kalorijas!

„Prieš einant į svečius pajudėkite!“, – pataria Lieknėjimo centro vadovė Lina Smaidrytė. Jei šventės dieną sudeginsite daugiau kalorijų, tai sąžinė bus ramesnė, kai suvalgysite daugiau maisto nei įprasta.

Maistas ir svečiams, ir sau

Maistas gali būti puiki dovana, o ypač jei įtariate, kad svečiuose gali nebūti sveikų ar mažo kaloringumo patiekalų, sako trenerė Laura Banevičienė.

Būkite savarankiški prie šventinio stalo

Svečiuose į savo lėkštę maisto dėkitės patys. „Lietuviai vaišingi, ir jei tik mamytės ar tetulytės turės progą jūsų lėkštėje puikuosis  2-3 kartus daugiau maisto, nei norėtumėte suvalgyti“, – asmenine patirtimi dalinasi L. Smaidrytė.

Pakilkite nuo stalo

Nemaža šventinio bendravimo dalis vyksta prie stalo – pabandykite pakeisti šią tradiciją, įtraukite kalėdinių žaidimų ar tiesiog išeikite pasivaikščioti. Jei susidūrėte su pasipriešinimu ir giminės niekur nenori judėti, tai esant galimybei pasišalinkit nuo stalo, tarkim, pažaiskite su vaikais.

Gerkite vandens

Kodėl? Skrandis bus pilnesnis, mažiau norėsis prisivalgyti, mažiau išgersite saldžiųjų gėrimų, kurie turi daug kalorijų, rašoma pranešime spaudai.

Alkoholis irgi turi kalorijų

Nesinori gerti alkoholio? Bet žinote, kad šventėje jo tikrai bus ir jus ragins pakelti taurelę, pasakyti tostą ir pan. Atsineškite savo nealkoholinio gėrimo (vyno, punšo). Jeigu kas nors per šventes įkyriai pradeda siūlyti gerti alkoholį, tai jūs taip pat įkyriai pradėkite siūlyti paragauti nealkoholinio vyno. Beje, visuomet galima pasakyti, kad skauda skrandį ir negalite gerti.

Nedidelės porcijos – lieknesnei figūrai po švenčių

Kalėdų vaišes ragaukite nedidelėmis porcijomis. Per šventes prie stalo bendraujame daugiausiai laiko, tad jei iš karto prisėdę neragausite, o sočiai pavalgysite, tai galiausiai kai jau būsite sotūs jus giminaičiai vis vien ragins paragauti kitų patiekalų, tad persivalgysite.

Jei į svečius atėjome išalkę

Jeigu išalkę atėjote į svečius, verta pradėti valgyti ne nuo mėsos patiekalų, o nuo angliavandenių turinčių užkandžių, vaisių, duonos gabaliukų. „Tuomet greičiau kilsteli gliukozės kiekis kraujyje ir būna lengviau sukontroliuoti apetitą“, – tikina mitybos specialistas Tomas Lenart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių