Vadovas pavargo: naudingi vaistininkės patarimai

  • Teksto dydis:

Šiandien, kai daug įmonių dirba iš namų vadovams ant pečių krinta daugybė papildomų užduočių, dienotvarkės perpildytos, todėl dažną jų lydi stresas ir nuovargis. „Eurovaistinės“ vaistininkai sako, kad nors dažnai įvairios progos, tarkim,  Boso diena, paskatina rodyti vadovams papildomą dėmesį, iš tiesų, pasiteirauti, kaip jie jaučiasi svarbu reguliariai ir pamačius požymius pasiūlyti pasiimti pertraukėlę.

Nesibaigiančios darbo valandos, nuolat didėjantis neperskaitytų elektroninių laiškų kiekis, stresas, įtampa  – tai neatsiejama dažno vadovo darbotvarkės dalis. „Eurovaistinės“ profesionalai sako, kad dažnai vadovai vaistinėje ieško galimybės įveikti nuovargį, tačiau nuvertina paprasčiausio poilsio reikšmę.

„Dažnai sulaukiame klausimo: kaip galiu padaryti daugiau? Tačiau tuomet mes pasiteiraujame, kiek valandų žmogus miega, ar ilsisi savaitgaliais. Atsakymuose dažnai ir randame sprendimą. Pirmiausia svarbu suprasti, kad neskirdami laiko poilsiui, kokybiškai dirbti galime tik kurį laiką, ilgainiui vis tiek imame jausti nuovargį“, – sako pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistininkė Jelena Deksnienė.

Daug atsakomybių turintys žmonės jausdami, kad nesuspėja visko nuveikti dažniausiai pasirenka trumpinti miegą, tačiau, vaistininkės teigimu, taip tik suprastina savo darbo kokybę.

Vadovai irzlūs ir pavargę

„Autentiškos lyderystės“ užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ rugpjūtį–rugsėjį atliktas reprezentatyvus visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad dažnai darbuotojai pastebi savo vadovų nuovargį. 58 proc. respondentų teigia, kad vadovas atrodo laimingas, tačiau net 33 proc. sako, kad vadovas dažnai pavargęs ir irzlus. Užtikrintai sakantys, kad vadovai laimingi, yra jauni žmonės. Kuo vyresni tyrimo dalyviai, tuo atsakymai atsargesni, nuo 46-ių metų net pereinantys į priešingą pusę, jog taip nėra.

„Toks visuomenės vertinimas rodo, kad laimingumo samprata keičiasi su amžiumi, atsiranda daugiau lūkesčių, kurie nebuvo išpildyti, ir tai aptemdo bendrą laimingumo sampratą. Jaunas žmogus žvelgia pozityviai į savo ateitį. Todėl ir pasaulis, ir žmonės jame jam atrodo laimingesni. Labai įdomius tyrimo rezultatus gavome dėl moterų požiūrio. Jos kaip tik, turėdamos itin gerus sugebėjimus atskirti žmonių nuotaikas, negalėjo įvardinti, ar vadovas laimingas, ar ne. Tai gali rodyti, kad jų vadovai yra labiau uždaro būdo ir vengiantys atskleisti, kuo iš tikrųjų gyvena“, – sako „Autentiškos lyderystės“ programų mentorius Remigijus Savickas.

Laikytis rutinos ir neužsisėdėti

Prie neramios situacijos darbe šiandien stipriai prisideda ir koronaviruso pandemija. Daugeliui žmonių dirbant iš namų išsitrynė ne tik darbo valandos, bet ir savaitgaliai, dalis žmonių nebeatostogauja. Vaistininkė rekomenduoja, nepaisant situacijos nepamiršti poilsio ir daryti reguliarias pertraukėles, nepamiršti ir atostogų.

„Dirbdami biure dažnai nueinate iki kolegos pasitarti, atsigerti ar tiesiog pasišnekučiuojate su esančiais šalia. Nepamirškite to ir būdami namie. Kas valandą bent penkioms minutėms pakelkite akis nuo darbų ir pasivaikščiokite po namus, idealu, jeigu atliktumėte tempimo pratimų“, – pataria J. Deksnienė.

Nors dauguma vis dar vengia atostogauti užsienyje, vaistininkė sako, kad pasinaudoti poilsio dienomis vis tiek naudinga, tai padeda susigrąžinti aukštesnę darbo kokybę. Nuolatinį nuovargį darbe jaučiantys žmonės ilgainiui gali pasijusti perdegę. Pasak vaistininkės, apie perdegimą dažnai įspėja ir suprastėjusi motyvacija, kilęs abejingumas darbui.

J. Deksnienė pataria atidžiai stebėti save ir vengti dirgiklių, kurie dažnai yra tiesus kelias į perdegimą. Dažnai gerai savijautai ypač kenkia nuolatinis naudojimasis technologijomis, todėl siekiant išvengti perdegimo naudinga nusistatyti laiką, kada nesinaudojate technologijomis ir užsiimate sau malonia veikla – sportu, skaitote knygas ar einate pasivaikščioti. „Svarbu rasti laiko veiklai, kuri nėra susijusi su jūsų darbu, taip jūsų smegenys geriausiai pailsi, tačiau jeigu savo poilsį skirsite mokslinių knygų apie profesinę sritį skaitymui, tai bus sunku pavadinti visišku laisvalaikiu. Naudinga veikti ir tai, kas nėra tiesiogiai susiję su jūsų darbu, pavyzdžiui, jeigu įprastai praleidžiate daug laiko skaičiuodami, ilsėdamiesi užsiimkite kūrybine veikla“, – pataria ji.

Ilsintis naudinga pabūti ir gryname ore, išeiti pasivaikščioti ar pasportuoti. Fizinis aktyvumas ir grynas oras taip pat naudingas kovojant su stresu ir nuovargiu.

Būtinieji vitaminai ir dėmesys sau

Pasak vaistininkės, labai svarbu pajutus stresą ar nuovargį kuo anksčiau imtis priemonių, kurios padėtų tai įveikti. Reikalinga pasirūpinti, kad organizmui netrūktų būtinų vitaminų ir mikroelementų. Žmonėms dirbantiems protinį darbą vaistininkė rekomenduoja vartoti B grupės vitaminus. Pasak vaistininkės, ypač naudingas vitaminas B6, kuris stiprina nervų sistemą, taip pat galima vartoti ir specialius protinei veiklai gerinti skirtus maisto papildus. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad maisto papildai neatstoja visavertės mitybos ir sveiko gyvenimo būdo.

Jaučiantys energijos trūkumą gali rasti maisto papildų, turinčių kofeino, jie suteikia papildomos energijos, tačiau patariama juos vartoti tik pirmoje dienos pusėje, jie nerekomenduojami žmonėms turintiems aukštą spaudimą. Taip pat tonizuoja ir energijos suteikia ženšenio sudėtyje turintys preparatai.

Į vaistinę užsukus žmonėms, besiskundžiantiems patiriamu stresu, vaistininkė pataria turėti namuose vaistažolių, kurios atpalaiduoja, padeda slopinti nerimą. Tam naudingi valerijonai ar melisos. Vis dėlto, jeigu streso įveikti nepavyksta ir neigiamos emocijos kankina ilgą laiką, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.

Kaip išvengti nuovargio darbe?

Reguliariai pakvieskite kolegas pasikalbėti, net jeigu dirbate iš namų, paskambinkite jiems.

Nustatykite laiką, kada nedirbate ir leiskite sau ilsėtis.

Naudokitės kasmetinėmis atostogomis.

Skirkite 7–8 valandas miegui.

Pasirūpinkite, kad netrūktų būtinų vitaminų ir mineralų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių