Sūnūs – iš Marso, dukros – iš Veneros

Labai panorėjus, net ir neturint specialaus išsilavinimo, galima išmokti gaminti kulinarinius šedevrus. Milijonierius įtikino, kad paprastam mirtingajam (tegu ir nepaprastai turtingam) atviri kosmoso vartai. Aktorė Natalie Portman sulaužė įsitikinimus, kad prie baleto meno gali prisiliesti tik pateptieji, nuo ankstyvos vaikystės gyvenantys kasdienio treniruočių ritmu. Vis dėlto mamų ir tėvų pasaulyje visi šie išankstinių įsitikinimų laužytojų pasiekimai yra beverčiai.

Kaip išmokti būti tobula motina (tėvu)? Tai dilema, kuri milijonams yra kur kas svarbesnė už naujo rekordo siekimą ir į kurią iki šiol niekas nedavė atsakymo.

Vaikų poreikiai kitokie

Garsus šeimos santykių konsultantas amerikietis Johnas Gray, regis, jau visus įtikinęs, kad moterys kilusios iš Veneros, o vyrai – iš Marso, turi savų atsakymų ir vaikų auklėjimo klausimais. Bene aktualiausias iš jų mums skamba taip: nereikia tikėtis iš vaikų tobulumo, kaip ir manyti, kad patys esame tobuli.

Ši nuostata paguodžia perfekcionistus, tuo pat metu ji – akstinas visiems, manantiems, esą vaikų auklėjimas yra pernelyg sudėtingas iššūkis, kad būtų verta paisyti kažkokių teorijų.

Lyčių skirtumai išryškėja paauglystėje, tačiau nuo pat pirmos dienos berniukai yra berniukai, mergaitės – mergaitės, mano J.Gray. Suaugusieji dažnai mano, kad jų paaugliui vaikui tinka tas pats kaip ir jiems ir tai dažnai yra pagrindinė jų klaida.

Ne pagelbėti, bet paremti

Ir berniukams, ir mergaitėms reikia meilės, tačiau ir ją reikia reikšti įvairiai. Sulaukę maždaug devynerių, vaikai pradeda aiškiai jausti savąjį "aš". Ir jei iki tol vaikais reikėjo labiau rūpintis, dabar reikia jais pasitikėti.

Berniukų tėvams tai ypač svarbu įsidėmėti, nes mažieji vyrukai per didelį rūpestį laiko nepasitikėjimu. Rodydami, kad pasitiki savo sūnumi ir jo sugebėjimais atlikti tam tikrus darbus, tėvai eina teisinga kryptimi.

Sūnums labai svarbi motyvacija, sako J.Gray. Kyla noras pagelbėti sūnui? Pirmiausia derėtų pagalvoti, kad tokį pasiūlymą jis gali traktuoti kaip nepasitikėjimą. "Net jeigu jam nepasisektų, tikėkite, kad jis pasimokys iš klaidos. Tik jokiu būdu nesakykite: "Juk sakiau, kad taip bus", – savo knygoje "Vaikai kilę iš dangaus" sako psichologas. Gal lengviau elgtis bus žinant, kad girdėdami neprašytą patarimą berniukai ilgainiui nustos ir klausinėti, ir jų klausyti?

Berniukai nori, kad tėvai žavėtųsi jų sugebėjimu padaryti daugiau, mergaitėms – kad jas brangintų tokias, kokios jos yra. Svarbu suprasti, kad nejausdami pripažinimo namuose, berniukai ima siekti jo tarp bendraamžių.

Mergaičių poreikiai

Susidūrę su problemomis vyrai apie jas kalba tik tuomet ir tik su tais žmonėmis, kurie, jų manymu, gali padėti išspręsti rūpimą klausimą. Moterys ne vieną problemą išsprendžia jau vien kalbėdamos apie ją. Todėl po darbo dienos, ypač – sunkios, vyrai labiausiai nori viską pamiršti, moterys trokšta vieno – pasipasakoti, kas nutiko.

Mažųjų damų ir džentelmenų pasaulyje tai atrodo šitaip: stresas sutelkia berniukų sugebėjimus (lygiai kaip ir vyrų, kurie, dirbdami svarbų darbą, pamiršta net žmonos gimimo dieną), mergaitės ima daugiau kalbėti. Jeigu sūnus pamiršo padaryti tai, ko buvo prašytas, visai nereiškia, kad berniukas išsiblaškęs ar tyčia ignoruoja mamą: galbūt jos prašymas buvo pernelyg įkyrus, todėl šį jis traktavo kaip streso šaltinį, nuo kurio stengiasi greičiau atsiriboti.

Mergaitėms, atvirkščiai nei berniukams, reikia ne daugiau erdvės, bet rūpesčio. "Per dideliu jaudinimusi ir rūpestingumu mamos silpnina savo sūnus, o tėčiai, mergaitėms suteikdami daugiau erdvės, nepaiso dukrų poreikio jausti dėmesį", – sako J.Gray.

Jausdamos paramą, žinodamos, kad tėtis ir mama ją visada parems ir pagelbės, mergaitės jaučiasi saugios, kartu – ir laimingos, todėl gali ramiai siekti aukštesnių tikslų.


Šiame straipsnyje: vaikaiauklėjimastėvai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių