Apie pono Tobulojo ir ponios Tobulybės paieškas

"Svajonės ir iliuzijos yra reikalingos, tačiau jei žmogus nori gyventi su pasaka, turėtų kuo dažniau taikyti kritinį mąstymą", – įsitikinęs psichologas, kritinio mąstymo ir emocinio klimato ekspertas Andrius Kaluginas. Jis sako, kad iliuzijos, kurias susikuriame galvodami apie tobulą antrąją pusę, skiriasi nuo realybės ir net gali sugriauti šeimas.

Fantazijas atitinka 0,1 proc.

A.Kaluginas teigia, kad bet kokie stereotipai kyla iš visuomenės fantazijų ir tai lyg kažkokio sugalvoto idealo pavyzdys.

"Žinoma, fantazijos, kaip ir pasakos, yra gerai, be jų būtų liūdna. Žmonėms visada reikia turėti kažkokį idealų tipažą, kurio norėtųsi siekti. Deja, realybė yra ne tokia kaip pasakos ir tipažai, kurie yra sukurti žmonių fantazijų. Tikrovėje yra labai mažai žmonių, gal 0,1 proc., atitinkančių tokias fantazijas."

Psichologas tikina, kad tobulų žmonių ir santykių nėra, o jei žmogus nori turėti tobulą žmoną arba vyrą, su juo kažkas ne taip. "Tai reiškia, kad jis arba nelabai adekvatus, arba labai jaunas. Tiek vyrai, tiek moterys turi laikytis kritinio mąstymo, kuris pasireiškia, kai adekvačiai vertiname savo lūkesčius, partnerio galimybes, išprusimą, kultūrą, socialines, sveikatos ir finansines aplinkybes. Jei esi fabriko darbuotojas ir tavo žmona yra fabriko darbuotoja, tu negali reikalauti, kad ji valgytų tik austres, puoštųsi briliantais ir atrodytų kaip Merilin Monro", – neabejoja psichologas.

Viskas ne taip?

A.Kaluginas sako, jog daugelio moterų įsivaizduojamas vyro idealas – tai vyras, kuris yra dėmesingas, kuriam sekasi, rūpestingas, mylintis, ištikimas, uždirbantis, tas, kuris rūpinasi vaikais, šeima, buitimi, lankosi su žmona teatruose, parodose, koncertuose, skaito su ja kartu knygas, žurnalus ir t.t. Jo manymu, tokių vyrų yra, tačiau psichologas abejoja, ar tokį vyrą galima pavadinti vyrišku.

Vyras negali visiškai panirti į savo moters interesus, nes normalus vyras turi turėti savo gyvenimą, savo interesus – sportą, žūklę, domėtis politika ar automobiliais.

"Vyras negali visiškai panirti į savo moters interesus, nes normalus vyras turi turėti savo gyvenimą, savo interesus – sportą, žūklę, domėtis politika ar automobiliais. Tai yra normalu. Mano manymu, normalus tikras vyras yra tas, kuris žino, ko nori iš gyvenimo, turi svarbią sau veiklą ir realizuojasi šioje veikloje, kuris turi savo mylimą moterį / šeimą ir yra pajėgus ja rūpintis bei išlaikyti. O jo elgesys ir visa kita priklauso nuo jo išprusimo lygio."

Tobulos moters, kaip ir vyro, paieškos – keblus dalykas. Pasak psichologo, tobula moteris nebūtinai yra ta, kuri stovi prie puodų ir laukia vyro su peniuaru.

"Manau, kad tikra moteris visų pirma yra nepriklausoma, savarankiška, turinti savo nuomonę, realizuojanti save šeimoje arba darbe, veikloje. Tai yra moteris, kuri nesižemins nei prieš vyrą, nei prieš aplinkybes, kuri žino, ko nori iš gyvenimo, iš vyro, iš savęs. Moteris, kuri nepriklausomai nuo amžiaus, neapleidžia savo kūno ir išvaizdos. Sakoma, kad tai dailioji lytis, todėl joms svarbus estetinis grožis. Tikra moteris domisi ne tik savo šeima, bet ir kitais dalykais ir tai turi mažai bendra su peniurais ar pasitempimu prieš vyrą", – stereotipus laužo A.Kaluginas.

Žlugdo santykius

Pasak specialisto, tokie priešingos lyties suvokimo stereotipai dažnai sužlugdo santykius, o viskas įvyksta dėl lūkesčių.

"Jeigu vyras gyvena savo iliuzijose, remiasi stereotipais ir reikalauja iš savo moters būti panašiai į tą pseudoidealią moterį, jis automatiškai turi lūkesčių. Tačiau moteris dėl įvairių priežasčių negali priartėti prie to idealo ir vyras patiria nusivylimą. Tas nusivylimas iš pradžių virsta priekaištais, priekaištai po truputį transformuojasi į pažeminimus ir užgauliojimus, pasireiškiančius per agresiją, o tada šeima pradeda irti."

Psichologas sako, kad moteris taip pat gali sau susigalvoti princą, kuris kažkada gal ir buvo princas, bet iš jo staiga pradedama reikalauti princiškumo. "Pasirodo, kad jis toli gražu ne princas, tada ji pradeda burbėti, engti ir klykauti, o vyras nesupranta, ko iš jo nori, kodėl ji tokia nepatenkinta. Tada kyla konfliktinė įtampa ir rezultatas dažnai yra skyrybos."

Su kauke

Jei stereotipai yra visuomenės lūkesčiai, ar įmanoma juos atitikti? A.Kaluginas sako, kad tikrai taip, tačiau tik tuomet, jei žmonės adekvačiai ir kritiškai supras, kad tai yra tik fantazijos dalykas.

Mums pavyks atitikti stereotipus, jei būsime su kauke. Tai reiškia, kad gyventi pagal tokį tipažą galima tik rodant jį viešai.

"Mums pavyks atitikti stereotipus, jei būsime su kauke. Tai reiškia, kad gyventi pagal tokį tipažą galima tik rodant jį viešai. Kitaip tariant, aplinkiniai gali galvoti, kad tu esi tobula žmona ar tobulas vyras, bet jei tu gyveni su žmogumi tikrą gyvenimą, su vaikais, kurie drasko tapetus, su vyru, kuris yra pavargęs, su moterimi, kuriai pasireiškia piešmenstruacinis sindromas, su ligomis ir pinigų trūkumu, tuomet realybėje tai yra nepasiekiamas idealas. Būtų kvaila siekti jo šeimos viduje. Tu gali atrodyti puiki žmona, visada pasitempusi teatre ar šeimos susitikimuose, o parėjus namo tau norėsis nusiimti gražius lakuotus aukštakulnius, apsivilkti jaukų namų chalatą, atsipalaiduoti ir nebūti tobula moterimi", – sako jis.

Tikrovė yra kitokia ir tai yra normalu. Psichologas sako, kad visada reikia būti kritiškiems patiems sau ir adekvačiai vertinti tiek savo, tiek savo partnerių galimybes. Jeigu lūkesčiai neatitinka partnerio galimybių, reikia ne priekaištauti, o klausti savęs ir savo partnerio, ką aš galiu padaryti, kad mano lūkesčiai taptų realybe. Gal daugiau ilsėtis, dirbti, eiti į teatrą?

Pavargę mačo

A.Kaluginas daugumą Lietuvos vyrų viešame gyvenime mato kaip puikius, dirbančius ir aktyvius, o namuose jie tampa pavargusiais mačo.

"Kaip atrodo tas pavargęs mačo namuose? Grįžęs vakare namo jis persirengia sportiniais drabužiais, įsitaiso prie televizoriaus ir su pulteliu pradeda junginėti kanalus, taip demonstruodamas, kas čia yra šeimininkas, nes aš jus maitinu, išlaikau ir man reikia poilsio, duokite man ramybę. Ir tai yra tas pats per vakarėlį ar biure spindėjęs gražuolis vyras. Realybė nesusideda tik iš viešų nuomonių, ji susideda ir iš to, ką mūsų antrosios pusės mato namuose. Ir tai nėra blogai, taip tiesiog yra", – dėsto psichologas.

Dauguma vyrų Lietuvoje yra tarsi pavargę mačo, o Lietuvos moteris, pasak A.Kalugino, galima skirstyti į dvi kategorijas: "Pirmai kategorijai priklauso šiuolaikiškos nuo 20 iki 35 metų moterys, kurių vertybės skandinaviškos ir europietiškos. Aš jas vadinu feminizuotomis moterimis – jos yra kraštutinai savarankiškos, lengvai susieina, lengvai skiriasi, jos finansiškai nepriklausomos ir lygių teisių atstovės. Tokios moterys yra aktyvios šeimose, dirba ir viską spėja."

"Antrai kategorijai priskirčiau, nepriklausomai nuo jų amžiaus, moteris, kurios tradiciškai yra labiau orientuotos į šeimą, namus, nuolat kažkuo nepatenkintos, bet nuoširdžiai myli savo vyrą, vaikus ir yra ištikimos", – pasakoja A.Kaluginas.

Egzistuoja priešnuodis

Nepaisant visų kategorijų, specialistas sako, kad stereotipai veikia nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus, o kritinis mąstymas yra pagrindinis stereotipų priešnuodis. "Žmonės, – sako psichologas, – kurie labiau linkę kritiškai mąstyti, o jų Lietuvoje yra labai daug, mažiau pasiduoda stereotipų poveikiui, nes turi aiškų suvokimą, kokia turi būti jų antroji pusė, ir apskritai žino, ko nori. Žmonės, kurie mąsto mažiau savarankiškai, o daugiau plaukia pasroviui, yra labiau veikiami stereotipų."

Pasak eksperto, mąstančiųjų kaip visi Lietuvoje yra daugiau nei mąstančių individualiai. "Mums nuo vaikystės kalama: neišsišok, nebūk arogantiškas. Tarsi turėti savo adekvačią nuomonę yra blogai. Bet juk tai yra gerai – tai reiškia, kad mąstai kritiškai ir valdai savo tikrovę. Nuo to emocinis klimatas šeimoje, darbe, mieste, šalyje tik gerėja", – neabejoja A.Kaluginas.

Jei žmonės gyvena stereotipų pasaulyje – viskas puiku. Jei uždraustume stereotipus, ištiktų kultūrinė ir socialinė katastrofa. Įsivaizduokite, kaip jūs gyventumėte be pasakų. Svajonės ir iliuzijos yra reikalingos, tačiau jei žmogus nori gyventi su pasaka, turėtų kuo dažniau taikyti kritinį mąstymą", – pataria A.Kaluginas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių