Kunigas K. Dvareckas: stebėtina, kiek daug vaikų nori patirti blogį

  • Teksto dydis:

„Vilties visada yra, net ir tada, kai atrodo, kad viskas baigta“, – TV3 laidos „Pasaulis pagal moteris“ vedėjai Renatai Mikailionytei sakė kunigas Kęstutis Dvareckas. Pats praėjęs priklausomybių pasaulio pragarą, šiandien jis keliu, kurį išmėgino, veda kitus.

Priklausomybė nesirenka nei lyties, nei amžiaus, ji renkasi sudaužytas širdis. Buvo laikas, kai savo bėdas dėl alkoholio kunigas K. Dvareckas slėpė net ir nuo pačių artimiausių žmonių: „Visada galvodavau: geriau mirsiu, nei kas nors sužinos. Tačiau, kai sužinojo, juk nemiriau. Ir tie žmonės, kurie galvoja lygiai taip pat, juk mato, kad gyvenu. Ateina, klausia, kelius pas mane suranda tie, kurie bijo oficialių įrašų psichologo kabinete“.

Įprasta manyti, kad priklausomybė – vieno žmogaus, konkretaus asmens liga ir bėda. „Tačiau popiežius Jonas Paulius II yra pasakęs, kad priklausomybe serga šeima, kad ši liga – nesveikų santykių pasekmė. Meilės stygiaus liga“, – sako kunigas Kęstutis, prieš septynerius metus įkūręs priklausomų asmenų bendruomenę „Aš esu“.

Iš vaikų, iš jaunų žmonių, kurie pas jį apsilanko, kunigas sužino priežastis, kodėl jauni žmonės klimpsta į priklausomybių liūną. „Vaikai man sako, kad turi visus įmanomus daiktus, tačiau labiausiai jiems trūksta tėvų meilės. Nuo darbų pavargę tėvai klaidingai įsivaizduoja, kad nupirkę begalę daiktų, savo vaikus padarys laimingus. Tačiau vaikai negali prisiminti, kada paskutinį kartą sėdėjo savo mamai ar tėčiui ant kelių, kada nuoširdžiai kalbėjosi ar neskubėdami gėrė arbatą. Pervargę tėvai savo vaikams nebegali duoti to, kas pinigais nenuperkama ir be ko neišsivysto visavertė, sveika asmenybė“, – kalbėjo K. Dvareckas.

Pirmasis žingsnis gydymo keliu, kunigas neabejoja, yra savo bėdos pripažinimas. Kol žmogus smaguriauja, smalsauja, eksperimentuoja, problemos nemato. Jis turi galybę argumentų, kodėl vienas svaigalas geriau už kitą, kodėl išgėrus ar pavartojus kvaišalų emocijos sustiprėja. „Lankausi gimnazijose, kalbu vaikams, jie prisipažįsta, kad laužo taisykles ir ragauja blogį. Tie, kurių širdys nesudaužytos, priklausomybėms yra atsparesni, jos tarsi nelimpa prie jų, jie nesupranta kaifo, tačiau silpnesniems su blogiu kovoti gerokai sunkiau“.

Kaip tėvai turėtų suprasti, kad jų vaikas neria į priklausomybių vandenis? „Dažniausiai tai matyti, – tikina kunigas, – siaurėja vaikų interesų ratas, jie pradeda šalintis kitų, tarsi užsidaro savo pasaulyje. Jiems atrodo, kad alkoholis, kvaišalai yra vienintelis būdas pabėgti nuo netikrumo, kurį patiria. Priklausomybė yra tarsi vidinė emigracija, kuri padeda pabėgti nuo netobulos realybės“.

Laidoje „Pasaulis pagal moteris“ su priklausomybe sergančiais žmonėmis daug metų dirbantis kunigas negailės patarimų tėvams ir žmonėms, kurie mėgina išsivaduoti iš asmenybę naikinančios būsenos. Kunigui laidoje antrins „Baltijos Amerikos klinikos“ medicinos psichologė Neringa Bagdonaitė. Priklausomybėms gydyti ji naudoja modernų gydymą lazeriu.

„Labai tikimės, kad mūsų pasakojimus išgirs tie, kuriems labiausiai reikia, kurie nedrįsta pripažinti savo bėdos“, – po filmavimo kalbėjo laidos vedėjos Renata M. ir Kristina Rimienė.

„Pasaulis pagal moteris“ – šį šeštadienį 10 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių