Kas sukelia nakties košmarus?

Miego eksperto, psichiatrijos ir elgesio mokslų profesoriaus Davido Neubauerio teigimu, mes sapnuojame kiekvieną naktį, tik būna, kad to neprisimename. Esą sapnai atslenka iš žmogaus pasąmonės, tad juos suprasti ir paaiškinti pernelyg sudėtinga.

Neretas ryte griebiasi sapnininko, tikėdamasis rasti atsakymą, tačiau nesėkmingai.

Pasak ekspertų, viena didžiausių kliūčių perprasti mūsų sapnus yra užmarštis.

Dėl šios priežasties specialistai pataria užsirašyti sapno detales, o jei norėtųsi išsamesnės analizės, pasikonsultuoti su psichologu.

Tai, sapnų tyrėjų nuomone, padėtų išspręsti net giliai įsišaknijusias psichologines problemas ar net vaikystės traumas.

Pasak D.Neubauerio, sapnai yra minties arba psichinės veiklos rūšis, atsirandanti žmonėms miegant ir susidedanti iš ryškaus, haliucinacinio vaizdo turinio, kuris dažnai būna keistas, pilnas nelogiškų pasakojimų.

Tačiau ar mūsų sapnai iš tiesų kažką reiškia?

Psichologas Alanas Eiseris teigė, kad kai kurie sapnai gali būti labai reikšmingi.

"Sapnai atspindi asmeninius konfliktus ir emocines kovas, kurias žmonės patiria kasdieniame gyvenime", – washingtonpost.com teigė A.Eiseris.

Yra ir tokių sapnų, kurie laikui bėgant kartojasi.

Pagal ekspertų teorijas, sapnų pasikartojimas iškelia stiprų nerimą, susijusį su neigiamais asmenybės bruožais, įsitikinimais ar psichologinėmis traumomis.

O kas sukelia košmarus?

Anot D.Neubauerio, košmarų atsiradimą paskatina tam tikri vaistai. Pavyzdžiui, antidepresantai gali nemalonius sapnus padaryti daug ryškesnius.

Tačiau jeigu košmarai tampa ne tik ramaus miego, bet ir kasdienybės trikdis, ekspertai rekomenduoja nelaukti ir kreiptis į gydytojus.

Sapnų specialistai mano, kad košmarų nesapnuoja tie, kurie miega trumpiau – jie dažnai neprisimena sapnų, o jeigu ir prisimena, tai tik blankius.

Žmonės geriausiai sapnus prisimena pažadinti vidury sapno, tada bet kokį sapną gali nupasakoti iki smulkiausių detalių.

Kaip bebūtų, sapnai yra naudingi, nes padeda geriau suprasti save ir atskleidžia kitokį požiūrį į pasaulį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių