Dėl vaikų nutukimo atsakinga ir mamų psichologinė sveikata

Naujas tyrimas atskleidė ryšį tarp motinos psichologinės būklės ir vaiko fizinės sveikatos. Motinų depresija susieta su aplaidžiu auklėjimu ir vaikų nutukimu.

Nors iki šiol atlikta nemažai tyrimų, atskleidusių ryšį tarp motinos depresijos ir vaiko socialinės sveikatos, tačiau šis tyrimas pirmasis atkreipė dėmesį į tai, kokią įtaką mamos savijauta daro vaiko fizinei sveikatai.

„Mes žinome, jog daugybė motinų patiria liūdesio ar depresijos periodus. Vis dėlto didelė dalis šių motinų kenčia tyliai ir į nieką nesikreipia pagalbos“, – teigia tyrimo autorė Rachel S. Gross.

Rachel S. Gross daugumą savo karjeros metų praleido dirbdama su mažas pajamas gaunančiomis šeimomis Niujorke, Bronkso rajone. Ten ji daugybę kartų matė su depresija kovojančias motinas ir vaikus, kurių svoris auga greičiau nei turėtų.

Šiam tyrimui motinos turėjo pačios įvertinti turimus depresijos simptomus: savo apatiją, nuovargį, koncentracijos ir motyvacijos sumažėjimą, ir t.t. Taip pat nurodyti savo penkiamečių vaikų kūno masės indeksą. Tyrėjai atsižvelgė į tokius pašalinius veiksnius, kaip prastesnės galimybės nusipirkti vaisių ir daržovių ar nuvykti į parką. „Depresijos požymius turinčios motinos linkusios kreipti mažiau dėmesio į vaiko poreikius. Jos dažnai pasirenka tokią tėvystės strategiją, kuri reikalauja mažiausiai pastangų ir energijos. Tokiose šeimose vaikai suvartoja daugiau saldintų gėrimų, valgo nereguliariai, nesaikingai, rečiau valgo tinkamus pusryčius. Nuo depresijos kenčiančios motinos mažiau dėmesio kreipia į subalansuotą vaiko mitybą nei sveikosios“, – skelbia tyrimo išvados.

Amerikos pediatrų asociacija atnaujino savo rekomendacijas, pabrėždama motinų emocinės, psichinės sveikatos svarbą vaikų auklėjimui.

„Mano patarimas motinoms – kreiptis pagalbos, jei ne į savo gydytojus, tai į pediatrus. Mamos su mažais vaikais dažniau pas gydytojus veda savo atžalas, nei eina pačios. Taigi mamos vizitas pas pediatrą su savo vaiku galėtų būti proga pasiteirauti pagalbos ir sau“, – sako R. Gross.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių