„Žalgiris“ apipešiojo Barselonos povus

„Mes, treneriai, neįtikinome savo žaidėjų, kad šį sezoną „Žalgiris“ – kitokia komanda, gerokai solidesnė. Išėjome į aikštę kaip povai“, – po nesėkmės Kaune pareiškė „Barcelonos“ krepšininkų strategas Šarūnas Jasikevičius.

Traukinio nesustabdė

Žalgiriečiai, savo arenoje 73:72 palaužę „Barceloną“, iškovojo antrą iš eilės pergalę Eurolygos turnyre.

Likus žaisti beveik dvi minutes, Nikola Kaliničius persvėrė rezultatą Katalonijos ekipos naudai – 69:70. Maždaug po pusantros minutės tritaškį pataikė Arnas Butkevičius – 72:70, netrukus baudos metimu „Žalgirio“ persvarą padidino Keenanas Evansas – 73:70. Skirtumą sušvelnino Nicolas Laprovittola – 72:73, tačiau lemiama „Barcelonos“ ataka buvo nesėkminga.

„Treneris mus perspėjo, ko reikia tikėtis Kaune. Vis dėlto sunku sustabdyti traukinį, kai jis įsibėgėja“, – sakė Barselonos klubo legionierius Rokas Jokubaitis.

„Ryškiausias, – taip Roką apibūdino ispanų žiniasklaida, įvertinusi kiekvieno „Barcelonos“ žaidėjo pasirodymą. – Jis buvo vienas grėsmingiausių Š.Jasikevičiaus komandos puolimo ginklų.“

Energijos šaltiniai

„Tokius mus ir įsivaizdavau: alkanus pergalių, kovojančius, klystančius, besimokančius ir iš naujo kylančius, – kalbėjo „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis. – Manau, kad ir sirgaliai nemažai prisidėjo prie pergalės, palaikydami mus ir spausdami teisėjus.“

Braliukas: R.Šmi­tas, pa­sak tre­ne­rio K.Maks­vy­čio, su­tei­kė „Žal­gi­rio“ žai­di­mui ir ypač ata­koms daug energi­jos. Eri­ko Ov­ča­ren­kos / BNS nuo­tr.

Komentuodamas itin svarbų tritaškį pataikiusio A.Butkevičiaus žaidimą, strategas sakė, kad šis žaidėjas – vienas iš tų, kurie mažai kalba, bet rodo pavyzdį, kaip reikia kautis.

„Arnas išsiskiria savo charakteriu. Norisi surasti jam didesnį vaidmenį puolime, nes jis to nusipelno“, – teigė K.Maksvytis.

Jis akcentavo ir Rolando Šmito nuopelnus.

„Prieš rungtynes maniau, kad jis sužais arba labai gerai, arba labai blogai, nes atvyko jo buvusi komanda. Baiminausi, kad jis nesudegtų, bet, ypač pirmą mačo dalį, Rolandas suteikė mums energijos, praktiškai jo dėka susikūrėme pranašumą“, – tvirtino treneris.

Žalgiriečiai net ir per pralaimėtas rungtynes rodė, kad gali sėkmingai kautis su pajėgiais varžovais.

Kovingumo nepristigo

„Pergalė prieš „Barceloną“ labai svarbi, nes žalgiriečiams suteikia visai kitokį pasitikėjimą savo jėgomis“, – įsitikinęs Valdemaras Chomičius.

Buvęs „Žalgirio“ kapitonas drauge su 15 tūkst. sirgalių Kauno arenoje emocingai palaikė savo ekipą mūšyje su Ispanijos krepšinio milžinais.

– Kertiniu mačo epizodu tapo A.Butkevičiaus tritaškis likus žaisti 29 sek., dėl kurio žalgiriečiai nusvėrė svarstykles savo naudai. Tačiau varžovai dar turėjo net kelias progas atsitiesti. Kas padėjo apsiginti nuo lemiamų „Barcelonos“ atakų?

– Mano akimis, svarbiausia, kad „Žalgiris“ kovojo iki pat mačo pabaigos ir nenuleido rankų, kaip atsitikdavo praeitą sezoną. Vis dėlto dvikovos kulminacija galėjo būti ramesnė. Jei K.Evansas, likus 15 sek., būtų pataikęs abu baudos metimus, skirtumas būtų 4 taškai. Kitą ataką jis, užuot išlaikęs kamuolį, perdavė jį varžovams į rankas. Tad „Barcelona“ gavo papildomą šansą išplėšti pergalę. Laimei, tada savo žodį gynyboje tarė Edgaras Ulanovas.

– Tačiau K.Evansas iki jam nenusisekusios paskutinės minutės sėkmingai draskė katalonų gynybą. Ar šis amerikietis gali būti „Žalgirio“ puolimo lyderis?

– Žinoma. Jis – kvalifikuotas žaidėjas, dėl to nėra abejonių. Tačiau matyti, kad amerikiečiui dar trūksta tokių įtemptų rungtynių patirties. Kartais jis pasirenka neteisingus sprendimus, vengia atsakomybės, nors tikrai yra pajėgus vienas susitvarkyti su iššūkiais. Jis gali ir pataikyti, ir prasiveržti, ir asistuoti komandos draugams. Manau, kad sezonui įsibėgėjus Keenanas atsiskleis, o svarbiausia – padarys geresnius kitus žalgiriečius.

– Sezoną pradėję dviem pralaimėjimais, kauniečiai sulaukė kritikos bangos. Buvo nuogąstaujama, kad pasikartos liūdnas pernykštis scenarijus. Dabar apie „Žalgirį“ jau kalbama kaip apie rimtą pretendentą į atkrintamąsias varžybas. Paradoksalu: kaip viena sėkminga savaitė gali aukštyn kojomis apversti visą komandos vertinimą?

– Žalgiriečiai net ir per pralaimėtas rungtynes rodė, kad gali sėkmingai kautis su pajėgiais varžovais. Juk nei Tel Avive, nei Pirėjuje nebuvo pralaimima triuškinamai, kova vyko iki pat pabaigos. Kažkiek nesisekė, bet žaidėjų meistriškumas abejonių man nekėlė. Savo arenoje kauniečiai žaidžia su kur kas didesniu pasitikėjimu ir energija. Taip buvo ir mūsų laikais Sporto halėje, taip yra ir naujoje „Žalgirio“ arenoje. Man labai džiugu matyti, kaip puikiai lietuviai supranta krepšinį ir kaip jį myli.

Įsižaidė: K.Evan­sui (de­ši­nė­je) rung­ty­nės su „Bar­ce­lo­na“ – kol kas sėk­min­giau­sios Eu­ro­ly­go­je šį se­zo­ną. / Twit­ter“ nuo­tr.

Sirgalių škvalas

„Žalgirio“ ir „Barcelonos“ rungtynes stebėjo 15 146 sirgaliai. Tai – geriausias lankomumo rezultatas Kauno arenoje nuo 2019-ųjų lapkričio 8-osios.

Tąkart šių komandų mačas buvo sutraukęs 15 342 žiūrovus.

Šio sezono rekordas kol kas priklauso Belgrado „Štark“ arenai, kurioje spalio 18-ąją į „Partizan“ ir Milano „Emporio Armani“ ekipų akistatą buvo susirinkę 16 723 krepšinio aistruoliai.

Spalio 20-ąją taip pat „Štark“ arenoje „Partizan“ ir Bolonijos „Virtus“ dvikovą stebėjo 15 489 žiūrovai, o spalio 7-ąją Stambule, „Sinan Erdem“ arenoje, įvykusias „Anadolu Efes“ rungtynes su Belgrado „Crvena zvezda“ – 14 648 sirgaliai.

2009-aisiais Belgrade per „Partizan“ ir Atėnų „Panathinaikos“ mūšį tribūnose buvo 22 567 sporto mėgėjai.

Laukia pragaras

Būtent Belgrado pragare spalio 27-ąją viešės žalgiriečiai – jų lauks legendinio Željko Obradovičiaus treniruojamas „Partizan“.

Per Eurolygos ketvirto turo rungtynes belgradiečiai savo aikštėje 90:62 sutriuškino „Virtus“ ekipą.

Nugalėtojams Jamesas Nunnally pelnė 20 taškų (4/6 tritaškių), Mathiasas Lessortas (7 atkovoti kamuoliai) ir Danilo Andjušičius (3/4 tritaškių) – po 14, Yamas Madaras – 11, Kevinas Punteris – 10.

„Partizan“ žaidėjai laimėjo kovą dėl kamuolio 40:29 (vien prie savo krepšio – 30:7).

„Belgrade žaisti labai sudėtinga. „Partizan“ – Eurolygos naujokas, bet pajėgus konkurentas. Žalgiriečiams bus ypač svarbu nedaryti vaikiškų klaidų, branginti kiekvieną kamuolį. Tada mačo baigtį lems žaidėjų individualios savybės, o mūsiškių meistriškumas – aukštesnis“, – svarstė V.Chomičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių