„Žalgirį“ treniruos slovėnas, iš kurio mokėsi Š. Jasikevičius

  • Teksto dydis:

Naujas vyriausiasis treneris – ne vienintelis pokytis Kauno "Žalgirio" klube: ieškoma, kas galėtų papildyti puolėjų grandį.

J. Lauvergne'as gydosi

"Žalgiris" pranešė, kad dėl peties traumos iš kovos rikiuotės iškrito vidurio puolėjas Joffrey Lauvergne'as.

30-metis 211 cm ūgio prancūzas susižeidė per Eurolygos antro turo rungtynes su Sankt Peterburgo "Zenit" komanda.

Atlikus išsamius tyrimus paaiškėjo, kad trauma rimta, be krepšinio J.Lauvergne'as praleis mažiausiai 4–6 savaites. Pečiui gyjant jo būklė bus įvertinta iš naujo.

Kauno ekipa, netekusi vieno pagrindinių komandos aukštaūgių, ieško pastiprinimo.

Laikausi taisyklės: niekada nerodyti savo ego. Treneris negali iškelti savęs aukščiau savo žaidėjų.

Reikėjo griežtos rankos

Sekmadienį žalgiriečiai laukė susitikimo su nauju strategu – buvusiu Jugoslavijos ir Slovėnijos rinktinių žaidėju Jure Zdovcu, praeitą savaitę pakeitusio Martiną Schillerį.

"Mūsų sprendimas – nelauktas, netikėtas. Imuosi dalį atsakomybės. Išėjus Šarūnui Jasikevičiui galvojome apie kažką naujesnio ir su M.Schilleriu pradėjome projektą tarp NBA, G lygos ir Eurolygos. Pripažįstu, kad tas sumanymas nepavyko, – pokytį trenerių štabe komentavo "Žalgirio" direktorius Paulius Motiejūnas. – Suprantame, kad reikia kantrybės, bet nematėme progreso, kokį norėtume matyti. Mums, "Žalgiriui", džiaugtis, kad laimėjome prieš Alytų po dviejų pratęsimų... Ambicijos yra didesnės."

Legionierius: J.Zdovcas – ne pirmas slovėnas, kurio viena karjeros stotelių – Kaunas. / rtvslo.si nuotr.

Pasak P.Motiejūno, praeitą vasarą komplektuojant komandą nerimo signalų nebuvo.

"Dirbome intensyviai – ir jis, ir asistentai, buvo pasamdyta skautingo kompanija, kuri intensyviai analizavo potencialius žaidėjus. Tačiau viena yra ant popieriaus, o kai pradeda žaisti – matyti tikrasis vaizdas. Suteikti antrą šansą komplektuoti, turint galvoje finansinę situaciją, mums yra per didelė prabanga", – sakė "Žalgirio" direktorius.

P.Motiejūnas tikisi, kad reiklusis J.Zdovcas įkvėps žalgiriečiams kovos aistros ir pasitikėjimo savo jėgomis.

"Jo griežtumas buvo vienas pagrindinių dalykų, kuris mus užkabino. Trenerio teigimu, su šios sudėties komanda galima dirbti, bet gali būti ir pokyčių. Svarbiausia – rezultatai", – teigė P.Motiejūnas.

Per dieną – 1 000 metimų

"Vienintelė priežastis, kodėl taikliai atakuodavau krepšį, – sunkus darbas per treniruotes ir po jų. Po tūkstantį metimų kiekvieną dieną", – interviu "Kauno dienos" korespondentui Zigmui Jurevičiui yra sakęs J.Zdovcas, kai jo vadovaujama Slovėnijos rinktinė 2014-aisiais dalyvavo tarptautiniame turnyre "Huawei Cup".

– Talento man niekas nepadovanojo. Kad tapčiau aukšto lygio žaidėju, turėjau išlieti labai daug prakaito. Aš gyvenau krepšiniu. Deja, apie daugumą dabartinių žaidėjų to negaliu pasakyti. Jie žino, kada baigiasi treniruotė, kada prasideda privatus gyvenimas ir kokia turi būti jų darbo sutartis, – kalbėjo J.Zdovcas.

– Arvydo Sabonio nuomone, labai geras krepšininkas retai tampa geru treneriu. Ar jūs lengvai persikvalifikavote iš žaidėjo į strategą?

– Gal ir keista, bet man tai nebuvo sunku. Mėgaujuosi šiuo darbu, jaučiuosi savo rogėse. Nebijau imtis atsakomybės, nebijau didelių iššūkių ar galingų varžovų. O svarbiausia – nebijau mokytis. Laikausi auksinės taisyklės: niekada nerodyti savo ego. Aikštėje tai nėra blogai, bet treneris negali būti žvaigžde, iškelti savęs aukščiau savo žaidėjų. Sužaidžiau nemažai įspūdingų rungtynių, bet niekada neišgirsite manęs savo auklėtiniams sakančio, kad kažkurioje situacijoje jie privalo žaisti vienaip ar kitaip, nes taip kažkada žaidžiau aš.

– Kaune ne kartą viešėjote kaip žaidėjas. Kokie prisiminimai jus sieja su mūsų miestu?

– Labai geri. Pas jus man nepaprastai sekėsi. Jei nesuklysiu, su Liublianos "Olimpija" išsivežėme vien pergales. Gerai atsimenu, kai įveikėme "Žalgirį", o tąkart mums labai padėjo Š.Jasikevičius. Tai buvo principinė dvikova. Bendrauju su kai kuriais buvusiais jūsų krepšininkais. Treniruodamas Sankt Peterburgo ekipą dažnai susitikdavau su Rimu Kurtinaičiu, matydavausi su A.Saboniu. Mūsų bendrus prisiminimus labai gerbiu.

Bendra karjera – Liublianoje

"Jis buvo čempionas ir nuostabus komandos draugas. Tai – viena priežasčių, dėl kurių man buvo taip gera Liublianoje. Atidžiai ir su pagarba jo klausydavausi, be to, jis turėjo daug savo žaistų rungtynių buvusios Jugoslavijos rinktinėje vaizdajuosčių. Jį stebėdamas stengiausi išmokti, kaip vesti į kovą stiprią komandą", – savo knygoje "Laimėti neužtenka" rašė Š.Jasikevičius, prisiminęs bendrą karjeros su J.Zdovcu etapą.

"Žalgiriui" yra atstovavę krepšininkai slovėnai Goranas Jurakas, Beno Udrihas, kitose Balkanų šalyse gimę, bet Slovėnijos pilietybę turintys Aleksandras Čapinas, Mirza Begičius.

Eurolygos trečio turo rungtynes "Žalgiris" žais spalio 13-ąją Belgrade su "Crvena zvezda" komanda, ketvirtojo – 15 d. Graikijoje su "Olympiakos".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių