Ruošėsi sutikti vieną strategą, priims kitą

Jure Zdovcas su savo štabu turėjo pakankamai laiko po kaulelį išnarstyti Zvezdano Mitrovičiaus taktikos schemas, bet vis tiek atsidurs to aplaidaus studento kailyje. Kauno „Žalgirio“ treneriui „Monaco“ žaidimo analizę teko atidėti paskutinei nakčiai.

Stovykloje – sumaištis

Krepšinio specialistai teigia, kad pakeitusi trenerį komanda psichologiškai mobilizuojasi ir bent trumpam sužaidžia aukščiau savo įprastų galimybių. Taip sutapo, kad šią teoriją Eurolygos 15-ajame ture žalgiriečiams teks išmėginti savo pavyzdžiu. Į Kauną atskridęs „Monaco“ klubas prieš pat išvyką atleido Z.Mitrovičių ir skubotai sukirto rankomis su Saša Obradovičiumi.

Prancūzijos klubo vadovas Aleksejus Jefimovas sprendimą keisti ilgametį trenerį bandė aiškinti vien sportinėmis aplinkybėmis, bet jo argumentai prieštaravo vienas kitam.

„Žinau, kad Zvezdanas visada darė viską, ką galėjo dėl šio projekto! Klubas ir jis pats augo kartu nuo Prancūzijos antrosios lygos iki Europos taurės titulo ir žaidimo Eurolygoje…. Kartais vadovybė turi priimti sunkius sprendimus, atsižvelgdama į tai, kad projektas ir jo tikslai yra aukščiau už bet ką“, – dėstė A.Jefimovas.

Šia fraze rusas prasitarė, kad Z.Mitrovičiaus atleidimą lėmė ne vien sportinės priežastys.

Konfliktavo su M.Jamesu

51-ų juodkalnietis praėjusį sezoną padėjo „Monaco“ sensacingai laimėti Europos taurę ir kelialapį į Eurolygą. Šis sezonas prasidėjo taip pat sėkmingai. Eurolygos naujokai per pirmuosius devynis turus iškovojo penkias pergales, iš jų ir namuose įtikinamai laimėjo prieš Maskvos CSKA (97:80).

Tiesa, toliau patirti penki pralaimėjimai paeiliui prancūzus iš pajėgiausiųjų aštuoneto nubloškė į keturioliktą vietą. Maža to, komanda bet kada gali atsidurti šešioliktoje ar net priešpaskutinėje, septynioliktoje, pozicijoje, nuo kurios ją skiria tik viena nesėkmė. Eurolygos autsaideriai kauniečiai nuo „Monaco“ krepšininkų atsilieka dviem pergalėmis.

Vis dėlto ne mažiau realu, kad kunigaikštystės klubo vairininko karjerą pakirto ne keli pastarieji pralaimėjimai, o vidinės intrigos. Z.Mitrovičius 11-ojo turo mače Stambule su „Anadolu Efes“ pakeitė prastai rungtyniavusią didžiausią komandos žvaigždę Mike’ą Jamesą. Šis, apsižodžiavęs su trenerių štabu, daugiau į aikštę nebežengė. Panaši istorija pasikartojo ir praėjusio turo dvikovoje su Milano „AX Armani“. Vos porą minučių sužaidęs M.Jamesas buvo pasodintas ant suolo ir paliko areną. Nors treneris aiškino taip pasielgęs dėl amerikietį kamavusios traumos, šis socialiniuose tinkluose išliejo tulžį. Žinant, kad M.Jamesas yra svarbiausias ekipos žaidėjas ir kiek daug pastangų ir pinigų rusai, vadovaujantys „Monaco“ klubui, įdėjo jį viliodami į Prancūziją, lieka mažai abejonių, kad vadovybė, nenorėdama aštrinti konflikto, paaukojo Z.Mitrovičių.

Lietuviu pasitiki

Jį pakeitęs S.Obradovičius Monake jau dirbo 2019–2020 m. sezoną. 52 metų žinomas Serbijos krepšinio specialistas praėjusį sezoną ragavo Eurolygos duonos su gimtojo Belgrado „Crvena Zvezda“, iš kur buvo atleistas.

Kartais vadovybė turi priimti sunkius sprendimus, atsižvelgdama į tai, kad projektas ir jo tikslai yra aukščiau už bet ką.

M.Jamesas šį sezoną Eurolygoje pelno vidutiniškai po 13,8 taško, atlieka po 4,6 rezultatyvaus perdavimo ir renka 14 naudingumo balų. Naudingiau už jį žaidžia tik vidurio puolėjas Donta Hallas. 208 cm ūgio atletiškas amerikietis renka vid. po 15,4 naudingumo balų, pelnydamas po 9,8 taško (73 proc. dvitaškių), atkovodamas po 6 kamuolius bei blokuodamas po 1,5 metimo. Jo kolegos Donato Motiejūno rodikliai kuklesni – 8 taškai (56 proc. dvitaškių, 47 proc. tritaškių), 3,9 atkovoti kamuoliai bei 8,1 naudingumo balų. Lietuvis iš „Monaco“ klubo ryškiai išsiskiria dabar jau buvusio trenerio jam suteikiamu pasitikėjimu – vidurio puolėjas startiniame penkete pradėjo net 13 iš 14 rungtynių. Vis dėlto pastaruoju metu bene ryškiausiai žiba gynėjas Parisas Lee. Nedidukas, vos 183 cm ūgio amerikietis per pastarąsias keturias Eurolygos dvikovas net trijose pasiekė 20 naudingumo balų vidurkį.

Prieš išvyką į Kauną Prancūzijos pirmenybėse „Monaco“ (8 pergalės ir 3 nesėkmės) svečiuose 90:99 nusileido Strasbūro IG (7 ir 3). D.Motiejūnas per 22 min. surinko 15 taškų (5/8 dvit., 1/1 trit., 2/5 baud.), atkovojo 6 ir perėmė 2 kamuolius, 2 kartus suklydo bei surinko 17 naudingumo balų.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai nesėkmės vidaus fronte išvengė, tačiau sunkus laimėjimas 81:78 prieš „Betsafe-LKL“ čempionato autsaiderį paliko daugiau klausimų nei atsakymų. Kauniečiai akistatą su „Monaco“ pasitinka beveik optimalios sudėties, tik be ilgam iškritusio Joffrey Lauvergne bei ant parketo jau grįžtančio Pauliaus Jankūno.

"Monaco"

Gynėjai: Rudy Demahis (Prancūzija, ūgis 190 cm), Parisas Lee (JAV, 183 cm), Leo Westermannas (Prancūzija, 198 cm), Yakuba Ouatttara (Prancūzija, 192 cm), Robas Gray (JAV, 186 cm), Danilo Andjusičius (Serbija, 194 cm), Mike’as Jamesas (JAV, 185 cm).

Puolėjai: Dwayne’as Boconas (JAV, 198 cm), Willas Thomasas (JAV, 203 cm), Alpha Diallo (JAV, 201 cm), Brockas Motumas (Australija, 208 cm), Ibrahima Faye (Senegalas, 209 cm), Armelas Traore (Prancūzija, 203 cm).

Vidurio puolėjai: Jerry Boutsiele (Prancūzija, 208 cm), Donatas Motiejūnas (Lietuva, 213 cm), Donta Hallas (JAV, 208 cm).

Vyriausiasis treneris Saša Obradovičius (Serbija).


Šiame straipsnyje: Jure ZdovcasŽalgirisMonaco

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių