Kijeve dirbantis G. Navikauskas: mes ukrainiečiams dabar – pati artimiausia tauta

Ar lietuviai, žaidžiantys "Budivelnik" klube, pasidavė panikai ir jau bėga į Lietuvą? Kodėl Kijevo klubas Europos taurės rungtynes su "JSF Nanterre", vyksiančias šįvakar, iš namų arenos perkėlė būtent į Kauną? Į šiuos ir kitus jūsų klausimus atsakė G. Navikauskas.

Šiandien portale lankėsi svečias iš Ukrainos – Kijevo "Budivelnik" klubo vienas vadovų Gediminas Navikauskas. Kaunietis, ne vienerius metus gyvenantis ir dirbantis Kijeve, atsakė į klausimus apie revoliuciją Ukrainoje. Taip pat papasakojo apie neramumų atgarsius šios šalies krepšinyje.

Ar lietuviai, žaidžiantys "Budivelnik" klube, pasidavė panikai ir jau bėga į Lietuvą? Kodėl Kijevo klubas Europos taurės rungtynes su "JSF Nanterre" (Prancūzija), vyksiančias šįvakar, iš namų arenos perkėlė būtent į Kauną? Į šiuos ir kitus jūsų klausimus atsakė G. Navikauskas.

- Papasakokite, ką kasdien matote Kijeve? Ar ten labai baisu?

- Su žaidėjais juokaujame, kad pas mus kasdien - Naujieji metai. Nuolat sproginėdavo sprogmenys, signalinės raketos, nuolat švietė gaisrų pašvaistės. Bet tai reikia matyti, nes paaiškinti sunku. Visi tie neramumai koncentruojasi siauroje, maždaug pusės kilometro spindulio teritorijoje. Todėl važiuodamas į darbą kiek tolimesnėmis gatvėmis to beveik nejauti. Tačiau mieste yra kontrolės postai, kuriuose stovi kaukėti kovotojai. Jie tikrina asmens dokumentus. Beje, lietuviškas pasas yra garantuotas leidimas patekti, kur tik reikia. Pačiame Maidane buvau kelis kartus, paskutinį sykį šeštadienį. Ta aikštė tuomet atrodė kaip Stalingradas per Antrąjį pasaulinį karą. Vis dėlto jaučiasi, kad net ir ten yra palaikoma tvarka, yra organizuotumas, netgi išvežamos šiukšlės, prižiūrima aplinka, kiek tai įmanoma tokiomis sąlygomis. Stovi šimtai biotualetų, visi maitinami nemokamai.

- Kada pajutote, kad Ukrainoje vyksta karas? Ar galėjote įsivaizduoti, kad ši didelė šalis gali taip subyrėti?

- Kažkas tokio prasidėjo vasario 18 d. paryčiui, kai vykome į oro uostą ir pamatėme, kaip link aukščiausios Rados vyksta pilni žmonių autobusai iš kitų Ukrainos miestų. Miesto prieigose stabdomi krovininiai automobiliai, vežantys malkas. Vietos milicija jiems liepdavo išversti malkas, kad šis kuras nepatektų į Maidaną. Tos pačios dienos vakare, mums atvykus į Slovėniją žaisti Eurotaurės varžybų, jau per televizija pamatėme gąsdinančius vaizdus: šaudymai į demonstrantus ir panašiai. Rusijos manevrai, panašūs į karo veiksmus, prasidėjo praėjusį penktadienį, kai kariškiai be atpažinimo ženklų pasirodė Krymo teritorijoje.

- Tikriausiai bendraujate su kitais Ukrainoje dirbančiai lietuvių verslininkais. Kokios dabar jų nuotaikos - ar šiuo metu jie vis dar Ukrainoje, ar grįžę į Lietuvą?

- Ambasadoje susitinku su daugeliu verslininkų. Jie kaip tik šiuo metu lieka Ukrainoje, nes dabar jiems ypatingai reikia prižiūrėti savo verslo reikalus. Kad lietuviai su savo verslu trauktųsi iš Ukrainos, man neteko girdėti. Beje, vieno Ukrainoje veikiančio lietuviško prekybos tinklo apyvartos netgi išaugo, nes per neramumus žmonės puolė kaupti maisto ir kitų produktų atsargų.

- Ar Kijeve nesijaučia maisto prekių, degalų, trūkumas?

- Nesijaučia. Buvo sutrikęs tiekimas vasario 18 - 20 d., bet ne dėl produktų trūkumo, o dėl sudėtingo pravažiavimo pro barikadas ir panašiai.

- Ar ukrainiečiai jaučia, žino, kad lietuviai su jais? Ko dar be moralinės paramos reikia paprastiems Ukrainos gyventojams? Gal apskritai Jūs galėtumėte tarpininkauti teikiant humanitarinę pagalbą?

- Neabejotinai. Lietuviai ukrainiečiams dabar yra bene artimiausia tauta. Jiems reikia įvairios pagalbos, bet svarbiausia - būtent moralinė bei politinė parama. Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas daug daro, kad ukrainiečiai tą paramą jaustų. Ir taikos metu mes, "Budivelnik" klubas, Arvydas Sabonis turėjome daug bendrų Lietuvos - Ukrainos humanitarinių projektų.

- Ar teko lankytis Kryme, gal bendravote su tenykščiais žmonėmis? Gal šiaip tarp pažįstamų Ukrainos piliečių yra kilusių iš Krymo - kokios jų nuotaikos?

- Kryme nesu buvęs, bet turiu pažįstamų, gyvenančių arti Rusijos esančiuose regionuose. Pastebiu, kad Rusų propaganda yra padariusi didelę įtaką jų mąstysenai. Juk tai buvo daroma daugelį metų. Nenuostabu, kad nemaža Krymo dalis nori šlietis prie Rusijos.

- Kaip neramumai paveikė Ukrainos verslą, kuris taškėsi milijonais sportui? Ar smarkiai susispaudė?

- Futbolo čempionatas - sustabdytas. Matyt, ir finansavimas sustojo. Ir krepšinio klubams - neramūs laikai. Iki šiol visas Ukrainos sportas laikėsi turtingų privačių rėmėjų dėka.

- Kaip dėl "Eurobasket 2015"? Ar realu, kad čempionatas bus atšauktas iš Ukrainos?

- Šiandien UBI įmonė, susijusi su mūsų savininkais ir statanti 4 arenas čempionatui, patikino, kad, nepaisant nieko, visos arenos bus pastatytos laiku. Ukraina turi patirtį rengiant didelio masto sportinius renginius, tokius kaip Europos futbolo pirmenybės. Vis dėlto dėl įtemptos situacijos pavojus egzistuoja.

- Kokios pozicijos laikosi "Budivelnik" klubas per neramumus Ukrainoje. Palaiko kurią nors pusę, ar pasirinko poziciją "aš nei baltasis, nei raudonasis"?

- Sportininkams rekomenduojama būti neutraliems. Bet mūsų klubas palaiko Ukrainos siekį išlaikyti vientisumą, suverenitetą ir būti Europoje. Klube politikos reikalų neišvengiame. Mūsų amerikiečiai prisiskaito naujienų internete ir ima nerimauti. Bet mūsų patyrę žaidėjai Dainius Šalenga ir Darjušas Lavrinovičius juos nuramina. Tai man labai palengvina darbą, neveltui mes vieninteliai iš visų klubų per kilusius neramumus šalyje išlaikėme visą sudėtį.

- Iš Ukrainos klubų jau masiškai bėga užsieniečiai. Ar iš jūsų klubo dar niekas nepasitraukė?

- Kol kas niekas. Turime tris amerikiečius, porą lietuvių ir latvį žaidėją bei trenerį Ainarą Bagatskį, jo asistentą. Be to, dar yra treneris iš Lietuvos Paulius Juodis. Šis kolektyvas ir laiko vadžias, rodo pavyzdį mūsų amerikiečiams, kad nereikia sekti jų tėvynainių pavyzdžiu. Iš tiesu, jau beveik visi klubai prarado nemažai užsieniečių. Girdėti balsų, kad Donecko ir Mariupolio ekipos netgi gali nebaigti čempionato.

- Kalbėta, kad du buvę žalgiriečiai – Darjušas Lavrinovičius ir Dainius Šalenga – iš „Budivelnik“ grįš į „Žalgirį“, o buvęs vilnietis Michailas Anisimovas – į „Lietuvos rytą“. Ir turėsime įdomius LKL finalus. Kiek tai realu?

- Jei jie grįžtų, LKL finalai būtų įdomesni. Bet jie turi sutartis ir mes norime juos išlaikyti. Nes Darjušas jau spėjo tapti komandos lyderiu, o Dainiaus patirtis labai praverčia svarbiose rungtynėse bei padeda tobulėti mūsų žaidėjams ukrainiečiams.

- Ar išvis įmanoma tokioje įtemptoje atmosferoje, kai žmonės žūsta, rungtyniauti?

- Jeigu žaidžiame, vadinasi, įmanoma. Aišku, visa aplinka atsiliepia žaidėjams, ypač vietiniams. Jie išgyvena dėl to, kas laukia ateityje. Niekas nenori kraujo praliejimo ir karo.

- Kaip nusprendėte perkelti rungtynes su prancūzais į Kauną? Ar prancūzai išsigando, ar patys sugalvojot?

- Šiandien kalbėjau su prancūzais, kurie atsiprašė ir paaiškino, kodėl nenorėjo važiuoti į Kijevą. Jų argumentas - jei, neduok Dieve, kas nors nutiktų Kijeve, draudimo kompanijos atsisakė mokėti išmokas. Kodėl Kaunas? Ne paslaptis, kad mus sieja draugiški santykiai su "Žalgiriu". Prieš savaitę Eurolygai pareikalavus susirasti rezervinę aikštę, mums nekilo abejonių, kur kreiptis. Sužinojome, kad "Žalgirio" arena tomis dienomis neužimta ir atvykome.

- "Žalgirį“, kaip ir „Budivelnik“, remia tas pats ukrainietiškas „PrivatBank“. Ar nėra grėsmės, kad po šitų karų „Žalgiris“ negaus labai reikalingų ukrainietiškų pinigėlių?

- Tikiuosi, kad grėsmės nėra, su sąlyga, kad nepablogės situacija Ukrainoje. Mes buvome nuraminti, kad įsipareigojimai bus įvykdyti. Todėl mes su kitais 6 "PrivatBank" remiamais klubais laikėmės pozicijos tęsti čempionatą.

- Ne vienus metus vadovavote "Žalgiriui". Neblogai, nes rezultatai buvo tikrai geri. Bet kai pasitraukėte, palikote komandą paskendusią skolose. Ar, jūsų nuomone, padarėte viską, ką galėjote? Jums dėl nieko negėda?

- Malonu, kad pripažįstate, kad rezultatai buvo geri. Žinoma, padariau ne viską. Buvo ir klaidų. Pernelyg pasitikėjau verslo struktūromis, kurios žadėjo didelę paramą "Žalgiriui". Skolos susidarė ne tik dėl "Žalgirio", bet ir dėl kai kurių stambių rėmėjų pasitraukimo. Vis dėlto, manau, kad mes palikome gerą pagrindą šiuolaikiniam "Žalgiriui". Jei ne mūsų įdirbis, manau, kad šiandien arenos Kaune vis dar nebūtų. Netgi nepaisant to, kad mes palaikėme kitą projektą - prancūzų.

- Ar tikitės, kad kauniečiai gausiai susirinks į šiandienos varžybas "Budivelnik"?

- Pagal ažiotažą, kuris matomas žiniasklaidoje, galvojame, kad turėsim didesnį palaikymą Kaune nei Kijeve. Juolab, kad bilietų kainos į šias rungtynes Kaune - simbolinės, prilygstančios LKL varžybų kainoms. O abonementų savininkams įėjimas - įprastinis. Visos lėšos, surinktos iš bilietų, bus pervestos Maidano reikmėms.

Visus atsakymus skaitykite portalo svečio rubrikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

crisys

crisys portretas
nuotraukoje Konstantinas Meladze galvoja ka dar sugalvoti su Viagra :)))))

Visiems laimes

Visiems laimes portretas
liveleak .com/view?i=ed6_1393603675

mh

mh portretas
o ruskiam ir putinam tikrai ne.... taigi kas ką rurens?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių