Magiškas skaičius – „Žalgirio“ pergalių garantas

  • Teksto dydis:

Artūras Milaknis prametė savo pirmąjį rungtynių tritaškį, kai antrojo kėlinio pradžioje gavo kamuolį būdamas visiškai laisvas dešiniajame aikštės kampe. Tokių nedengiamų metimų per kelias paskutines rungtynes jis buvo prametęs ne vieną ir atrodė, kad dėl to yra atsidūręs savotiškoje duobelėje.

Po to netaiklaus metimo per likusį rungtynių su Tel Avivo „Maccabi“ laiką Milaknis susmeigė keturis tolimus metimus ir bet kokios mintys apie užstrigusį taikiklį buvo pamirštos.

Savo pirmąjį tritaškį jis pataikė pagąsdinęs Johnny O’Bryantą ir išmetęs kamuolį per Michaelą Rollą. Antrasis tinklelį skrodė po puikios kombinacijos, kai Milas pastatė nugarinę užtvarą Edgarą Ulanovą dengusiam Angelo Caloiaro, staigiai atšoko į dešinįjį kampą, greitai susistatė kojas ties tritaškio linija ir išmetė kamuolį tam pačiam Caloiaro skrendant link jo aukštai iškeltomis rankomis.

Tai buvo du tritaškiai, dėl kurių Milaknis turėjo dirbti kur kas daugiau nei dėl pirmojo, bet abu jie, atrodė, snaiperiui buvo netgi paprastesni nei pirmasis, kai netikėtai gavo kamuolį tiesiog stovėdamas laisvas kampe.

„Tuos laisvus metimus iš taško reikia užsidirbti išbėgus iš kažkokių specialių derinių, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ aiškino Milaknis. – Reikia greitai, staigiai išmesti. Ant to daugiau dirbu papildomai, stengiuosi atkurti tas rungtynių situacijas. Statinių metimų, aišku, irgi išmetu, bet stengiuosi daugiau mesti tuos rungtynių metimus. Gal reikės daugiau prie statinių grįžti?“

Milaknio taiklumas iš toli per 7 ankstesnes rungtynes tebuvo 32,3 proc. (11/34). Dvikovose su Podgoricos „Budučnost“ ir Pirėjo „Olympiakos“ jis prametė po 5 tritaškius, mačuose su „Barcelona“ ir „Chimki“ – po 4. Dažnai tai būdavo geri metimai, po kombinacijų arba tiesiog atsilaisvinus, bet kamuoliai nerasdavo tinklelio.

„Jaučiu areną, kad kai gaunu kamuolį, neduok Dieve, laisvesnis, tai jaučiasi lūkesčiai, – pasakojo Milaknis. – Galbūt visi tikisi, kad mesiu 100 proc.? Taip nėra.“

Tas savotiškas ūžimas tribūnose kas kartą, kai Milaknis gauna kamuolį ties tritaškio linija, tapo neatsiejama „Žalgirio“ namų rungtynių dalimi. Galbūt tai trukdo, paklausiau, bet Milaknis tik papurtė galvą.

„Kai rungtyniauji, kažkur fone girdi, bet nemanau, kad tai daro įtaką metimui, – sakė pavojingiausias „Žalgirio“ metikas. – Gera ir malonu girdėti, kad žmonės taip tiki metimu. Aišku, nusivili prametęs, bet nemanau, kad tai trukdo ir nelinkčiau, kad sustotų.“

Vienas žmogus, kuris niekada nenustos tikėti Milaknio metimu, yra Šarūnas Jasikevičius. Trečiajame kėlinyje po minutės pertraukėlės „Žalgiris“ nuostabiai išpildė trenerio nubraižytą derinį, kai tritaškiui Milaknis buvo išvestas jau 7-ąją atakos sekundę – vos tik persivarius kamuolį į varžovų aikštės pusę.

„Aš visai nekreipiu dėmesio į jo procentus, – po dvikovos sakė Jasikevičius. – Milaknis turi mesti, o mano darbas yra sukurti progas.“

Tie Milaknio procentai net su duobelėmis keliose rungtynėse yra itin aukšti. Tritaškius Eurolygoje jis meta 44,6 proc. taiklumu, o namie šis rodiklis siekia net 47,4 proc.

Po 3 tritaškius penktadienį pridėjo Leo Westermannas ir Edgaras Ulanovas ir tai „Žalgiriui“ padėjo pasiekti sezono tolimų metimų rekordą (11).

Visgi svarbiau nei tritaškiai penktadienį buvo gynyba. „Žalgiris“ antrą kartą šią savaitę praleido vos kiek daugiau nei 70 taškų (71 Stambule ir 73 Kaune) bei taip dar kartą patvirtino nerašytą „mažiau nei 80 taškų“ taisyklę.

Visas 6 šio sezono rungtynes, kuriose „Žalgiris“ praleisdavo mažiau nei 80 taškų, jie laimėjo. Tuo metu iš 8 rungtynių, kuriose buvo praleista bent 80 taškų, buvo laimėtos tik vienos ir tos pačios – su pratęsimu Atėnuose.

Žinoma, reikia atsižvelgti į tai, kad „Daruššafaka“ (vid. 75,6 taško) ir „Maccabi“ (vid. 76,9) nėra geriausiai puolančios Eurolygos komandos, bet „Žalgiris“ šį sezoną jau nudegė nuo panašiai silpnai puolančių Maskvos srities „Chimki“ bei „Barcelona“ komandų.

Gynyba mače su „Maccabi“ ypatingai džiugino Jasikevičių.

„Tomas Masiulis rašosi klaidas, kurias padarome nesilaikydami žaidimo plano, tai šiandien tas skaičius buvo vienas mažiausių per 14 rungtynių ar galbūt net mažiausias, – sakė „Žalgirio“ treneris. – Niekas nepadarys visko idealiai, bet mums tuos skaičius reikia mažinti ir šią savaitę tai padarėme.“

„Žalgirį“ penktadienį baudė du žaidėjai, bet abiem jiems ir sekėsi. Scottie Wilbekinas pataikė 4 tritaškius, tačiau visus juos – iki ilgosios pertraukos, o pirmieji trys buvo itin sudėtingi. O’Bryantas baudė taikliais metimais iš vidutinio nuotolio (6/8 dvit.), tačiau rimtesnių ginklų „Maccabi“ visą vakarą taip ir neišsitraukė.

„Žalgiris“ ketvirtajame kėlinyje išmetė kozirį, kai gintis prieš 188 cm ūgio Wilbekiną pasiuntė 18 cm aukštesnį Aaroną White’ą. Per šį ketvirtį „Maccabi“ puolimo lyderis prametė abu mestus tritaškius ir surinko vos 3 taškus, kai per pirmus tris kėlinius buvo įmetęs 17.

Ar White’o gynyba sustabdė Wilbekiną? Šiuo klausimu „Žalgirio“ ir „Olympiakos“ trenerių mintys išsiskyrė.

„Kai pamatėme, kad White’as ginasi prieš Wilbekiną, nusprendėme jam leisti žaisti individualiai ir, manau, jis puikiai pasirodė žaisdamas vienas prieš vieną. Tada mes su juo nebežaidėme pikenrolo“, – atsakė Sfairopoulos.

„Puikiai, – paklaustas, kaip White’as apsigynė prieš Wilbekiną, atsakė Jasikevičius. – White'as prieš jį atrodė galbūt net geriausiai. Su Aaronu jau tai esame išbandę, jis ir prieš Švedą gana neblogai gynėsi ir ateityje tai darysime. Prieš rungtynes pagalvojame, ką galime statyti prieš tokias Europos super žvaigždes. Aaronas yra vienas iš variantų, kuris gali padėti. Esu labai patenkintas, kaip jis gynėsi prieš Wilbekiną.“

Ta atkarpa, kai White’as gynėsi prieš Wilbekiną, nebuvo ilga, bet per ją „Maccabi“ snaiperis nepelnė nė taško. Kartą jis išmetė skubotą tritaškį iš 8 metrų ir metimas nė nelietė lanko, kartą išprovokavo pražangą, o visus kitus kartus tiesiog nusimesdavo kamuolį.

„Bandžiau jį spausti ir versti veržtis po krepšiu, – sakė White’as. – Treneris manimi pasitiki ginantis prieš skirtingas pozicijas ir manau, jog šiandien susitvarkiau visai neblogai.“

„Kai varžovus sulaikome iki 80 taškų, tuomet ginamės su tinkamu mentalitetu, stabdome juos ten, kur pabrėžia treneris, o tuomet geriau veikia ir puolimas, – aiškino White'as. – Rungtynės su „Daruššafaka“ buvo bjaurios, ypač pirmuosius tris ketvirčius, bet gerai atrodėme gynyboje, o per ketvirtąjį kėlinį surinkome 26 taškus. Jeigu žaisime gerai gynyboje, ateis ir puolimas.“

„Žalgiris“ laimėjo ketvirtą kartą per penkis mačus, o per šią atkarpą buvo įveiktos ir aukščiau turnyrinėje lentelėje buvusios Pirėjo bei Milano komandos, ir po pokyčių trenerių štabuose atsigavusios „Daruššafaka“ bei „Maccabi“ komandos.

Pirmąjį Eurolygos ratą kauniečiai pabaigs maču Las Palme ir turi šansą pirmą kartą šį sezoną turėti daugiau pergalių nei pralaimėjimų.

„Manau, kad tiesiog žaidžiame gerą krepšinį, – sakė White’as. – Kaip ir sakė treneris: su kai kuriais pralaimėjimais galima gyventi, jeigu žaidžiame gerai. Sunkiausia susitaikyti su tokiomis nesėkmėmis, kuriose nebūname vieningi, nesilaikome žaidimo plano. Kol darysime tai, ko prašo treneris, manau, turėsime teigiamus rezultatus.“

„Žalgirio“ areną pakėlęs White'o dėjimas – Eurolygos Top 10-uke


Šiame straipsnyje: ŽalgirisMaccabikrepšinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių