A. Karnišovui dvikova su Lietuva – emocingas išbandymas

Barselonos miestas Artūrui Karnišovui kelia tik geriausius prisiminimus. Čia jis su Lietuvos rinktine iškovojo savo pirmąjį olimpinį medalį, čia gimė jo sūnus, čia praleisti sėkmingiausi klubinės karjeros metai.

Šį vakarą Barselona A. Karnišovui taps dar vieno pirmojo įvykio vieta. Katalonijos sostinėje JAV rinktinė, kurioje buvęs krepšininkas dirba skautu, susitiks su Lietuvos nacionaline komanda.

Taip A. Karnišovas, rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės krepšininkas, pirmą kartą atsidurs kitoje aikštės pusėje nei lietuviai.

„Galvojau, gal kažkaip pavyks išvengti šių rungtynių. Gaila, kad nepavyko. Tiek metų pražaidus už Lietuvos rinktinę… – atsiduso A. Karnišovas. – Lietuvos rinktinė pademonstravo labai gražų žaidimą ir pelnytai dalyvaus pusfinalyje.“

1992-1999 metais Lietuvos rinktinėje žaidęs A. Karnišovas nacionalinės komandos marškinėlius vilkėjo 80 kartų. Pagal pelnytus taškus (1456) jis įtikinamai lenkia visus artimiausius persekiotojus, iš kurių pirmajame dešimtuke visi, išskyrus Liną Kleizą, jau baigę karjerą.

Prieš 22 metus A. Karnišovas buvo tas jaunuolis, kuris per Barselonos olimpiadą nuo atsarginių suolo fotografavo pirmosios „Svajonių komandos“ narius.

Tada 21 metų žaidėjas negalėjo nė pagalvoti, kad vieną dieną pats taps stipriausios pasaulio krepšinio rinktinės dalimi.

Nuo pernai A. Karnišovas yra tarptautinis JAV rinktinės skautas, daugiausia atsakingas už varžovų krepšininkų analizę.

„Viskas yra trenerių ir žaidėjų nuopelnas, mano indėlis labai mažas, – kuklinosi buvęs krepšininkas. – Surinktas labai geras trenerių kolektyvas ir man didelė garbė būti maža šios didelės grupės dalimi.“

JAV rinktinei nuo 2006 metų vadovauja Mike'as Krzyzewski. Jam užėmus vyriausiojo trenerio postą, o JAV krepšinio federacijos vadovu tapus Jerry Colangelo, amerikiečiai stipriai pakeitė požiūrį į tarptautines varžybas.

Taip rinktinėje atsirado trijų skautų pareigos. Šie žmonės važinėja po tarptautines varžybas ir stebi įvairias komandas, net jeigu tikimybė su jomis susitikti yra labai maža.

Pavyzdžiui, pernai amerikiečiai siuntė skautus į Europos pirmenybes Slovėnijoje ir Amerikos čempionatą Slovėnijoje. Šiemet skautai stebėjo potencialius varžovus Gran Kanarijoje ir Madride.

Anot A. Karnišovo, pasikeitusiam požiūriui įtakos turėjo ir išaugęs užsieniečių skaičius NBA lygoje.

„Šiais metais NBA bus apie 100 žaidėjų iš užsienio. Tai maždaug 25 proc. lygos. Krepšinis visose šalyse populiarėja ir jų žaidimas gerėja, reikia gerbti kiekvieną varžovą ir mes į tai žiūrime labai rimtai“, – aiškino JAV rinktinės personalui priklausantis lietuvis.

Prieš 22 metus viso to nebuvo. Tada A. Karnišovas, kaip ir likęs pasaulis, susižavėjęs stebėjo JAV rinktinės krepšininkus, aikštelėje darančius, ką nori. Amerikiečiai tada įtikinamai iškovojo Barselonos olimpinių žaidynių auksą ir visiems laikams pakeitė krepšinį.

1992 metų olimpiada yra minima kaip lūžis krepšinyje, po kurio prasidėjo masinis šios sporto šakos augimas visame pasaulyje.

A. Karnišovui vėliau keliai su Barselona susikirto ne kartą. 1995 metais jis sudarė sutartį su šio miesto krepšinio klubu ir jam atstovavo dvejus metus. 1997 metais lietuvis buvo išrinktas geriausiu Europos krepšininku.

2000 metais A. Karnišovas sugrįžo į „Barceloną“ ir po dvejų metų šiame klube baigė profesionalo karjerą. Su Katalonijos ekipa jis tris kartus tapo Ispanijos čempionu ir kartą laimėjo Ispanijos taurę.

Simboliška, kad per pirmą oficialų turnyrą su JAV rinktine jis vėl lankosi Barselonoje.

„Dabar net apsistojome „Arts“ viešbutyje, šalia olimpinio kaimelio, kur buvome apsistoję ir 1992 metais, – šyptelėjo lietuvis. – Čia gimęs mano sūnus, ir su žmona buvome nuvažiavę prie ligoninės, kur jis gimė. Daug emocijų… Ir dar su Lietuva reikės žaisti.“

Interviu su A. Karnišovu:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių