Ar gali „Žalgiris“ LKL laimėti 10 sezonų iš eilės?

Ambicingi sportininkai ir treneriai pabrėžia, jog iškovoti titulą visada lengviau nei apginti. Tačiau Europos krepšinio istorijoje gausu pavyzdžių, kai klubams užtenka stiprybės laimėtus trofėjus saugoti ne vienerius metus ar net dešimtmečius.

Pavyzdžiui, Tel Avivo „Maccabi“ komanda buvo Izraelio čempionė 23 metus paeiliui.

Šiuo metu Senajame žemyne organizuojami 47 nacionaliniai čempionatai, iš kurių septyniuose nugalėtojai nesikeičia bent penkerius pastaruosius metus. Viena tokių vietų – Lietuvos krepšinio lyga (LKL).

Čia šeimininkaujantis Kauno „Žalgiris“ birželio pradžioje šeštą kartą iš eilės tapo stipriausia ekipa Lietuvoje ir, jei triumfuos dar keturis sezonus, pagerins savo iškovotų titulų paeiliui rekordą. Tokiu atveju žalgiriečiai prisijungtų prie dar dvylikos Senojo žemyno klubų, vietinėse lygose dominavusių net dešimtmetį.

„Žvelgiame į kiekvieną sezoną atskirai ir tikimės tai pakartoti kitąmet, – tvirtino Kauno klubo direktorius Paulius Motiejūnas. – Žinoma, būtų puiku iškovoti dešimt titulų iš eilės, bet tada norėsis dvylikto, trylikto. Normalu, kad „Žalgiris“ turi būti pirmas LKL. Visgi labiau orientuosimės į Eurolygą.“

Nemenka tikimybė pasiekti rekordą

Krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas prognozuoja, kad „Žalgiris“ ateityje dar stipriau dominuos Lietuvoje, tad daugkartinių čempionų laimėjimai turėtų užsitęsti.

„Atsižvelgiant į dabartinę Lietuvos ekonominę situaciją nematau, jog kas nors galėtų pavyti „Žalgirį“ nei pagal pinigus, nei pagal vadybą, nei pagal sportinį dominavimą, – pabrėžė R. Paulauskas. – Pirma, jis turi vietą Eurolygoje (sudarytas 10 metų kontraktas su Eurolyga, – Red.). Tai garantuoja žymiai geresnių žaidėjų pritraukimą. Kauniečiai turi pirmenybę rinkdamiesi krepšininkus.

Pastariesiems tai garantuoja sąlygas žaisti ir tobulėti aukščiausiame lygyje su stipriausiais varžovais. Lietuviai ir užsieniečiai gerokai labiau nori žaisti „Žalgiryje“ nei kitose ekipose. Antra, gerėja „Žalgirio“ finansinė būklė. Klubas atsilaisvina nuo skolų. Biudžetas ne mažėja, o didėja.“

Priežastys, lemiančios žalgiriečių karaliavimą

„Žalgiris“ tik vieną kartą klubo istorijoje nebuvo stipriausia šalies ekipa du sezonus iš eilės. Tai įvyko prieš šešerius metus ir sutapo su sudėtingiausia „Žalgirio“ atkarpa, kai nuo bankroto klubą išgelbėjo Vladimiras Romanovas.

Milijonieriaus žaisliuku tapusi komanda buvo įstumta į komišką situaciją. Prieš 2010 m. LKL finalą buvęs klubo savininkas užsimojo pašalinti visą trenerių štabą. Vieni likę žaidėjai pralaimėjo seriją 3–4 Vilniaus „Lietuvos rytui“.

Tačiau daugiau titulų Lietuvos krepšinio sostinė nebedalijo. Net tada, kai 2014 m. V. Romanovas paliko „Žalgirį“ su milijoninėmis skolomis, o klubui vėl grėsė išnykimas.

„Žalgirio“ dominavimą lemia du pagrindiniai veiksniai, – įsitikinęs R. Paulauskas. – Vienas ekonominis, o kitą galima įvardyti kaip tapatumą, istoriją, autoritetą, žinomumą, įdirbį ir vardą. Tai labai stipriai susiję. Prisiminkime, kas lėmė klubo išlikimą sunkiausiais laikais? Pirmiausia žmonių patriotiškumas.

Kai kurie žaidėjai ir vadovai liko komandoje už visai mažus pinigus ar visai be pinigų. Tokią istoriją turinčiam klubui valstybė, savivaldybė ar privatūs rėmėjai anksčiau ar vėliau ištiesia pagalbos ranką, kadangi per „Žalgirį“ valstybei, savivaldybei ar rėmėjams atsiveria galimybės išeiti į rinkas ir būti žinomiems.“

Buvusiam Lietuvos moterų rinktinės strategui antrino LKL prezidentas Remigijus Milašius: „Kauno ekipa nuolat tampa čempione, nes „Žalgirio“ dominavimą lemia didžiausi finansai ir geriausia vadyba. „Žalgirio“ vadyba yra apskritai viena geriausių Europoje.

Klubas pritraukia daugiausia žiūrovų LKL bei Eurolygoje. Žmonės beprotiškai myli ir palaiko „Žalgirį“. Iš šios ekipos vadybos turi mokytis ne tik LKL komandos, bet ir Europos klubai.“

Nenuverčiamas „Žalgiris“ – ne visai paranku LKL?

Ne vienerius metus stipriausius Europos nacionalinius čempionatus sekantis R. Paulauskus anksčiau sakydavo, jog naudingiau, kai lygose vyrauja konkurencija. Tačiau krepšinio ekspertas pažymėjo, jog įvairiose pirmenybėse retai būna eilės lygių komandų.

„Prancūzijos lygoje nežinai, kas ir kada laimės. Bet ji nėra stipriausia. Turkai turi daug stiprių komandų, tačiau svarbiausia išlieka Stambulo „Fenerbahce“. Rusija turi labai daug pajėgių ekipų, bet ten laimi CSKA. Graikijoje yra „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“. Smagu, kad Lietuvoje yra „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“.

Manau, kad pati lyga nesitiki ir nenori turėti daug tokių komandų. Nacionalinėse pirmenybėse įdomiausia ne tada, kai žaidžia lyderiai. Lygai įdomu kitų komandų konkuravimas turnyro lentelės viduryje. Galvoju, jog LKL vadovai visiškai patenkinti, kai yra du stiprūs klubai, o vienas jų dominuoja. Tai visiškai normali situacija“, – tvirtino R. Paulauskas.

LKL prezidentas labiausiai patenkintas per pastaruosius dvejus metus ypač išaugusiu čempionato lygiu. R. Milašius žarstė pagyras Utenos „Juventus“, „Šiaulių“ ir Klaipėdos „Neptūno“ ekipoms.

„Šį sezoną nežinojome, kurias pozicijas komandos pasidalys iki ketvirtosios vietos. Tai labai gerai, nes anksčiau buvo tik du stiprūs klubai, – akcentavo Milašius. – Ateityje didelį žingsnį žengs Panevėžio „Lietkabelis“.

Klubas palaipsniui kyla aukštyn, turi gerą vadybą, stiprų trenerį ir šeimininkus, norinčius, jog „Lietkabelis“ pakiltų iš pelenų, atgytų. Šiai ekipai prognozuoju labai šviesią ateitį. LKL itin svarbu, kad atsirastų stipri ketvirta komanda.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių