Po žaidynių – ir triumfas, ir katastrofos nuojauta

„Buvo ir džiuginančių rezultatų, ir pamokų, ir neįkainojamos patirties. Viena žinau: kiekvienas mūsų sportininkas varžyboms atidavė visas jėgas“, – apžvelgdama Pekino žiemos žaidynių startus sakė Lietuvos olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Slidininko misija

Vakar Pekino olimpiniame stadione užgeso XXIV žiemos olimpinių žaidynių ugnis.

Varžybose dalyvavo per 2 800 atletų iš 91 šalies, tarp jų – trylika Lietuvos sportininkų.

Sėkmingiausiai iš mūsiškių pasirodė vyrų biatlono komanda, kurią sudarė Karolis Dombrovskis, Linas Banys, Tomas Kaukėnas ir Vytautas Strolia – jie estafetę 4 po 7,5 km užbaigė užėmę 14 vietą. Be to, V.Strolia 20 km individualiose lenktynėse buvo 21-as.

Žaidynių uždarymo parade Lietuvos vėliavą nešė jau trečioje savo olimpiadoje dalyvavęs slidininkas 32-ejų Modestas Vaičiulis.

Pekino žiemos žaidynės vyriausiam Lietuvos olimpinės rinktinės sportininkui 32-ejų M.Vaičiuliui – jau trečios per karjerą. (Vytauto Dranginio / LTOK nuotr.)

„Ši misija – svajonė, kuri retam išsipildo. Esu dėkingas už šią galimybę. Tai didelė garbė“, – sakė olimpietis.

Norvegų sėkmė

16 aukso medalių (iš viso 37 – dar įskaičiavus 8 sidabro ir 13 bronzos) susižėrė Norvegijos atletai.

Keturis aukščiausius apdovanojimus pelnė biatlonininkas Johannesas Thingnesas Boe, tris – šios sporto šakos Norvegijos atstovė Marte Olsbu Roieiseland ir slidininkė Therese Johaug.

Norvegijos biatlonininkas J.T.Boe savo sportinių trofėjų kolekciją papildė penkiais naujais olimpiniais trofėjais, iš jų keturiais – aukso. („Facebook“ nuotr.)

Dvylika olimpinių čempionų – Vokietijos rinktinėje, devyni – Kinijos, po aštuonis – JAV, Švedijos ir Nyderlandų delegacijose.

Medalių įskaitoje antri – rusai (iš viso 32 trofėjai), treti – vokiečiai (27). Toliau rikiuojasi kanadiečiai (26), amerikiečiai (25), švedai, austrai ir japonai (po 18).

Tris medalius iškovojo Naujosios Zelandijos žiemos olimpiečiai (aukso ir sidabro – snieglentininkė Zoi Sadowski-Synnott, aukso – akrobatinio slidinėjimo atstovas Nico Porteusas).

27–28 vietas tarp rinktinių dalijasi Latvija, Estija ir Lenkija (po vieną bronzos medalį).

Ieško atsakymų

Itin netikėtas kuklus lenkų pasirodymas. Pastarąjį kartą mūsų kaimynai blankiai startavo 1998-aisiais Nagane, kur nelaimėjo nė vieno medalio.

„Pažiūrėkime, kaip mūsų vaikai keliauja į mokyklą? Daugumą jų tėvai nuveža ir parveža automobiliais. Fizinio lavinimo pamokoms vadovauja pedagogės, avinčios aukštakulnius, – interviu Lenkijos televizijai kalbėjo buvęs žinomas greitojo čiuožimo asas, keturių žiemos olimpinių žaidynių dalyvis Pawelas Zygmuntas. – Vaikai bėgioja mažiau, nei spokso į išmaniuosius telefonus ar panyra į kompiuterinius žaidimus. Auga silpna karta, tautai gresia katastrofa.“

2010 m. Vankuverio žiemos olimpiadoje ir 2014 m. Sočio žaidynėse Lenkijos olimpiečiai iškovojo po šešis medalius, tačiau 2018 m. Pjončange – jau tik du.

Kiekvienas mūsų sportininkas, dalyvavęs olimpiadoje, varžyboms atidavė visas jėgas.

Istorinis suomių auksas

Vyrų ledo ritulio turnyrą laimėjo suomiai, finale 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) įveikę rusus.

Tai pirmas Suomijos ledo ritulininkų olimpinis auksas. 1988-aisiais Kalgaryje ir 2006-aisiais Turine jie iškovojo sidabrą, o 1994 m. Lilehameryje, 1998 m. Nagane, 2010 m. Vankuveryje ir 2014 m. Sočyje – bronzą.

Trečią vietą užėmė slovakai, mažajame finale 4:0 (0:0, 2:0, 2:0) sutriuškinę švedus.

11-oje vietoje – Latvijos rinktinė, pralaimėjusi visus keturis mačus. Nė karto pergalės džiaugsmo nepatyrė ir kinai (12 vieta).

Moterų varžybų medalius išsidalijo Kanados (1 vieta), JAV (2) ir Suomijos (3) ledo ritulininkės.

Vietoj medalių – deglai

Skandalingiausiai susiklostė dailiojo čiuožimo varžybos – vienas medalių komplektas neįteiktas.

Komandų varžybas laimėjo Rusijos atstovai, sidabro – JAV, bronzos – Japonijos čiuožėjai.

Tačiau paaiškėjo, kad Rusijos rinktinei atstovavusios Kamilos Valijevos organizme aptikta draudžiamų preparatų, tad prizininkų apdovanojimų ceremonija buvo atidėta.

Vis dėlto Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) leido 15-metei sportininkei toliau dalyvauti žaidynėse, tačiau Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) nusprendė neorganizuoti oficialaus medalių įteikimo.

TOK prezidentas Thomas Bachas netgi pasiūlė kompromisą: apdovanoti čiuožėjus simboliniais paguodos prizais – olimpiniais deglais.

JAV dailiojo čiuožimo komanda pateikė CAS apeliaciją, tačiau ji buvo atmesta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pypenas

pypenas portretas
Taip lietuvaičiams po deglą ir kačargą dovanų už produktyvų pasirodymą-,broliai latviukai ir estai gavo po vieną bronzos medalį......????????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių