Pasaulio karatė čempionate – gausus lietuvių desantas

  • Teksto dydis:

Septynios Lietuvos atstovės, lyg septyni samurajai iš garsaus japonų filmo, rytoj žengs ant tatamio pasaulio kiokušin karatė čempionate Kelcuose. Net penkerius metus lauktame turnyre jėgas pasirodys visas pasaulio karatė elitas, kuriam priskiriama ir mūsų šalies rinktinė.

Taikysis į medalius

Įprastai pasaulio karatė čempionatai vyksta kas ketverius metus, tačiau šių metų turnyras dėl pandemijos buvo perkeltas iš 2021-ųjų. Pastarąjį kartą planetos pirmenybės vyko 2017-aisiais Kazachstano sostinėje Astanoje. Ten visas moterų rungtis nušlavė Japonijos kovotojos, o tarp lietuvių geriausiai sekėsi Ingai Mikšaitei, kuri 55–60 kg svorio kategorijoje užėmė trečią vietą.

Šiemet į pasaulio čempionatą išvyko net septynios Lietuvos sportininkės: Brigita Svinkūnaitė („Rifas“, iki 50 kg), Evelina Bidžanova (Vilniaus „Atemi“, iki 55 kg), Valentyna Kurmin (Vilniaus „Ippon“, iki 55 kg), Rūta Brazdžionytė („Saulės Ženklas“, iki 60 kg), I.Mikštaitė (Kauno „Kariai“, iki 60 kg), Aneta Meškauskienė (Anykščių „Takas“, virš 60 kg) ir Brigita Gustaitytė (Vilniaus „Budora“, virš 60 kg). Taip pat pasirodys ir šeši mūsų šalies vyrai.

„Visose kategorijose turime gerų galimybių, o rinktinėje yra ir daug patirties sukaupusių vyresnių kovotojų, ir debiutančių. Mano nuomone, patirtis visada yra pranašumas, į viską ramiau reaguoji, kai jau esi čia buvęs, žinai, kas laukia, – apie moterų komandą kalbėjo rinktinės treneris Ričardas Poška. – Tikime savo sportininkėmis, laukiame kovų, neabejoju, kad visos jos gali iššauti. Jei mintys bus aštrios, o tikėjimas – didelis, tai gali būti svarbiausias ginklas.“

Gins tik viena

Svorio kategorija iki 50 kg bus vienintelė, kurioje dalyvaus titulą ginanti sportininkė – Miki Shoguchi. Ją burtai suvedė į vieną tinklelio pusę su viena pajėgiausių kovotojų patyrusia ukrainiete Aliona Veresniak.

B.Svinkūnaitė su abiem šiomis atletėmis galėtų susitikti nebent finale, tačiau tam reikėtų laimėti tris pirmąsias kovas. 19-metė kaunietė šiemet pirmą kartą netoli Kelcų esančiame Tarnuve tapo Europos čempione, o dabar turės galimybę jau aštuntfinalyje taip pat pirmą kartą susitikti su Japonijos kovotoja – Misaki Utsunomiya.

„Jų duomenys panašūs, varžovę matėme, nusprendėme, kad ji yra įveikiama. Jei galva gerai dirba, viskas įmanoma, – apie savo auklėtinės laukiantį išbandymą sakė R.Poška. – Brigitai viskas gerai prasidėjo Europos čempionatuose, tad ir pasaulyje ji gali gerai pasirodyti. B.Svinkūnaitė yra aštri, pergales Europos čempionate rinkosi tiek nokautais, tiek nokdaunais. Jei jautiesi kaip čempionas, tai koks skirtumas su kuo burtai suveda?“

Ričardas Poška/A. Barzdžiaus nuotr.

50–55 kg svorio kategorijos pirmajame etape V.Kurmin burtai suvedė su japone Yuku Yoshida, o E.Bidžanovos laukia akistata su kazache Dana Abduraimova.

Tarp šios svorio kategorijos dalyvių R.Poška išskyrė japonę Sayaką Kato ir kartvelę Teoną Gazdeliani. Pirmoji yra 2013 m. lengvojo svorio pasaulio čempionė, 2017-aisiais 50–55 kg svorio kategorijoje ji tapo vicečempione, o 2019-aisiais absoliučios svorio kategorijos pasaulio čempionate Tokijuje pateko į ketvirtfinalį.

Japonių paslaptis

55–60 kg svorio kategorijos pirmajame etape I.Mikštaitė susitiks su iraniete Rezvan Kosari Kakhki, o iš karto į antrąjį etapą patekusi R.Brazdžionytė lauks azerbaidžanietės Solmaz Zeynalli ir japonės Ayane Umezawos dvikovos laimėtojos.

Japonijos kovotojos yra tikri energijos užtaisai, bet auksą gali laimėti ir lietuvės.

Ketvirtfinalyje R.Brazdžionytės gali laukti akistata su viena geriausių Kazachstano kovotojų Joana Bielych. Ši sportininkė 2017-ųjų pasaulio čempionate su I.Mikštaite pasidalijo trečiąją vietą, o absoliučios svorio kategorijos pasaulio čempionate tai pačiai I.Mikštaitei nusileido ketvirtfinalyje.

Abi lietuves, J.Bielych ir absoliučios svorio kategorijos pasaulio čempionate ketvirtfinalį taip pat pasiekusią japonę Riri Ishiharą galima laikyti pagrindinėmis šios kategorijos favoritėmis. Joms iššūkį gali mesti kylanti Vengrijos karatė žvaigždė Lili Mezo, patyrusi lenkė Marta Lubos ir kitos japonės.

„Japonės visada turi būti priskiriamos prie favoričių, moterų varžybose net labiau vyrų. Nepasakyčiau, kad jų smūgiai būna labai stiprūs, bet jos pasiūlo tokį didelį intensyvumą, tokį tempą, kad daugelis varžovių sutrinka. Japonijos kovotojos yra tikri energijos užtaisai, bet auksą gali laimėti ir lietuvės“, – apie šią kategoriją dėstė R.Poška.

Svorio kategorijos virš 60 kg aštuntfinalyje A.Meškauskienė susitiks su japone Yuina Koizumi, o B.Gustaitytė – su vengre Reka Kerekes.

2017-aisiais japonės šioje kategorijoje užėmė tris prizines vietas, tačiau nė vienos iš jų, įskaitant čempionę, 2013-ųjų vicečempionę Emi Shoguchi, Kelcuose nebus.

Iki šiol – penki titulai

Lietuvos sportininkai iki šiol yra iškovoję penkis pasaulio čempionų titulus. Dukart tai padarė Margarita Čiuplytė (2009 ir 2013 m.), po kartą – Roma Mikšytė (1997 m.), Paulius Klapatauskas (2001 m.) ir Orestas Procas (2013 m.).

Pasaulio vicečempionų titulus savo kolekcijose turi Gediminas Tankevičius (2001 m.), Donatas Imbras (2005 m.), Lukas Kubilius (2013 m.), I.Mikštaitė (2019 m.), Ona Jomantaitė (1997 m.), Jurgita Tumaitė (2001 m.) ir Sandra Stanevičiūtė (2001 m.), o bronzos medalių laimėtojais yra tapę Andrius Miseckas (2013 m.), L.Kubilius (2017 m.), I.Mikštaitė (2009 ir 2017 m.), Diana Mačiūtė (2013 m.), Rita Pivoriūnaitė (2013 m.), Gabija Gudeliauskaitė (2013 m.) ir Diana Balsytė (2013 m.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių