Olimpiečiai laukia gegužės

Atšaukti ar ne dėl koronaviruso Tokijo vasaros olimpines žaidynes, Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) svarstytų ne anksčiau nei gegužės mėnesį. Japonijos vadovai tikisi, kad kraštutinio sprendimo neprireiks.

TOK stebi situaciją

"Gegužė – vėliausias mėnuo, kai teks apsispręsti, nes vėliau prasidės paskutinis ruošimosi žaidynėms etapas ir nutraukti visus įsibėgėjusius baigiamuosius darbus bus gerokai sunkiau", – pareiškė TOK narys Dickas Poundas.

Jo nuomone, galimybė perkelti olimpiadą į saugesnę nuo koronaviruso šalį kažin ar bus svarstoma, nes pasaulyje yra tik keli miestai, kurie per trumpą laiką bent jau teoriškai galėtų priimti tokio lygio sporto renginį.

"Kol kas viskas klostosi pagal numatytą planą, tad sportininkams reikia ruoštis olimpiadai. Atletai gali būti užtikrinti: TOK niekada neleis, kad jiems tektų varžytis pandemijos sąlygomis, – pabrėžė D.Poundas. – Vis dėlto negalėsime daryti įtakos nacionaliniams komitetams, jeigu jie bet kokiu atveju nuspręstų nerizikuoti ir nesiųstų į žaidynes savo delegacijų."

XXXII olimpinės žaidynės numatytos Tokijuje šiemet liepos 24–rugpjūčio 9 d.

Iš Tokijo – į Londoną?

Tokijo gubernatorė Yuriko Koike sukritikavo kandidato į Londono merus Shauno Bailey pasiūlymą perkelti žaidynes į Jungtinės Karalystės sostinę, jeigu TOK nuspręstų atšaukti olimpiadą Japonijoje.

Dauguma Londone įvykusių 2012 m. olimpinių žaidynių infrastruktūros objektų pertvarkyti kitoms reikmėms, tačiau, S.Bailey teigimu, miestas, esant reikalui, galėtų pavaduoti Tokiją.

"Manau, kad riba, kai derėtų iš esmės svarstyti žaidynių likimą, dar nepasiekta ir tikiuosi, jog to išvis neprireiks. Pasiūlymas iš Londono pirmiausia susijęs su miesto mero rinkimais, o ne su olimpiniais interesais", – teigė Y.Koike.

Johnas Coatesas, TOK koordinacinės komisijos vadovas, pridūrė: nėra priežasčių nerimauti dėl žaidynių.

"Mūsų optimizmas remiasi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis", – sakė J.Coatesas.

Ugnį įžiebs kovo 12-ąją

Tokijo olimpiados ugnis bus įžiebta kovo 12-ąją Graikijoje, per tradicinę ceremoniją senojoje Olimpijoje.

Graikijos olimpinio komiteto prezidentas Spyras Capralosas pranešė, kad dėl ugnies estafetės bus konsultuojamasi su sveikatos apsaugos tarnybomis.

Riba, kai derėtų iš esmės svarstyti žaidynių likimą, dar nepasiekta ir tikiuosi, kad to išvis neprireiks.

Estafetę, kurioje dalyvaus 600 fakelo nešėjų, Graikijoje sudarys 3 200 km, olimpinė ugnis aplankys 32 miestus.

Graikijoje pirmiausia fakelą neš olimpinė šaudymo čempionė graikė Anna Korakaki, vėliau jį perims olimpinė maratono čempionė japonė Mizuki Noguchi.

Planuojama, kad žaidynių ugnis į Japoniją bus atskraidinta kovo 20-ąją. Estafetė šioje šalyje startuos 26 d., o maršrutas nusidrieks per 47 prefektūras.

Rinktinė kol kas negausi

Teisę dalyvauti Tokijo vasaros olimpiadoje jau iškovojo 21 mūsų šalies sportininkas.

Tai lengvaatlečiai Živilė Vaiciukevičiūtė (20 km sportinis ėjimas), Diana Zagainova (trišuolis), Andrius Gudžius (disko metimas) ir Edis Matusevičius (ieties metimas), plaukikai Danas Rapšys (200 m ir 400 m laisvuoju stiliumi bei 200 m kompleksiniu būdu), Andrius Šidlauskas (100 m krūtine) ir vyrų plaukimo estafetės 4 po 100 kompleksiniu būdu komanda (D.Rapšys, A.Šidlauskas, Simonas Bilis, Deividas Margevičius), šiuolaikinės penkiakovės atstovai Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė ir Justinas Kinderis, buriuotojai Viktorija Andrulytė ("Laser Radial" klasė) ir Juozas Bernotas (RS:X klasė), irkluotojai Mindaugas Griškonis (vienvietė valtis), Saulius Ritteris ir Dovydas Nemeravičius (porinė dvivietė valtis), Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė (porinė dvivietė valtis), dviratininkai  Rasa Leleivytė ir Evaldas Šiškevičius (abu – plentas, grupinės lenktynės) bei gimnastas Robertas Tvorogalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių