Į Londoną išlydėta olimpinio deglo nešėja

Šiandien Kaune iškilmingai į Londoną palydėta olimpinių žaidynių deglo nešėja Birutė Statkevičienė. Pirmoji mūsų šalies plaukikė olimpinėse žaidynėse kartu su šeimų krepšinio turnyrų sumanytoju Kazimieru Budriu bus vieninteliai mūsų šalies atstovai įvadiniame žaidynių renginyje – olimpinio deglo estafetėje.

Abu juos iš daugiau nei 20 kandidatų atrinko speciali komisija.

Olimpinę ugnį nešianti B.Statkevičienė jau daugelį metų savo patirtimi dalinasi su LKKA studentais. Ji viename Maskvos universitetų yra apgynusi daktaro disertaciją, o mūsų šalyje geriausiai žinoma kaip pirmoji Lietuvos plaukikė olimpinėse žaidynėse. D.Statkevičienė startavo 1972 metų olimpiadoje Miunchene. Moteris iki šiol aktyviai sportuoja, dalyvauja veteranų žaidynėse.

„Olimpinė ugnis atsirado dar senovės olimpinėse žaidynėse. Šiuolaikinėse žaidynėse pirmą kartą ugnis įžiebta 1928 metais Amsterdame. Nuo 1936 metų olimpiadose įvesta graži tradicija – ugnis nešama estafetės būdu. Tai nėra paprasta ugnis. Tai yra saulė, o saulė – tai gyvybė, sveikata bei taika. Turėdama olimpinę ugnį rankoje, aš įsivaizduosiu, kad nešu taiką. Norėčiau, kad taika pasklistų po visą pasaulį“, – sakė olimpinio deglo nešėja.

Lietuvos atstovė prisiminė, kad Senovės olimpinių žaidynių metu pasaulyje buvo nutraukiami karai. „Labai norėčiau, kad karų nebūtų ir šiomis dienomis“, – sakė B.Statkevičienė.

2012-ųjų metų olimpinių žaidynių ugnis buvo įžiebta gegužės 10-ąją Atėnuose. Deglas nukeliavo beveik 13 tūkst. kilometrų. Iš viso olimpinė ugnį nešė beveik 8 tūkst. žmonių, iš kurių 700 sportininkų.

Lietuviai į Didžiąją Britaniją išvyksta ateinantį antradienį. Liepos 18-ąją Doverio uosto prieigose B.Statkevičienė įveiks savąją 300 metrų atkarpą. Kitą dieną tą pačią procedūrą atliks ir K.Budrys. Abu lietuviai į tėvynę grįš ketvirtadienį.

„Labai didžiuojuosi, kad ateinančioje olimpiadoje Birutė neš mažą mūsų universiteto dvasios ugnelę. Tikiuosi, kad Londono olimpinės žaidynės mūsų olimpiečiams susiklostys sėkmingai. Jei mums pavyktų parsivežti keletą medalių, tikiu, kad Lietuvai tai būtų dar viena proga pasidžiaugti“, – vylėsi Lietuvos kūno kultūros akademijos rektorius Albertas Skurvydas.

„Praėjo daugiau nei 20 nepriklausomybės metų, o mūsų sportininkai labai aukštai neša iškeltą mūsų šalies vėliavą ir ugnį. Iki šiol olimpinį deglą nešė tik LKKA auklėtiniai. Malonu, kad ši tradicija nebuvo pažeista ir šiemet. Birutė – iš tų žmonių, kurie neša ugnį ne tik Londone, bet ir kasdieniniame gyvenime“, – sakė Lietuvos studentų sporto asociacijos vadovas Česlovas Garbaliauskas.

 


 

Lietuviai deglo nešėjai

1980-ųjų Maskvos olimpinių žaidynių deglą  nešė Miuncheno olimpiados vicečempionė lengvaatletė Nijolė Sabaitė-Razienė, o prieš 1992-ųjų Barselonos olimpiadą – tuometis moksleivis Vytautas Kaikaris. 2006-aisiais Turino žiemos žaidynių ugnies estafetėje dalyvavo kūno kultūros mokytojas jonaviškis Stanislovas Lakavičius ir verslininkas Arūnas Bartusevičius, 2008-ųjų Pekino olimpiados ugnies deglą laikė Radviliškio gimnazijos direktorius Jonas Varkulevičius.


Šiame straipsnyje: Olimpiadadeglas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Liuda

Liuda portretas
Sekmes Birute!

as

as portretas
O kodel ne Pikule nes degla.... galvojau, kad Pikulyte pasipapins, oi pasirodys...

ugne

ugne portretas
Gražus straipsnis. Sėkmės deglo nešėjams iš Lietuvos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių