Sporto žvaigždė C. Ronaldo skalbs Saudo Arabijos įvaizdį

Vos prieš kelerius metus Portugalijos futbolo žvaigždė Cristiano Ronaldo tvirtino karjerą baigti norintis „oriai ir gerame klube“. Šiandien jis – Saudo Arabijos klubo „Al-Nassr FC“ žaidėjas. Gerbėjams sunku susitaikyti ne tik su mintimi, kad penkiskart pasaulio čempionas, penkiskart Čempionų lygos nugalėtojas žais jam gerokai per prastoje lygoje. Jiems apmaudu, kad dievukas išdavė savo paties ketinimus ir, užuot padovanojęs dar kelis gražaus futbolo metus, pasirinko ne sportą, bet pinigus. Tačiau šis C. Ronaldo sprendimas turi ir kitą reikšmę.

Pakels į naują lygį

Saudo Arabijos profesionalų lygoje žaidžiančioje komandoje „Al Nassr“ portugalas, jau dabar valdantis 450 mln. eurų vertės turtą, per metus uždirbs iki 200 mln. eurų. Tai – 380 eurų per minutę net ir tada, kai valgo, valosi dantis ar miega. Per dvejus su puse metų ilgametis Portugalijos rinktinės kapitonas, neseniai Katare vykusiame pasaulio futbolo čempionate atlikęs antraplanį vaidmenį, turėtų uždirbti 0,5 mlrd. eurų.

Savo naujosios komandos rūbinėje jis sutiks ne tik prancūzą trenerį Rudį Garcia, bet ir tokias futbolo žvaigždes kaip brazilą Luizą Gustavo, anksčiau žaidusį Vokietijos klubuose „Wolfsburg“ ir „Bayern“, kolumbietį Davidą Ospiną, kadaise saugojusį Londono „Arsenal“ vartus, argentinietį Pity Martinezą, ispaną Aivaro Gonzalezą.

Klubo prezidentas Musalli Al Muammaras tikisi, kad žvaigždės padės komandai ne tik dešimtą kartą nugalėti Saudo Arabijos čempionatą, bet ir laimėti Azijos Čempionų lygą, nors į šiųmetę nėra iškovojusi kelialapio.

„C. Ronaldo naujieji darbdaviai viliasi, kad jis įkvėps klubą, lygą ir būsimas kartas – tiek berniukus, tiek mergaites“, – džiaugiasi M. Al Muammaras. Pradžia jau padaryta: sulig garsiojo portugalo atvykimu karalystėje prasidėjo Ronaldomanijos vajus. Prie klubo parduotuvės nusidriekė eilės norinčių įsigyti marškinėlius su 7-uoju, C. Ronaldo, numeriu. Per parą klubo instagramo paskyros sekėjų skaičius išaugo nuo 860 tūkst. iki 4,7 mln.

Netrukus 38-ąjį gimtadienį švęsiančiai Europos futbolo legendai  skiriamas ne tik krašto puolėjo ir sporto propaguotojo vaidmuo, bet ir Persijos įlankos valstybės ambasadoriaus statusas.

C. Ronaldo –  tik pradžia, nerimauja futbolo apžvalgininkai, konstatuodami pernelyg artimą sporto ryšį jau ne tik su pinigais, bet ir su Saudo Arabijos režimu.

C. Ronaldo – tik pradžia, nerimauja futbolo apžvalgininkai, konstatuodami pernelyg artimą sporto ryšį jau ne tik su pinigais, bet ir su Saudo Arabijos režimu.

Vizija 2030-iesiems

Saudo Arabija rengiasi sekti kaimyninio Kataro pavyzdžiu ir įsilieti į garsių didžiųjų sporto valstybių bendruomenę. Šis planas – ne savitikslis. Jis – dalis ambicingos kronprinco Muhamedo bin Salmano „Vizijos 2030“, kurioje numatyta, kokiomis kryptimis valstybės raida vyks pasibaigus naftos erai. (Pagal jai priklausančias juodojo aukso atsargas šalis yra antroji pasaulyje.) Kronprincas nori iš esmės pakeisti šalį  – transformuoti jos ekonomiką, iki šiol visiškai priklausomą nuo žaliavų, ir visuomenės mentalitetą. Jo vizijoje – 100 mln. kasmet šalį aplankančių turistų.

Šiuo tikslu vykdomi vienas už kitą įspūdingesni projektai. Šią vasarą pranešta apie kuriamą 170 km ilgio, 200 m pločio megapolį „The Line“, kuris bus 32 kartus didesnis už Niujorką, kurio pastatai į aukštį kils 500 m, o 9 mln. gyventojų naudos vien tik iš atsinaujinančiųjų šaltinių gaunamą energiją. Gruodžio viduryje pranešta apie planuojamą milžinišką oro uostą su šešiais kilimo ir tūpimo takais, skirtą 185 mln. keleivių.

Saudo Arabijoje jau vyksta dideli tarptautiniai renginiai – rengiami golfo turnyrai, žirgų lenktynės, pasaulio bokso čempionatas. Nuo 2020-ųjų Saudo Arabijos smėlynus raižo Dakaro ralio dalyviai, jau dukart Džidos trasoje skraidė „Formulės-1“ bolidai. Tačiau, kaip vaizdingai pasakė vienas Europos sporto apžvalgininkas, svarbiausia valiuta – futbolas. Karalystė nori 2027 m. surengti Azijos taurės turnyrą ir kartu su Graikija ir Egiptu teikti paraišką rengti 2030 m. pasaulio futbolo čempionatą.

Girdint apie tokius ambicingus Rijado planus, sunku neprisiminti konteksto.

Senovės Graikijos laikus siekiančia pirmaprade idėja, kad sportas turi būti aukščiau politikos, sėkmingai spekuliuoja nedemokratiški režimai. Tik virtinė įžūliausių dopingo skandalų ir plataus masto invazija į Ukrainą įtikino tarptautines sporto organizacijas ne tik diskvalifikuoti atskirus Rusijos sportininkus, bet ir eliminuoti jos rinktines ir klubus iš tarptautinių varžybų.

Jei ne plati politinė, karinė ir moralinė Ukrainos pusėn stojusių valstybių koalicija, sporto funkcionieriai veikiausiai elgtųsi panašiai, kaip elgėsi per 2014-aisiais Sočyje surengtas žiemos olimpines žaidynes ir vėliau. Jei šiandien iš Kremliaus atimta galimybė naudojantis sportu kaip vadinamosios minkštosios galios įrankiu kurti teigiamą įvaizdį, drausti taip elgtis kitoms šalims niekas neskuba.

Tarptautinė bendruomenė netikėtai nustebo supratusi, kad Pasaulio futbolo čempionato šeimininku išrinktas Kataras turi savų, pasaulinei futbolo bendruomenei nepriimtinų taisyklių: draudžia vartoti net silpniausią alkoholį, nepripažįsta seksualinių mažumų. Vos prasidėjus čempionatui, kilo skandalas dėl galimos korupcijos Europos Parlamente – nešvarių pinigų pedsakai veda į Katarą.

Toli nuo standartų

Tame pačiame čempionate Saudo Arabijos futbolas padarė didelę pažangą ir, kaip tikisi šalies valdovai, prisipirkus elitinių žaidėjų ir trenerių, padarys dar didesnę. Vis dėlto šaliai, kurią naujaisiais namais pasirinko C. Ronaldo, kurią kaip tobulą atostogų tikslą socialiniuose tinkluose reklamuoja kita futbolo žvaigždė Leonelis Messi, kol kas toli ne tik nuo didžiojo sporto aukštumų, bet ir nuo ne laisvos visuomenės standartų.

Su didžiule pompastika prieš keletą metų Saudo Arabijos moterims buvo leista sėsti prie vairo, jos jau gali pasirodyti stadione. Tačiau dar rugpjūtį absurdiška bausme – 34 metus kalėti ir tiek pat neturėti teisės palikti šalį nuteista Jungtinėje Karalystėje studijavusi, trumpam į gimtinę grįžusi moteris vien už tai, kad socialiniuose tinkluose pasidalijo keliomis Vakarų žiniasklaidos publikacijomis. Mirties bausmė Saudo Arabijoje vis dar skiriama net ir už neadekvačiai menkus nusikaltimus, o ir įvykdoma ji viešai.

Susidorojimas su režimo kritiku žurnalistu Jamalu Khashoggi – 2018 m. spalio 2 d. įėjęs į Saudo Arabijos konsulatą Stambule iš jo neišėjo, nes, spėjama, buvo nužudytas ir sunaikintas, – siejamas su tuo pačiu modernios šalies raidos vizijas reginčiu kronprincu.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ skaičiavimu, Saudo Arabijoje gyvena apie 10 mln. darbo migrantų, didelė dalis jų neturi dokumentų. Nuo 2017 m. Saudo Arabija sugriežtino kovą su dokumentų neturinčiais migrantais, jie nuolat sulaikomi, uždaromi į areštines ar sulaikymo centrus, kuriuose ne tik nepaisoma higienos normų, bet ir neužtikrinamos elementarios sveikatai būtinos sąlygos, neduodama valgyti, gerti, nesuteikiama medikų pagalba.

Su C. Ronaldo Saudo Arabijos valdovai neabejotinai sieja viltis laimėti ne tik stadionuose, bet ir sporto funkcionierių kabinetuose. Per Pasaulio futbolo čempionato Katare atidarymo ceremoniją FIFA vadovas Gianni Infantino pastebėtas artimai bendraujantis su Saudo Arabijos vyriausybei vadovaujančiu Mohammedu bin Salmanu. Atrodo, sporto diplomatijos fronto puolėjai į savąsias varžybas linkę žiūrėti labai rimtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuolis Ronaldo. Raso,kad liks Saudo Arabijoje iki 2030. Per ta laika uzdirbs pora milijardu.Taps turtingiausiu visu laiku sportininku. Del pinigu nereikes daugiau ne tiktai jam,bet ir jo anukams jaudintis.

Anonimas

Anonimas portretas
Nieko niekam įrodinėti nereikia...arabai žaidžia geriau nei jankiai bet buvęs pasaulio čempionatas parodė kad sportas tai politika... amerikonai turėjo būti isspirti už taisyklių pažeidimus...bet kur tau jug yra lygesnė už kitus

Saunuolis...

Saunuolis... portretas
Juk jam paskutinis pasispardymas,uz puse milijardo. Protingas ir talentingas,juk ir sensta,tie 2 metai labai greitai prabegs. Gyvens kaip Karaliai ten...o po 2 metu gali ilsetis visa seima,tik vaikus mokyti. Geras ir grazus ir laimingas gyvenimas. Man jis kaip modelis..grazuolis ! Grazi seiminele ! Liuks ir sekmes.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių