Formuojama nauja futbolo lyga: dvylika didžiųjų klubų susitarė dėl „Superlygos“

  • Teksto dydis:

Dvylika didelių ir svarbių Europos futbolo klubų susitarė dėl naujos Europos „Superlygos“ įkūrimo.

Patvirtinta, kad steigėjais bus šeši svarbiausi Anglijos „Premier“ lygos – „Manchester United, „Manchester City“, „Arsenal“, Londono „Chelsea“, „Tottenham“ ir „Liverpool“ – taip pat klubai iš kitų šalių – „AC Milan“, Madrido „Atletico“, „Barcelona“, Milano „Inter“, Turino „Juventus“, Madrido „Real“.

Nors šiuo metu yra dvylika steigėjų, tačiau skelbiama, kad jų atsiras dar trys, o viso be penkiolikos steigėjų turnyre dar dalyvaus penki kiti klubai, kvalifikuoti pagal ankstesnius sezono pasiekimus savo šalyse. Skelbiama, kad rungtynės vyks savaitės viduryje. Rugpjūtį lyga startuos su dvejomis grupėmis po dešimt komandų, tarpusavyje rungtyniaujančių namuose ir išvykose.

Trys geriausios komandos iš kiekvienos grupės tiesiogiai pateks į ketvirtfinalį, tuo tarpu ketvirtose ir penktose vietose likusios ekipos žais dviejų rungtynių atkrintamąsias dėl likusių vietų ketvirtfinalyje.

Apie šią lygą savo nuomonę pareiškė ir FIFA. „Kaip jau buvo minėta kelis kartus, FIFA nori patikslinti, kad ji tvirtai palaiko solidarumą futbolo srityje, kuris gali padėti vystyti futbolą kaip sportą visame pasaulyje ir tai yra pirminė FIFA misija. Mūsų nuomone ir pagal įstatus, bet kokios futbolo varžybos – nacionalinės, regioninės, tarptautinės – visada turėtų atspindėti pagrindinius solidarumo, sąžiningumo, teisingo finansinio paskirstymo principus. Futbolo valdymo organai turėtų naudoti visas teisėtas sportines ir diplomatines priemones, kad tai galėtų vykdyti. Atsižvelgiant į tai, FIFA reiškia nepritarimą „uždarai Europos atsiskyrimo lygai“, esančiai už tarptautinių futbolo struktūrų ribų, nepaisančių prieš tai minėtų principų. FIFA visada pasisako už vieningumą pasaulio futbole ir ragina visas karštose diskusijoe dalyvaujančias šalis pradėti ramų, konstruktyvų ir subalansuotą dialogą. FIFA darys viską, kas būtina, kad prisidėtų prie tolimesnio dialogo, atsižvelgiant į bendruosius futbolo interesus“, – skelbiama FIFA pranešime.  

Tokį žingsnį pasmerkė ne tik FIFA, tačiau ir UEFA, Anglijos „Premier“ lyga, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, Prancūzijos prezidentas Emannuelis Macronas bei daugelis tų, kurie nebuvo įtraukti į naujos lygos kūrimą.

FIFA jau anksčiau yra sakiusi, kad nepripažins tokių varžybų, o visiems jose dalyvaujantiems žaidėjams gali būti atimta galimybė žaisti pasaulio taurėje. UEFA sekmadienį pakartojo šį perspėjimą, sakydama, kad dalyvaujantiems žaidėjams naujoje lygoje bus uždrausta rungtyniauti visose kitose varžybose, įskaitant ir nacionalines rinktines. UEFA bendrame pareiškime su Anglijos futbolo asociacija, Italijos futbolo federacija, „Premier“, „La Liga“, „Serie A“ teigia, kad „jie išliks vieningi“, bandydami sustabdyti atsiskyrimą ir naudos „visas galimas priemones“.

Sirgalių grupės iš Anglijos taip pat nepalaiko savo mylimų klubų sprendimo. „Liverpool“ palaikymo grupė „Spirito of Shankly“ sakė, kad juos „pribloškė“ JAV įsikūrusio klubo savininko „Fenway Sports Group“ sprendimas. „FSG“ ignoravo sirgalius negailestingai ir godžiai siekdama pinigų. Futbolas yra mūsų, o ne jų. Mūsų futbolo klubas yra mūsų, o ne jų“.

„Chelsea“ sirgalių grupė tokį sprendimą pavadino „nedovanotinu“ ir teigė, kad „jų nariai ir futbolo rėmėjai visame pasaulyje patyrė didžiausią išdavystę“. „Arsenal“ sirgaliai klubo sprendimą pavadino „mirtinu „Arsenal“ sporto institucijai“.

Kodėl tai įvyko būtent dabar?

Kaip rašo BBC, spalio mėnesį vyko derybos dėl 4,6 mlrd. svarų investicijų į lygą, kuri pakeistų Čempionų lygą. UEFA tikėjosi, kad pirmadienį bus patvirtinta naujoji 36 komandų Čempionų lygą, tačiau dvylika „Superlygoje“ dalyvaujančių komandų nemano, kad reformos būtų pažengusios pakankamai toli.

Klubai teigia, kad pasaulinė pandemija „pagreitino dabartinio Europos futbolo ekonominio modelio nestabilumą“.

„Steigiantys klubai mano, kad derybose pasiūlyti sprendimai neišsprendžia esminių klausimų, įskaitant poreikį kokybiškesnėms futbolo rungtynėms ir papildomus finansinius išteklius visai futbolo piramidei“, – kalbėjo klubų atstovai.

„Real“ prezidentas Florentino Perezas tapo „Superlygos“ pirmuoju pirmininku ir teigė, kad „jie padės futbolui visais lygiais“. „Futbolas yra vienintelyje pasaulyje sporto šaka, turinti daugiau nei keturis milijardus sirgalių, o mūsų, kaip didžiųjų klubų, pareiga yra atsakyti į jų norus“, – sakė F.Perezas.

„Juventus“ pirmininkas Andrea Agnelli jau atsistatydino iš UEFA vykdomojo komiteto ir Europos klubų asociacijos. Pasak jo, „12 klubų susivienijo kritiniu momentu“.

„Manchester United“ pirmininkas Joelis Glazeris tapo „Superlygos“ vicepirmininku. „Subūrę didžiausius pasaulio klubus ir žaidėjus, kurie visą sezoną žais tarpusavyje, „Superlyga“ atveria naują puslapį Europos futbole, užtikrins pasaulinės klasės konkurenciją bei padidins finansinę paramą platesnei futbolo piramidei“, – sakė J.Glazeris.


Šiame straipsnyje: futbolo lygaSuperlygaFIFA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių