E. Jankauskas apie naują iššūkį: esu pasiruošęs geriau nei pirmą kartą

„Tai geriausias komplimentas, kokį gali išgirsti“, - prisipažino Edgaras Jankauskas. Naujai paskirtas Lietuvos futbolo rinktinės strategas maloniai nustebo spaudos konferencijoje išgirdęs buvusių savo auklėtinių atsiliepimus.

2018-aisiais su nacionaline komanda atsisveikinęs E. Jankauskas tąsyk išgirdo nemažai kritikos. Tačiau prabėgus penkeriems metams žurnalistai treneriui pacitavo vieną rinktinės lyderių Arvydą Novikovą. Šis teigė, jog nuo E. Jankausko atėjimo 2016-aisiais nacionalinėje komandoje prasidėjo teigiami pokyčiai. Tiesa, tada lietuviams tekę stiprūs varžovai neleido švęsti pergalių.

E. Jankauskas pirmadienio spaudos konferencijoje išdėstė savo požiūrį į savo buvusius darbo rezultatus bei tikslus su dabartine komanda, kurią jis ves 2024 metų Europos čempionato atrankos turnyre.

„Po to ciklo, kai mes per šešerias rungtynes neiškovojome nė vieno taško... Aišku, analizuojant priešininkus, tas rezultatas gal buvo logiškas“, - prisiminė E. Jankauskas.

Pasak trenerio, dabar pradinis jo tikslas yra sukontroliuoti tai, ką galima padaryti pirmiausia: gerą psichologinę atmosferą rinktinėje, žaidėjų motyvaciją ir pastangas aikštėje.

„Tai jau būtų geras rezultatas. Aišku, žmonės rinktinę vertina pagal tai, koks rezultatas švieslentėje. O juk šiais metais mes vėl turėsime tokius pačius galingus priešininkus“, - sakė E. Jankauskas.

- Lietuvos futbolininkų vertė Europoje yra viena žemiausių, o brangiausi lietuviai Arvydas Novikovas ar Edgaras Utkus rinkoje vertinami mažiau nei milijonu eurų. Europoje lenkiame tik Gibraltarą ir San Mariną. Kodėl taip krito individualus Lietuvos futbolininkų lygis nuo tada, kai žaidėte jūs pats?

- Deja, statistika yra tokia, kokios mes nenorėtume matyti. Žaidėjų tikslas rinktinėje turėtų būti pasikelti savo vertę. Kelias yra tik vienas: darbas, pasiaukojimas, tobulėjimas. Kitaip neišvažiuosi į geresnę komandą. Sujungę jėgas, mes galime pasiekti daugiau. Kad ir kokia stipri mūsų grupė, nesame nė vienų rungtynių pralaimėję joms neprasidėjus. Aišku, mes esame silpnesnė komanda nei mūsų priešininkai.

- Ar esate pasirengęs jūsų laukiančiai kritikai?

- Aš labai teigiamai žiūriu į šiuos dalykus – į komentarus, analizes, tinklalaides, net jei ta nuomonė gali skirtis nuo futbolininkų matymo. Kartais mums sunku priimti kritiką, norisi ginčytis. Aišku, žurnalistai nežino smulkmenų. Galbūt mums pavytų ryšį padaryti draugiškesnį. Mūsų žaidėjai gal dar nėra tokie subrendę, kad priimtų kritiką be jokių pasekmių. Superžvaigždes kritika stumia į priekį, o kiti slepiasi po savo kiautu. Aš noriu konstruktyvios kritikos.

- Vyriausiojo trenerio darbo po pasitraukimo iš rinktinės ir nedirbote. Ar jaučiatės patobulėjęs?

- Sėdėdamas asistento kėdėje šiek tiek kitaip matai reikalus, nukrenta psichologinė įtampa. Manau, kad tas laikas buvo pozityvus, ir kad tai mane, kaip komandos lyderį, praturtins. Tai nebuvo prarastas laikas.

- Kuomet buvo didesnis iššūkis - dabar ar stojant prie vairo pirmą kartą?

- Dabar, nes prieš priimdamas sprendimą turėjau daug abejonių. Daug galvoti nebuvo laiko. Šitas iššūkis didžiausias gyvenime, bet manau, kad esu jam geriau pasiruošęs nei pirmą kartą. Bėgant  metams tampame brandesni.

- Pirmą kartą pradėjote nuo didelių reformų žaidime. Gal dabar elgsitės konservatyviau?

- Dabar didelių reformų nebus. Aš žinau, koks yra dabartinių žaidėjų pajėgumas. Tai ir diktuoja trenerio pasirinkimus. Prieš penkerius metus mes bandėme žaidimą, kuris neatitiko mūsų lygio, bet iš pradžių išmušė iš vėžių mūsų varžovus ir veikė. Paskui komandos analizavo, pradėjo gerbti mus ir siekti rezultato tapo sunkiau. Turime įsivertinti, kokius žaidėjus turime ir ką jie gali padaryti aikštėje. Juk per tą laiką niekas neišvažiavo į Anglijos „Premier“ lygą ar Ispanijos lygą.

- Pastaruoju metu dirbote Saudo Arabijoje. Ar nebuvo gaila jos palikti?

- Tai buvo labai įdomus ir reikalingas etapas. Jeigu nesugebėsi adaptuotis prie jų kultūros, ten ilgai neišbūsi. Išbūti tris su pusė mėnesio jų masteliais yra ilgai. Iš 16 komandų po 8 turų aštuonios jau buvo pakeitusios trenerį. Ten rotacija yra labai didelė, nes visų komandų prezidentai galvoja, kad jų komanda yra geriausia ir turi būti pirma. Kai mes atsisveikinome, buvome antroje vietoje, tik vienu tašku nuo lyderių, bet to neužteko. Žinoma, yra būdų ten išsilaikyti ilgiau, bet tada reiktų paminti savo principus.

- Buvę treneriai daug kalbėjo apie rinktinės jauninimą, kuris kartais atrodė net pritemptas. Kokie jūsų siekiai?

- Aš labai noriu, kad atsirastų jaunų žaidėjų. Tačiau šie žingsniai turi būti logiški, kad nebūtų daugiau žalos nei naudos. Įmetant jauną žaidėją, kuris nepasiruošęs vyrų futbolui, gali jį psichologiškai suluošinti. Mes jau turime jaunų žaidėjų, kurie yra pasirengę tarptautiniam vyrų futbolui.

- Kodėl geriausiuose Lietuvos klubuose nėra daug žaidžiančių lietuvių?

- Klubų prioritetas yra rezultatas. Tam, kad jis būtų greičiau pasiektas, dairomasi į Europos rinkas. Bet tai buvo problema ir tada, kai pirmą sykį vadovavau rinktinei. Į išplėstinį sąrašą tekdavo įtraukti futbolininkus, kurie A lygoje sėdi ant suolo. Tikiuosi, kad tokių atvejų bus mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GURPIS

GURPIS portretas
kaip sakoma;pervi raz ne pidarast,vtaroi raz,kak pervi raz

handzibasas

handzibasas portretas
esi labiau pasiruoses paimti pinigus uz ora?

Marija taurage

Marija taurage portretas
Dauno sindromu serganti organozacija
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių