Dilemos, žaisti ar nežaisti, atomazga: rungtynės įvyko

Lietuvos vyrų salės futbolo rinktinė, nepaisydama raginimų nedalyvauti tarptautinėse varžybose kartu su karą Ukrainoje remiančių šalių atstovais, žaidė rungtynes su Baltarusijos nacionaline komanda ir ją įveikė.

Susitiko Jerevane

2024 m. pasaulio čempionato atrankos 4-os grupės mačas įvyko neutralioje aikštėje – Armėnijos sostinėje Jerevane. Mūsų šalies ekipa šventė pergalę 2:1.

12 min. įvartį įmušė baltarusiai – pasižymėjo Antonas Matvejenka. 15 min. rezultatą išlygino Lukas Sipavičius, o 16 min. baudinį realizavo Edgaras Baranauskas.

Abiejų rinktinių žaidėjai beveik tiek pat kartų smūgiavo į vartus – atitinkamai 24 ir 25, bet lietuviai – dažniau į vartų plotą – 12 ir 8, taip pat kėlė daugiau kampinių – 15 ir 7.

Lietuvos komandos starto sudėtyje buvo Ernestas Macenis, Justinas Zagurskas, Albertas Voskunovičius, E. Baranauskas ir L. Sipavičius.

LFF pareikalavo, kad mačas su baltarusiais vyktų kitoje šalyje. FIFA nusprendė: abi dvikovos – Armėnijoje.

Šiandien ten pat ekipos susitiks antrą kartą.

FIFA ir UEFA sąlygos

Lietuvos futbolo federacija (LFF) nuo pat karo Ukrainoje pradžios aiškiai išsakė savo poziciją Tarptautinei futbolo asociacijų federacijai (FIFA) ir Europos futbolo asociacijų sąjungai (UEFA) dėl Rusijos ir Baltarusijos futbolo federacijų veiklos šiose organizacijose.

UEFA vykdomasis komitetas pernai nusprendė pašalinti Rusijos rinktines iš visų tarptautinių oficialių turnyrų, tačiau rungtynės su Baltarusijos atstovais turi vykti.

„Ne kartą kreipėmės tiek į FIFA ir UEFA, tiek ir į Lietuvos vyriausybę prašydami imtis teisinių veiksmų dėl draudimo palaikyti sportinius ryšius su Baltarusija. Oficialus teisinis dokumentas reikalingas diskutuojant su FIFA ir UEFA, Lietuvos rinktinėms nepažeidžiant tarptautinių organizacijų reglamento”, – sakė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Baltarusijos salės futbolo rinktinės pasaulio čempionato atrankos rungtynės su Portugalija įvyko šioje šalyje, tačiau mūsiškiai atsisakė savo namų mačą su baltarusiais žaisti Lietuvoje ir pareikalavo, kad jis vyktų kitoje šalyje. FIFA sprendimu, abi dvikovos buvo numatytos Armėnijoje.

Ministerijos pozicija

Pasak E. Stankevičiaus, iš tarptautinių futbolo organizacijų buvo gauti griežti perspėjimai, kad už atsisakymą žaisti Lietuvos futbolo lauktų sankcijos.

Šalies Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) rekomendavo nekviesti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į mūsų šalį, tačiau teisės aktų, numatančių draudimą žaisti su šių šalių rinktinėmis, tuo metu nebuvo.

„Mūsų nuomone, rungtynės su Rusijos ir Baltarusijos rinktinėmis vykti neturėtų, o šalys, atsisakiusios rungtyniauti, nebūtų baudžiamos tarptautinių sporto institucijų. Manome, kad Lietuvos institucijoms parengus ir patvirtinus tai draudžiančius teisės aktus, nacionalinės sporto federacijos turėtų rimtų teisinių argumentų bendraujant su tarptautinėmis organizacijomis“, – akcentavo E. Stankevičius.

ŠMSM vadovė Jurgita Šiugždinienė savo ruožtu tvirtino, esą jokia mūsų kaimyninė šalis nėra priėmusi teisės aktų, ko reikalavo LFF.

„Beveik visoms sporto federacijoms nekyla toks klausimas ir papildomo reguliavimo poreikis. Tai labai aiškus, pirmiausia vertybinis, moralinis pačių federacijų sprendimas. Vyriausybė ir ministerija šiuo atveju padarė viską: išsakė labai aiškiai poziciją, išleido griežčiausias rekomendacijas. Kitose šalyse tokie dalykai vertinami itin rimtai", – reziumavo ministrė.

Pralaimėjo favoritams

Pernai rudenį Lietuvos salės futbolininkai du kartus pralaimėjo pasaulio ir Europos čempionams portugalams: „Žalgirio“ arenoje – 0:6 ir svečiuose – 0:2.

Portugalijos rinktinė savo aikštėje įveikė ir baltarusius – 5:3. Kitas šių komandų mačas numatytas kovo 7-ąją.

Pasaulio salės futbolo čempionato atrankos etapą Europoje žaidžia 36 komandos, suskirstytos į dvylika grupių.

Pirmas vietas grupėse užėmusios rinktinės ir keturios geriausios antrose vietose likusios ekipos užsitikrins kelialapius į kitą etapą.

Likusios aštuonios antras vietas užėmusios komandos atkrintamųjų varžybų principu varžysis dėl kitų keturių kelialapių.

Vėliau 20 rinktinių bus suskirstytos į penkias grupes. Jų nugalėtojai iškart pateks į pasaulio čempionato finalo turnyrą, o keturios geriausios antras vietas užėmusios ekipos kovos dėl likusių dviejų kelialapių.

Turnyro lentelė

1. Portugalija  3  0  0  13:3

2. Lietuva  1  0  2  2:9

3. Baltarusija  0  0  2  4:7



NAUJAUSI KOMENTARAI

marija taurage

marija taurage portretas
kol svinius sff vadas,tol baltarusijos rezimas yra geras,toks ,kaip sviniaus. vsio zakono,nezaisti neturejo sancu ,del sviniaus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių