Prezidentė patikino nemezganti politinių intrigų

Prezidentė paragino dabartinę Vyriausybę dirbti toliau, pabrėždama, kad ji neformuoja naujų koalicijų, kurios galėtų perimti šalies valdymą.

Neatiminės duonos iš partijų

Antradienį valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė susitiko su premjeru Andriumi Kubiliumi, su kuriuo be kita ko aptarė politinę situaciją šalyje.

„Iš tikrųjų, nieko neatsitiko. Įvyko eilinis, planuotas Prezidentės ir premjero susitikimas“, - po abiejų aukštų pareigūnų pokalbio pabrėžė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Pasak jo, susitikime kalbėta apie „politinę situaciją ir koalicijos reikalus“.

„Prezidentės nuomone, dabartinė Vyriausybė turi dirbti toliau. Bet ji turi dirbti konstruktyviai, vesti šalį į priekį. Prezidentė nemezga jokių intrigų, neformuoja jokių koalicijų. Kartais skaitant žiniasklaidą atrodo, kad Prezidentė tuo užsiima. Bet ji tikrai neatims duonos iš politinių partijų, kurioms reikia tenka atsakomybė tokiais klausimais“, - pastebėjo L.Balsys.

„Politinė temperatūra ilgainiui sumažės“

Savo ruožtu premjeras pakartojo šiomis dienomis ne kartą jau kartotą frazę, kad dėl valdančiosios koalicijos nieko nėra pasikeitę. „Koalicija dirba kaip dirbusi. Manau, kai kas per daug dėmesio skiria aritmetikai. Taip, opozicijos ir koalicijos jėgos Seime yra apylygės, nors valdančioji koalicija turi kelių balsų persvarą. Tai faktas ir jis nesikeičia. Mes esame pajėgūs priimti sprendimus ir tą darome“, - pastebėjo A.Kubilius.

Valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija šiuo metu formaliai turi tik 70 balsų Seime iš 141, bet yra pasirašiusi politinio bendradarbiavimo susitarimą su trimis opoziciniais valstiečiais liaudininkais. Opozicija tikina, kad valdantieji jau nebegali priimti sprendimų, todėl esą reikia ruoštis valdžios perėmimui.

Premjeras patikino, kad koalicija sugebės išsilaikyti, ieškodama papildomų balsų. „Be abejo, šiomis aplinkybėmis koalicija ieškos naujų dialogo formų su opozicija, ypač svarstant svarbius klausimus – energetikos, struktūrinių reformų, euro įvedimo ir kitais. Temperatūra ilgainiui, manau, sumažės, tada galima bus normaliai nagrinėti tuos svarbius klausimus“, - sakė jis.

A.Kubilius priminė, kad valdantieji pastaruoju metu turėjo kelis derinamuosius susitikimus, kurių metu kalbėtasi apie tolimesnį darbą. „Tai buvo labai produktyvūs susitikimai, kuriuose viską suderinome. Jie tęsis ir toliau, įrodant, kad gebame dirbti ir dirbame“, - pabrėžė premjeras.

Pripažino, kad informacijos trūko

Vyriausybės vadovo susitikime su Prezidente aptartas pastaruoju metu ažiotažą visuomenėje sukėlęs klausimas dėl gyventojų pajamų deklaravimo metu išryškėjusių nemalonių staigmenų, kai dalis žmonių suvokia ne tik neatgaunantys iš valstybės mokesčio permokų, bet ir patys įsiskolina už neapmokestinamojo pajamų dydžio naująjį pritaikymą arba už privalomąjį sveikatos draudimą.

Prezidentė priekaištavo Vyriausybei, kad piliečiai nebuvo deramai informuoti apie naujas tvarkas, kurios nulėmė šias staigmenas. „Ji premjerui akcentavo, kad didžiausia problema ne tų mokesčių buvime, ne tame, kokie tie mokesčiai yra, bet tame, kad žmonės buvo neinformuoti apie naujas tvarkas. Tik dabar jie informuojami, kas yra jau per vėlu. Dėl nepakankamo informuotumo tie mokesčiai užgriuvo kaip iš giedro dangaus“, - sakė L.Balsys.

Premjeras pripažino, kad informacijos galbūt ir pritrūko. „Tikrai pripažįstu, kad gal kiek per mažai informuota visuomenė. Kita vertus, kol žmogus pats nepačiupinėja tos problemos, informuok neiformavęs, beveik nieko nebus pasiekta“, - kalbėjo A.Kubilius.

Nagrinėja iškilusias problemas

Vyriausybės vadovas tikino, kad „atidžiai nagrinėjami tie nauji dalykai, kurie tik šiemet yra išaiškėję įgyvendinant gyventojų pajamų kai kurias naujas nuostatas“.

A.Kubilius pakartojo, kad už sveikatos draudimą papildomai nereikės mokėti, jeigu žmogus pernai buvo išėjęs nemokamų atostogų.

Tačiau, anot premjero, dėl Darbo biržoje neįsiregistravusių bedarbių jokių pokyčių nėra. „Tie žmonės turi mokėti privalomąjį sveikatos draudimą“, - pastebėjo jis.

A.Kubiliaus turimais duomenimis, dėl naujos tvarkos įsigaliojimo gyventojai valstybei turės grąžinti apie 25 milijonus litų, bet valstybė gyventojams grąžins apie 250 mln. litų mokesčių permokų.

„Dar ieškosime papildomų sprendimų, kad gyventojams padėtume adaptuotis prie šių naujų tvarkų“, - tvirtino premjeras.

Tikino apie FNTT vadą nekalbėję

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovo generolo Romualdo Boreikos likimas premjero ir Prezidentės susitikime nebuvo aptariamas. „Tikrai nebuvo svarstomas joks galvos klausimas. Prezidentė nėra atsakinga už šios institucijos vadovo skyrimą ir atleidimą. Tai vidaus reikalų ministro ir plačiąja prasme Vyriausybės prerogatyva“, - kalbėjo L.Balsys.

Tačiau D.Grybauskaitė esą susitikime konstatavusi, kad visos teisėsaugos struktūros „turi efektyviai kovoti su korupcija, kontrabanda ir kitomis negerovėmis“. „Reikia derinti įvairių institucijų darbą, nes jų ne viena yra. Jos dažnai stumdosi alkūnėmis ir tada nukenčia kovos efektyvumas. Viena iš tokių kovos efektyvinimo priemonių galėtų būti Vyriausybės įpareigojimas leisti kitoms institucijoms naudotis FNTT duomenų baze“, - sakė atstovas spaudai.

A.Kubilius priminė dėl FNTT veiklos sudaręs darbo grupę, kuri intensyviai dirba ir netrukus turėtų pateikti savo išvadas. „Akivaizdu, kad FNTT monopolis stebėti pinigų judėjimą sąskaitose neturėjo pakankamo efektyvumo. Ieškosime papildomų būdų efektyvinti veiklą, tame tarpe keldami ir personalinės atsakomybės klausimus“, - sakė premjeras.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis yra užsiminęs, kad šį trečiadienį susitinka su R.Boreika, tikėdamasis FNTT vado atsistatydinimo pareiškimo. Esą generolu aukščiausiu lygiu yra reiškiamas nepasitikėjimas.

Ne prieš esamų lengvatų pratęsimą

A.Kubilius po susitikimo su Prezidente taip pat užsiminė esąs ne prieš, kad būtų ilgesniam laikui pratęstos šiuo metu galiojančios mokestinės lengvatos. Tačiau naujų premjeras nelinkęs įvedinėti.

Šiemet turi baigtis galiojimas pridėtinės vertės mokesčio lengvatų, taikomų knygoms, vaistams ir šildymui. „Neprieštaraučiau, jeigu esamos lengvatos būtų pratęstos, tačiau dėl naujų turiu labai daug abejonių“, - pastebėjo Vyriausybės vadovas.

Dar pirmadienį A.Kubilius sakė, kad dėl sunkmečio kol kas neverta tikėtis mokesčių sumažinimo ir kokių nors mokestinių lengvatų sugrąžinimo.


Šiame straipsnyje: kubiliusgrybauskaitėkoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių