Vokietijoje mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius perkopė 50 tūkstančių

Vokietijoje penktadienį koronaviruso aukų skaičius nuo pandemijos pradžios perkopė 50 tūkstančių, nors visuomenės sveikatos pareigūnai su atsargiu optimizmu kalba apie naujų užsikrėtimo atvejų skaičiaus mažėjimą.

Roberto Kocho instituto (RKI) duomenimis, per pastarąją parą nuo koronaviruso mirus 859 pacientams, pandemijos aukų skaičius išaugo iki 50 642.

„Man tai yra pribloškiantis, nesuvokiamas skaičius“, – žurnalistams sakė RKI vadovas Lotharas Wieleris (Lotaras Vyleris).

Tačiau L. Wieleris taip pat sakė, kad naujausi duomenys rodo vilties ženklų – mažesnį naujų užsikrėtimų skaičių dėl lapkritį įvesto dalinio ir gruodį sugriežtinto karantino, pradedančio duoti trokštamą poveikį.

Remiantis RKI, per pastarąją parą nustatyti 17 862 nauji COVID-19 atvejai, iš viso šalyje koronavirusu užsikrėtė daugiau nei 2,1 mln. žmonių.

Pasak L. Wielerio, skaičiuose pastebima „truputį teigiama tendencija“, kai pradėjusį mėnesį kelias dienas paros užsikrėtimų skaičius gerokai viršijo 20 000.

Tačiau jis paragino vyriausybę išlaikyti dabartinius suvaržymus, kol Vokietijoje nebus „didžiulio“ atvejų ir mirčių skaičiaus sumažėjimo.

Toje pačioje spaudos konferencijoje dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas (Jensas Španas) šios skaičius pavadino „padrąsinančiais“, tačiau perspėjo, kad jie „vis dar per dideli“.

Jis atkreipė dėmesį, kad po pirmųjų pagerėjimo požymių suvaržymus sušvelninusios kelios šalys „greitai sulaukė naujo (sergamumo) šuolio“.

Sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad šalies intensyvios terapijos skyriuose šiuo metu gydoma maždaug 4 800 pacientų. Jie taip pat sakė neturintys įrodymų, jog po Kalėdų ir Naujųjų metų švenčių, per kurias buvo ribojami susibūrimai visoje šalyje, būtų šoktelėjęs hospitalizuotų kritinės būklės pacientų skaičius.

„Tylus prisiminimas“

Vokietija geriau nei daugelis kitų Europos šalių susitvarkė su pirmąja COVID-19 banga pavasarį, bet antroji banga didžiausiai Europos ekonomikai sudavė stiprų smūgį.

Šią savaitę šalis pratęsė dabar galiojantį karantiną iki vasario 14 dienos, o kanclerė Angela Merkel neatmetė tikrinimų pasienyje galimybės, siekiant sustabdyti naujų labiau užkrečiamų viruso atmainų plitimą.

Lapkritį Vokietija uždarė restoranus, laisvalaikio praleidimo vietas ir sporto klubus, o gruodžio viduryje dar labiau sugriežtino suvaržymus, uždariusi mokyklas ir daugumą parduotuvių.

Naujų savaitės užsikrėtimų skaičiaus vidurkis siekia 115,3 atvejo 100 tūkst. gyventojų ir yra daugiau nei dukart didesnis už vyriausybės numatytą ribą – 50 naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų – kurią pasiekus būtų švelninami suvaržymai.

Į RKI mirčių nuo COVID-19  statistiką įtraukti pacientai, kurių mirtis yra tiesiogiai susijusi su koronavirusine infekcija ir tie, kurie buvo užsikrėtę COVID-19, tačiau jų tiksli mirties priežastis nebuvo patvirtinta.

Vokietijai perkopus 50 000 mirčių nuo COVID-19 ribą, prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) paskelbė naują „solidarumo“ su sergančiaisiais ir aukų gedinčiomis šeimos iniciatyvą.

F.-W. Steinmeieris pažadėjo nuo penktadienio po saulėlydžio lange virš paradinio įėjimo į prezidentūros rūmus Berlyne kas vakarą uždegti žvakę, kad ji „šviestų šiuo tamsiu metu“.

Jis paragino vokiečius padaryti tą patį savo namuose ir skelbti nuotraukas socialiniuose tinkluose su grotažyme #lichtfenster (šviesos langas).

„Už kiekvieno skaičiaus yra žmogaus likimas – tai žmogiškas sutvėrimas, kuris prarastas, kurį mes nešiojame širdyse. Štai kodėl mums reikia šio tylaus prisiminimo ženklo“, – sakė jis žurnalistams.

Balandžio pradžioje po Velykų F.-W. Steinmeieris pažadėjo Berlyne surengti ceremoniją mirusiems nuo koronaviruso atminti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių