Monstru vadinamas „Milton'as“ talžo Floridos pakrantę (papildyta)

  • Teksto dydis:

Uraganas „Milton“ trečiadienį pasiekė Floridos krantus su įnirtingais vėjais, pavojingomis liūtimis ir štormine patvanka, o gyventojai, vos prieš dvi savaites išgyvenę kitą uraganą, rengėsi ilgai ir sunkiai nakčiai.

Itin pavojingas 3 kategorijos „Milton“ sausumą pasiekė netoli Siesta Ki, tankiai apgyvendintame rajone valstijos vakarinėje pakrantėje, sakoma 20 val. 30 min. vietos (ketvirtadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku paskelbtame JAV nacionalinio uraganų centro (NHC) pranešime.

„Taigi, audra jau čia. Laikas visiems pasislėpti“, – prieš pat uragano atėjimą spaudos konferencijoje sakė Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas.

Centrinėje Floridos pusiasalio dalyje fiksuojami uraganinis vėjas, pavojinga štorminė patvanka ir staigūs potvyniai, nurodė NHC.

Bangos tikriausiai užlies tankiai gyvenamus vakarinius Floridos pakrančių rajonus, todėl baiminamasi chaoso ir galimų žmonių aukų.

Vėliau monstru vadinamas „Milton“ turėtų per sausumą nusilinkti į Atlanto vandenyną. Jo prognozuojamame kelyje atsidūrė turistinis miestas Orlandas, kuriame įsikūręs pramogų parkas „Walt Disney World“.

Uraganui pasiekus sausumą, jo vėjų greitis siekė 57 m per sek., o bangų aukštis buvo iki 4 m, pranešė NHC.

Miestuose vakarinėje Floridos pakrantėje išsigandę žmonės slėpėsi kur tik galėdami.

Sarasotoje netoli Siesta Ki vėjo gūsiai nuo pastatų plėšė stiklus, medžiai buvo palinkę kone horizontaliai. Parduotuvės buvo uždarytos ir apkrautos smėlio maišais.

Ant lentos, kuria buvo užkaltas vienas seno raudonų plytų pastato langas, kažkas užrašė: „Miltonai, būk švelnus.“

R. DeSantisas prieš pat uragano atėjimą sakė, kad jau per vėlu ir pernelyg pavojinga ką nors evakuoti, tad žmonės turi likti ten, kur yra.

„Būkite viduje ir nesirodykite keliuose. Potvynio vandenys ir kylanti štorminė patvanka labai pavojingi“, – įspėjo jis.

Tampos ir Sarasotos oro uostai buvo uždaryti iki atskiro pranešimo.

Būkite viduje ir nesirodykite keliuose. Potvynio vandenys ir kylanti štorminė patvanka labai pavojingi.

„Kita audra“

„Milton“ pasirodė praėjus vos dviem savaitėms po kito didelio uragano „Helene“, skaudžiai smogusio Floridai ir kitoms pietrytinėms valstijoms.

„Nervinuosi. Tokį dalyką ką tik išgyvenome per kitą audrą, žemė įmirkusi, dar nesame atsigavę“, – naujienų agentūrai AFP sakė baseinų verslo savininkas, 36 metų Randy Prioras (Randis Prajoras).

Jis planuoja pralaukti audrą namie, kaip ir per „Helene“.

Televizija „The Weather Channel“ pranešė apie daugybę centrinėje ir pietinėje Floridos dalyse susidariusių tornadų.

JAV respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nepraleido uraganų suteiktos progos pelnyti politinių taškų ir klaidingai pareiškė, kad pagalba skiriama ne gyventojams, o migrantams.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį Baltuosiuose rūmuose sukritikavo D. Trumpo „melų antpuolį“ dėl vyriausybės atsako į uraganus „Helene“ ir „Milton“.

Scanpix nuotr.

„Buvo beatodairiškai, neatsakingai ir nepaliaujamai skleidžiama dezinformacija ir atviras melas“, – per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose piktai sakė J. Bidenas.

Viceprezidentė, Demokratų partijos kandidatė į prezidento postą Kamala Harris (Kamala Haris), telefonu duodama atskirą interviu televizijai CNN atkartojo J. Bideno kritiką.

„Tai pavojinga, atvirai kalbant, nesąžininga, kad kažkas, laikantis save lyderiu, klaidintų neviltyje atsidūrusius žmones, esą tie neviltyje atsidūrę žmonės negaus jiems priklausančios pagalbos“, – sakė ji.

JAV pietryčiuose gelbėjimo tarnyboms vis dar buvo sunku teikti pagalbą po „Helene“, pražudžiusio mažiausiai 235 žmones.

Mokslininkai sako, kad dėl klimato kaitos audros tampa stipresnės, nes šiltesnis vandenynų vanduo daugiau garuoja, suteikdamas joms papildomos energijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau

Jau  portretas
aišku kad būsimam jankiu prezidentui DONALD TRUMP tik į naudą, šitas uraganas turės didelę įtaką rinkimuose, aišku kad DONALD TRUMP naudai !!!!

Ramus

Ramus portretas
Kai per metus buna 30 uraganu, tai pasidaro normalu. Pas mus ziema sningant ir pustant tai ivertini kaip ziema...

To Mastantiems

To Mastantiems portretas
Tau smegenyse dirbtinis potvynis, plauk savo durnių laivelyje toliau.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių