Kyjivo gyventojų kasdienybė: gyvenimas be elektros ir apsipirkimai pagal grafiką

  • Teksto dydis:

Kokia eilinių ukrainiečių buitis, ar vis dar Kyjivas ruošiamas masinei evakuacijai, į žurnalisto klausimus atsakė Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Makarova LNK reportaže.

– Kaip šiandien gyvena kyjiviečiai?

– Pratinamės gyventi be elektros, nes nuo pirmadienio įsigaliojo elektros atjungimo grafikas. Užvakar buvau be elektros keturias valandas, o vakar tik nuo 11 valandos buvo įjungta elektra.

– O kaip yra pačiame Kyjive – ar tas elektros tiekimas yra atkurtas visuose rajonuose?

– Mieste periodiškai atjungiama elektra, kaip sakiau. Yra grafikas internete, gyventojai, įsivedę savo adresą, gali matyti, kada konkrečiai ir kiek laiko bus be elektros. Tam tikrais periodais visiems ji tiekiama.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O kaip yra dėl vandens ir šilumos tiekimo?

– Šiluma yra, ji įjungta jau apie dvi savaites. Nešąlame. Kol kas vandens irgi turime. Išskyrus kai kuriuos naujus daugiabučius, kuriuose elektros sistema susijusi su vandentiekiu. Pavyzdžiui, 16 aukšto gyventojai tam tikru laiko tarpu gali būti be vandens, kurio tiekimas atnaujinamas įjungus elektrą.

– Kokia Kyjivo gyventojų kasdienybė, kaip ji atrodo iš arti? Gal yra milžiniškos eilės pas gydytojus, kažkokių prekių deficitas? Ar veikia mokyklos, darželiai, viešasis transportas?

Pastaruoju metu aplink Kyjivą kol kas didelių bombardavimų ar raketų antskrydžių nebuvo. Iš viso paskutinės trys dienos pas mus ramios.

– Dėl viešojo transporto, tai kursuoja autobusai. Va, prieš savaitę buvau pas akių gydytoją dėl naujų akinių – eilių nėra. Žmonės ateina ir greitai papuola, nes Kyjive likę tik pusę gyventojų. Parduotuvėse yra maisto, visko užtenka. Tik jos nedirba tuo metu, kai nėra elektros arba kai paskelbiamas oro pavojus. Tad apsipirkimus reikia paderinti, planuoti pagal elektros atjungimo grafiką.

– Anksčiau valdžia kalbėjo, kad galbūt reikės evakuoti visus Kyjivo gyventojus, jei nebeliks jokios infrastruktūros. Ar tai jau praeityje?

– Be abejo, jeigu nebus elektros ilgą laiko tarpą, apie tai ir meras yra kalbėjęs, tuomet  visko gali būti. Žmonės apgalvojo, kur galėtų išvažiuoti: ar į kaimus, ar kur nors pas gimines tokiu atveju. Be elektros milžiniškame mieste, daugiabučiuose labai sudėtinga. Dabar, kaip girdėjau, Kyjive yra apie 3 mln. gyventojų. O su elektra susiję ir siurbliai, ir vandens tiekimas, ir kanalizacija.

– Ar gyventojai yra gavęs iš valdžios kokių nors nurodymų, kaip viskas vyktų paskelbus masinę evakuaciją?

– Kol kas tokios informacijos nebuvo. Matyt, valdžia vis dėlto mato, kad susitvarko su esama padėtimi, iššūkiais kaip kad laikino elektros išjungimo grafikais, remontais ir pan. O reikalui esant, manau, vis tiek gyventojams apie tai būtų pranešta iš anksto. Kiek žinau, tos mūsų elektrinės yra remontuojamos. Pastaruoju metu aplink Kyjivą kol kas didelių bombardavimų ar raketų antskrydžių nebuvo. Iš viso paskutinės trys dienos pas mus ramios.

– Na, prasidėjus žiemai Vakarų Europos lyderiai laukia naujos emigrantų, karo pabėgėlių, bangos iš Ukrainos. Ar jūsų aplinkoje girdėti kalbų, kad galbūt tiesiog reikėtų bėgti nuo karo į Europą?

– Greičiausiai tai gali būti mamos su vaikais, nes be vandens, elektros jiems labai sudėtinga išgyventi daugiabučiuose. Labai daug žmonių sugrįžo vasarą. Galvojame, kad dalis žmonių vėl išvažiuos, greičiausiai tai bus mamos su vaikais.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras Ukrainojeelektros tiekimasmasinė evakuacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių