Talibanas švenčia Kabulo oro uoste, Afganistaną palikus paskutiniams JAV kariams

Praėjus kelioms valandoms po paskutinių užsienio karių išvykimo iš Afganistano Talibano lyderiai pergalingai pražygiavo Kabulo oro uostu, apsupti apsaugininkų, vilkėjusių specialiųjų pajėgų karių kovines uniformas, ir apžiūrėjo sunaikintus JAV sraigtasparnius.

Talibano atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) palydėjo grupę pareigūnų ant kilimo ir tūpimo tako. Įprastai santūrią jo veido išraišką šįsyk buvo buvo pakeitusi plati šypsena.

Talibano specialiųjų operacijų junginio „Badri 313“ kariai pozavo nuotraukoms iškėlę amerikiečių šautuvus ir baltą judėjimo vėliavą.

Oro uosto keleivinis terminalas, anksčiau buvęs viena saugiausių vietų Afganistane, buvo nusiaubtas. Prie visų įėjimų mėtosi daugybė tuščių šovinių tūtelių.

Rugpjūčio 15-ąją talibams įžengus į sostinę, oro uostą apsupo didžiulės minios žmonių, bandžiusių patekti į evakuacijos skrydžius. Tačiau daugeliui kitų žmonių nepavyko prasibrauti iki oro uosto teritorijos dėl Talibano įrengtų kontrolės punktų žiedo.

Visi į oro uostą vedančiame kelyje įrengti kontrolės punktai, išskyrus vieną, antradienį buvo pašalinti.

Pasikeitė ir nuotaika

Pakiliai nusiteikę talibai spaudė rankas vairuotojams ir keleiviams.

Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) tarptautinio oro uosto saugumo užtikrinimas yra vienas svarbiausių klausimų. Talibanas yra nekart sakęs, jog nesutiks, kad šalyje būtų užsienio karių.

Dešimtys orlaivių ir karinių sraigtasparnių stovėjo tušti, sugadinti amerikiečių karių prieš pat jų išvykimą.

Paskutiniai amerikiečių kariai prieš išskrisdami oro uoste sugadino dešimtis orlaivių ir šarvuotųjų mašinų, taip pat priešraketinės gynybos sistemą, sakė vienas JAV generolas.

Pilotų kabinų langai buvo išdaužyti, o orlaivių padangos prakiurdytos šūviais.

JAV Centrinio štabo vadas generolas Kennethas McKenzie (Kenetas Makenzis) sakė, kad JAV kariai prieš užbaigdami dvi savaites trukusią evakuacijos operaciją „demilitarizavo“, kitaip tariant, pavertė netinkamais eksploatuoti, 73 orlaivius.

Anot generolo, Pentagonas, prieš rugsėjo 14-ąją prasidėjusią evakuaciją Kabulo oro uoste sutelkęs beveik 6 tūkst. karių, paliko apie 70 šarvuotųjų mašinų MRAP, kurių vienos kaina gali siekti 1 mln. JAV dolerių. Visas jas kariai prieš išvykdami sugadino. Taip pat buvo palikti 27 visureigiai „Humvee“.

Be to, buvo palikta ir oro erdvės gynybos sistema C-RAM, saugojusi oro uostą nuo raketų atakų. Pirmadienį šį sistema perėmė penkias raketas, kurias į oro uostą paleido džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasamprotavimas

Pasamprotavimas portretas
JAV ginkluotosios pajėgos, kur jos bebūtų, išeina neokupavusios teritorijų ar šalių, kuriose jos buvo. Manau, kad tai garbinga ir sveikintina. Tačiau ar galima vadinti garbingomis tas didžiąsias valstybes, kurios atgnybia kitų šalių teritorijas ar ruošiasi tą padaryti, argumentuodamos, kad tų šalių regionų gyventojai patys to neva norėję, įveda karines pajėgas, kurios tvarkosi kaip savo namuose, primesdamos savo valią ir tvarką. Taigi dar kartą klausiu, ar tokias valstybes galima vadinti garbingomis, o jų veiksmus sveikintinais. Aš manau, kad ne. Gal Jūs esate kitokios nuomonės?

>bor

>bor portretas
sutinku su tavim , kur kacapas -okupantas įkiša nosį, šakės...Nuo jų kenčia labai nemažai žmonių įvairiose pasaulio šalyse, o ypač jos pasienyje. Tai šunauja , kurios n i e k a s nemėgsta pasaulyje.

je

je portretas
jiems dziaugsmas kaip ir lietuviams 1993 metais....svetimos karumines niekur nelaukiamos...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių